Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Μια τρανόσαυρα ρεμβάζει στο Ναύπλιο [pics]

ΦΩΤΟ από argolikeseidhseis
ΦΩΤΟ από argolikeseidhseis

Μία σαύρα το είδος Τρανόσαυρα, βρέθηκε σήμερα σε τοποθεσία, στην πόλη του Ναυπλίου. Η τρανόσαυρα (Lacerta trilineata) είναι η μεγαλύτερη τυπική σαύρα της Ελλάδας, της οποίας το μεγάλο μέγεθος συνδέεται με ορισμένα από τα κοινά ονόματά της: τρανόσαυρα, θεριοσάπιτα, πράσινη τρανόσαυρα, μεγάλη πρασινογουστέρα, θεριοσαπίτα.

Είναι ευρέως γνωστή σε όλη την Ελλάδα και έχει και πολλά άλλα τοπικά κοινά ονόματα. Η τρανόσαυρα ανήκει στη μεγάλη οικογένεια σαυρών Lacertidae, που περιλαμβάνει τις τυπικές σαύρες με τις μακριές ουρές και τα μεγάλα άκρα. Εξαπλώνεται σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και στα περισσότερα νησιά. Είναι η πιο μεγαλόσωμη σαύρα, με το μήκος σώματος να φτάνει τα 16 εκατοστά και την ουρά να έχει το διπλάσιο μήκος του σώματος, ορισμένα άτομα μάλιστα έχουν συνολικό μήκος μεγαλύτερο των 50 εκατοστών.

Η διατροφή της βασίζεται σε ασπόνδυλα ενώ καταναλώνει και μικρά τρωκτικά και σαύρες. Η μεγάλη ταχύτητά της την προφυλάσσει από τον άνθρωπο, ενώ σημαντικότερες φαίνεται να είναι οι απώλειες ατόμων στο οδικό δίκτυο κατά τους θερμούς μήνες.

Πηγή: argolikeseidhseis

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε