Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Μόρια, η επόμενη μέρα: Ηρεμία στον καταυλισμό μετά την τραγωδία

Μόρια, η επόμενη μέρα: Ηρεμία στον καταυλισμό μετά την τραγωδία

Το χρονικό των δύο προαναγγελθέντων θανάτων στη Μόρια.
Μια μητέρα και το νεογέννητο μωρό της έχασαν τη ζωή τους μετά από φωτιά σε κοντέινερ.
«Η κατάσταση ξέφυγε όταν οι μετανάστες βρήκαν το νεκρό βρέφος» λέει ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου.
Εκτεταμένα επεισόδια και επίθεση σε πυροσβέστες από το εξαγριωμένο πλήθος.
Ευθύνες στην αστυνομία για αναίτια χρήση χημικών καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ.
Ηρεμία στον καταυλισμό μετά την τραγωδία.

Ήρεμη είναι σήμερα το πρωί η κατάσταση στον καταυλισμό της Μόριας. Ήδη έχει ξεκινήσει η διανομή φαγητού, ενώ έχει αποκλεισθεί το καμένο από χθες τμήμα του καταυλισμού, αλλά και τα κατεστραμμένα κοντέινερ όπως αυτά, της Διοίκησης του ΚΥΤ.

Το χρονικό δύο ακόμη προαναγγελθέντων θανάτων

Μία μητέρα και το νεογέννητο παιδί της έχασαν τη ζωή τους στη Μόρια, όταν το απόγευμα της Κυριακής ξέσπασε φωτιά σε κοντέινερ του καταυλισμού.

Το Κέντρο Υποδοχής στο οποίο διαμένει τετραπλάσιος από τον προβλεπόμενο αριθμό μεταναστών, θύμιζε από καιρό βόμβα έτοιμη να εκραγεί.

Οι άθλιες συνθήκες στις οποίες διαβιώνουν χιλιάδες ταλαιπωρημένοι άνθρωποι που περιμένουν πάρα πολύ καιρό να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ασύλου με την ελπίδα να απεγκλωβιστούν από τη χώρα μας, επιδεινώνουν την ήδη βεβαρημένη κατάσταση.

Φωτιά και πανικός

Για άγνωστους λόγους, γύρω στις 5 το απόγευμα ξέσπασαν δυο φωτιές. Μια σε ελαιοκτήματα έξω από τον καταυλισμό, περίπου στα 400 μέτρα από τις σκηνές στον εξωτερικό χώρο του ΚΥΤ και μια στη «ζώνη 4» όπου σε διώροφους οικίσκους διαμένουν κυρίως Αφρικανοί.

Κι ενώ η εξωτερική φωτιά σβήστηκε πολύ γρήγορα, η φωτιά στους οικίσκους του ΚΥΤ επεκτάθηκε και κατέκαψε μεγάλο τμήμα του όλου χώρου. Στον καταυλισμό επικράτησε πανικός. Μαύροι καπνοί «έπνιξαν» τη Μόρια, απελπισμένοι άνθρωποι έτρεχαν αλλόφρονες να σωθούν.

 

Οι πόρτες είναι κλειστές, οι άνθρωποι κόβουν τα συρματοπλέγματα προσπαθώντας να απομακρυνθούν από τη φλεγόμενη Μόρια.


Εκατοντάδες άνθρωποι εμφανίζουν αναπνευστικά προβλήματα και απευθύνονται στην αυτοσχέδια κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Νεκροί μητέρα και μωρό

Οι πληροφορίες αρχικά είναι συγκεχυμένες. Το απανθρακωμένο πτώμα μιας γυναίκας μεταφέρθηκε με ΙΧ στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Λίγο αργότερα οι πρόσφυγες εντόπισαν οι ίδιοι ένα νεκρό μωρό. Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές.

Οι μετανάστες θρηνούσαν περιφέροντάς το νεκρό μωρό μέσα στο ΚΥΤ. Οργή και θλίψη.

Μια μητέρα και το παιδί της κάηκαν. Η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή χάθηκε στις στάχτες.

Οι αρχικές φήμες για περισσότερους νεκρούς προκάλεσαν γενική εξέγερση μέσα στη Μόρια. Πυροσβέστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό όταν δέχτηκαν επίθεση. Ακολουθούν εκτεταμένα επεισόδια και επέμβαση των ΜΑΤ που κάνουν χρήση δακρυγόνων!

Οι μετανάστες ξεσπούν την οργή τους στα κοντέινερ της Υπηρεσίας Ασύλου. Ακολουθεί χάος.

Στη Λέσβο μεταβαίνουν διμοιρίες των ΜΑΤ από την Αθήνα, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ και ο υφυπουργός ΠροΠο. Η φωτιά τέθηκε το βράδυ υπό πλήρη έλεγχο και η ένταση εκτονώθηκε λίγο αργότερα. Σήμερα στον καταυλισμό επικρατεί ηρεμία.

Αργότερα αναμένεται συνέντευξη τύπου στην αίθουσα συσκέψεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, του αρχηγού της Αστυνομίας και του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Χρήση δακρυγόνων στον φλεγόμενο καταυλισμό!

Ο φωτογράφος Γιώργος Μουτάφης κατέγραψε τις συγκλονιστικές εικόνες. Η εικόνα του πατέρα που προσπαθεί να σώσει το παιδί του μέσα στην αποπνικτική ατμόσφαιρα από τη φωτιά και τα χημικά κάνει τον γύρο του κόσμου. «Τι είναι χειρότερο; Να χάνεις το παιδί σου σε ένα χαρτόκουτο ή να καίγεσαι στον καταυλισμό;» αναρωτήθηκε πικρά ο φωτορεπόρτερ του Reuters μιλώντας στον ΑΝΤ1. Ο διεθνούς φήμης φωτογράφους κατήγγειλε την πρακτική της αστυνομίας να ρίξει δακρυγόνα στον φλεγόμενο καταυλισμό, επιλογή που χαρακτήρισε «τραγική».

Click4more: Μόρια: Δυο παιδιά ανάμεσα στους 17 τραυματίες

«Πήρε η μπάλα και ανθρώπους που δεν έφταιγαν σε κάτι. Εγώ φωτογράφιζα με τους συναδέλφους μου εξωτερικά εκείνη τη στιγμή. Η φωτιά «σιγοκαίει»από από τον Μάρτιο του 2016, από την υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία που είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν χιλιάδες άνθρωποι στα ΚΥΤ» είπε ο Γιώργος Μουτάφης.

Ο γενικός γραμματέας των Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος από την πλευρά του υπεραμύνθηκε της χρήσης χημικών λέγοντας ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος να προσεγγίσουν το σημείο, ενώ υπονόησε ότι τη φωτιά την έβαλαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες. Νωρίτερα και ο Πρόεδρος των Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου, Γιώργος Ντίνος είχε επίσης υποστηρίξει ότι η φωτιά μπήκε από πρόσφυγες όταν πληροφορήθηκαν ότι θα απομακρυνθούν από τα κοντέινερ για να δοθεί προτεραιότητα στις οικογένειες.

«Έζησε τραγικές στιγμές ο πληθυσμός που διαβιεί εκεί, ο πληθυσμός ο ελληνικός» δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης. «Οι φήμες λένε ότι ενδεχομένως να υπάρχουν κι άλλο νεκροί, θέλω να πιστεύω ότι θα μείνουμε σε αυτό το νούμερο».

Όπως είπε ο Περιφερειάρχης όταν έφτασε στη Μόρια, αστυνομικοί και πυροσβέστες με τη βοήθεια των ίδιων των μεταναστών προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά που έκαιγε οκτώ κοντέινερ, που είναι κατασκευασμένα από πλαστικό με αποτέλεσμα όταν καίγονται να εκλύουν τοξικά αέρια. «όλοι μαζί με τις μάνικες προσπαθούσαν να βοηθήσουν».

Όπως είπε ο κύριος Μουτζούρης η κατάσταση ξέφυγε όταν οι πρόσφυγες εντόπισαν το νεκρό βρέφος. «Ακολούθησε χάος, ένιωσα φόβο» πρόσθεσε ο Περιεφερειάρχης που περιέγραψε πώς φυγαδεύτηκε από το εξαγριωμένο πλήθος ενώ έθεσε εκ νέου το ζήτημα του υπερπληθυσμού.

Τι καταγγέλλουν εργαζόμενοι ΜΚΟ στη Μόρια για την αστυνομία

Η αστυνομία έχει ευθύνη για την τραγωδία με τους δύο νεκρούς καταγγέλλει η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ Λέσβου.

Σε ανάρτησή τους στο Facebook, γράφουν χαρακτηριστικά ότι μετά τις δύο φωτιές στον καταυλισμό «οι πρόσφυγες προσέτρεξαν να σβήσουν τη φωτιά και η αστυνομία επιτέθηκε με δακρυγόνα για να τους διώξει, την ώρα που έμπαινε ένα πυροσβεστικό. Αυτό εξόργισε τον κόσμο ο οποίος επιτέθηκε στο πυροσβεστικό».

Ακόμα όμως και όταν ηρέμησαν τα πράγματα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ Λέσβου «η αστυνομία διώχνει τον κόσμο που έχει μαζευτεί για να βοηθήσει (εργαζόμενες, διερμηνείς και αλληλέγγυοι) και έχει αποκλείσει την πρόσβαση στο hotspot από την πόλη».

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις