Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Μπουτάρης: Πάρτι ονοματολογίας! Η Νοτοπούλου, η Καϊλή, η… απειλή και η έκπληξη

Μπουτάρης

– Ο Γιάννης Μπουτάρης φεύγει, τα σενάρια έχουν ήδη φουντώσει
– Τι οδήγησε τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης στην απόφαση να αποσυρθεί
– Το μπαλαντέρ Τάσος Τζήκας, η κρούση Τσίπρα και τα «αγκάθια»
– Αναβρασμός στο ΚΙΝΑΛ, η Φώφη Γεννηματά, και το μεγάλο δίλημμα
– Θολή η εικόνα και στη ΝΔ, πολλοί οι εθελοντές, κανείς το χρίσμα

Η είδηση ότι ο Γιάννης Μπουτάρης δεν θα διεκδικήσει εκ νέου τον Δήμο της Θεσσαλονίκης φέρνει μπαράζ συσκέψεων και εξελίξεων στα κομματικά επιτελεία. Πολλά είναι τα ονόματα που ακούγονται ως επικρατέστερα για τη θέση του… αντι- Μπουτάρη. ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν πυρετωδώς νέο υποψήφιο, ενώ στα υπόλοιπα κόμματα τηρούν προς το παρόν στάση αναμονής μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις που πιθανώς να οδηγήσουν σε επανεξέταση του πολιτικού σχεδιασμού.

Το παρασκήνιο της αποχώρησης και η ενημέρωση σε Τσίπρα

Τι ήταν όμως αυτό που έκανε τον Γιάννη Μπουτάρη να πει τελικά το μεγάλο «ΟΧΙ»; Αν και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν έκρυψε την έντονη αμφιταλάντευσή του, η πλάστιγγα βάρυνε οριστικά υπέρ της αποχώρησης του από τα κοινά μετά και το πρόσφατο περιστατικό βανδαλισμού της κατοικίας του. Αυτό λίγους μήνες μετά τον προπηλακισμό του σε εκδήλωση των Ποντίων στον Λευκό Πύργο, τον περασμένο Μάιο ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον εναλλακτικό δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τη Νέα Σελίδα, ο πρωθυπουργός πληροφορήθηκε από τον ίδιο τον Γιάννη Μπουτάρη την απόφασή του να αποσυρθεί στο περιθώριο του φόρουμ “Thessaloniki Summit” που διοργάνωσε ο ΣΒΒΕ την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Γιάννης Μπουτάρης έσπευσε να ενημερώσει και τηλεφωνικά τον Αλέξη Τσίπρα για το περιεχόμενο της εισήγησής του στην Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου, λίγες ώρες προτού προβεί σε ανακοινώσεις.

Ο Μπουτάρης φεύγει – Η Νοτοπούλου και το… μπαλαντέρ Τάσος Τζήκας

Η υποψηφιότητα της υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης Κατερίνας Νοτοπούλου φαίνεται ότι προκρίνεται ως επικρατέστερη στο κυβερνών κόμμα.

Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να στοιχηθεί και πίσω από μια πιθανή υποψηφιότητα του προέδρου της ΔΕΘ Τάσου Τζήκα

Το όνομα του σημερινού προέδρου της ΔΕΘ έπεσε αιφνιδιαστικά στο τραπέζι μία μέρα αφότου ο Γιάννης Μπουτάρης ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για τον δήμο τρίτη φορά.

Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» από τον φιλικό κύκλο του κ. Τζήκα θέλουν τον πρόεδρο της ΔΕΘ να έκλινε σε άρνηση της πρότασης που του έγινε στο περιθώριο του τελευταίου Summit και «στο πόδι» από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο και ο ίδιος εξεπλάγη από την αντιμετώπιση που είχε από ανθρώπους στη γειτονιά του, στον δρόμο και στους χώρους της ΔΕΘ. Αυτό ήταν το κρίσιμο σημείο για να αρχίσει να το ξανασκέφτεται.

Αυτή τη στιγμή είναι το μόνο πρόσωπο στο οποίο θα μπορούσαν να συγκλίνουν ευρύτερες δυνάμεις τόσο στον δεύτερο γύρο των εκλογών όσο και στην περίπτωση νίκης για τη διοίκηση του δήμου, χωρίς προβλήματα στις συνεργασίες. Σύμφωνα με το Βήμα τις προθέσεις του Τάσου Τζήκα βολιδοσκόπησαν και στελέχη του ΚΙΝΑΛ.

Υπάρχουν δύο ζητήματα τα οποία δημιουργούν προβληματισμό. Το πρώτο και μεγαλύτερο είναι οι ερμηνείες που έχουν προκύψει με το ζήτημα του ασυμβίβαστου και το άρθρο 11 του «Κλεισθένη», σύμφωνα με το οποίο έχουν πρόβλημα εκλογιμότητας οι πρόεδροι δημόσιων επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο, όπως η ΔΕΘ-HELEXPO.

Ωστόσο η προϊστορία δείχνει ότι τέτοιου είδους προβλήματα ξεπερνιούνται, όπως στην πιο πρόσφατη και χαρακτηριστική υπόθεση που αφορούσε τον Γιάννη Μπουτάρη –το 2014 ήταν και πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου– όταν είχε ψηφιστεί ειδική τροπολογία στη Βουλή.

Παρομοίως το ίδιο ζήτημα είχε λυθεί με τροπολογία και το 2012 (κυβέρνηση Παπαδήμου) όταν, ενώ είχε κηρυχθεί έκπτωτος ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας πήρε δικαίωμα να διεκδικήσει τη θέση του περιφερειάρχη.

Το δεύτερο είναι ότι μετά την κρούση που δέχτηκε αιφνιδιαστικά ο κ. Τζήκας από τον πρωθυπουργό, κάποιοι θα ήθελαν να τον εμφανίσουν ως υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να αποδείξει ο ίδιος ότι δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, αφού και οι πέτρες της πόλης γνωρίζουν ότι δεν είναι.

Οι πληροφορίες της Εφ.Συν θέλουν τον κ. Τζήκα να λέει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα καθυστερήσει να δώσει απάντηση παραπάνω από 2 με 3 μέρες.

Πονοκέφαλος για Γεννηματά – Η Καϊλή και η… απειλή

Σύμφωνα με τη Νέα Σελίδα, η Φώφη Γεννηματά δεν έχει να διαχειριστεί μόνο το ότι η Εύα Καϊλή και ο Ευάγγελος Βενιζέλος προτίθενται να «διαγκωνιστούν» για την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης αλλά πρέπει να βρεί και υποψήφιο δήμαρχο.

Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ φαίνεται να προκρίνει την υποψηφιότητα της Εύας Καϊλή, αν και είναι γνωστό ότι η ίδια προτιμά να είναι υποψήφια στην Α’ Θεσσαλονίκης. Η Εύα Καϊλη θα μπορούσε δευτερευόντως να συμβιβαστεί με μια ακόμη θητεία στην Ευρωβουλή, με τελική επιλογή τη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου της Θεσσαλονίκης.

Οι προτεραιότητες της Εύας Καϊλή έχουν προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στα ηγετικά κλιμάκια του ΚΙΝΑΛ. Για τον λόγο αυτό η Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με τη Νέα Σελίδα εμφανίζεται αποφασισμένη να εντείνει την πίεση στην ευρωβουλευτή, «απειλώντας» την ότι, αν δεν δεχτεί να είναι υποψήφια για τον δήμο, τότε υποψήφια στην Α’ Θεσσαλονίκης θα δηλώσει η ίδια η επικεφαλής του κόμματος, ώστε να αφήσει εκτός βουλής την Εύα Καϊλή. Βέβαια στην περίπτωση αυτή αφενός θα πρέπει να ρισκάρει την εσωκομματική κρίση, αφετέρου θα άφηνε σίγουρα εκτός βουλής και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Μπουτάρης

Ένα όνομα που επίσης έχει ακουστεί είναι ο Σπύρος Βούγιας, ο οποίος έχει μεν δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος με την παράταξη Πολύχρωμη Πόλη αλλά αναμένει και τις τελικές επιλογές του ΚΙΝΑΛ. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως είχε συνάντηση με τη Φώφη Γεννηματά.

Γκιουλέκας ο επικρατέστερος στη ΝΔ;

Θολή φαίνεται να είναι η εικόνα και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα κμε το Βήμα, από τις πολλές υποψηφιότητες τις προερχόμενες από την κεντροδεξιά, είναι και εκείνη του Γιώργου Ορφανού, που φέρεται να έχει απήχηση στη ΝΔ ωστόσο οι διεργασίες συνεχίζονται καθώς δεν φαίνεται να «βλέπει» δεύτερο γύρο. Τις προηγούμενες μάλιστα ημέρες εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους ο Ανδρέας Παπαμιμίκος και ο Δημήτρης Κούβελας, την ώρα που μέχρι στιγμής υπάρχουν τουλάχιστον 7 υποψηφιότητες που καλύπτουν τον δεξιό αλλά και τον ακροδεξιό χώρο.

Έτσι πολλοί θεωρούν πλέον απαραίτητη την παρέμβαση Μητσοτάκη, ο οποίος ωστόσο έχει «περιορισμένες δυνατότητες επιλογής ενός δικού του προσώπου αφού η πλειοψηφία των στελεχών πρόσκειται στον Κώστα Καραμανλή» Ενδεικτικό του αδιεξόδου στη ΝΔ είναι η πρόταση που σύμφωνα με πληροφορίες έγινε στον Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν ενδιαφέρεται. Από κύκλους της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη υποστηρίζεται ότι «αν και δίνει μήνυμα επιστροφής στο παρελθόν» μια υποψηφιότητα που θα μπορούσε να ενώσει τον χώρο είναι αυτή του Κώστα Γκιουλέκα. Είναι ο πρώτος σε ψήφους βουλευτής της ΝΔ, έχει ενεργό μηχανισμό στην πόλη και η στάση του στο Μακεδονικό μπορεί να συσπειρώσει «την άλλη πλευρά της πόλης»

Με πληροφορίες από Εφ.Συν, Νέα Σελίδα, Βήμα της Κυριακής

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις