Κυριακή, 5 Μαΐ
22oC Αθήνα

Μυτιλήνη: Το προσφυγόπουλο που έφερε αμηχανία σε Τσίπρα – Σουλτς

Μυτιλήνη: Το προσφυγόπουλο που έφερε αμηχανία σε Τσίπρα – Σουλτς

Ένα παιδί, ένα μικρό προσφυγόπουλο, πλησίασε τον Μάρτιν Σουλτς και τον Αλέξη Τσίπρα μόλις έφτασαν στο κέντρο ταυτοποίησης στη Μόρια και η έκκλησή του, συγκλόνισε…

”Θερμή” ήταν η υποδοχή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στη Μυτιλήνη, με καταλήψεις, πανό και συνθήματα εναντίον τους. Μάλιστα εκτυλίχθηκε και ένα αναπάντεχο συμβάν. Στο κέντρο ταυτοποίησης στη Μόρια, ένα μικρό προσφυγόπουλο πλησίασε τον Μάρτιν Σουλτς και του είπε κοιτώντας τον: «money» («λεφτά»). Εκείνη τη στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας, γελώντας γύρισε και είπε στα ελληνικά «και εγώ τόσο καιρό αυτό ζητάω», εννοώντας προφανώς τα κονδύλια που ζητά από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Φωτογραφία Eurokinissi

Λίγο νωρίτερα διαδηλωτές κατάφεραν να αιφνιδιάσουν τις αστυνομικές δυνάμεις, να μπουν στο δημαρχείο Μυτιλήνης και να υψώσουν ένα μαύρο πανό με το σύνθημα «Γέμισε το Αιγαίο κορμιά μεταναστών είναι και οι Ευρωπαίοι φονιάδες των λαών». Μάλιστα κατά τη διάρκεια της κατάληψης πέταξαν φέιγβολάν και σωσιβια με διάφορα συνθήματα όπως «Go back κύριε Τσίπρα».

Φωτογραφία: era-aegean.gr

Η κατάληψη πραγματοποιείται ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πολιτική που έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα η Ευρώπη στο θέμα της προσφυγικής κρίσης και κυρίως για τους εκατοντάδες θανάτους αθώων προσφύγων στα νερά του Αιγαίου.

Διαμαρτυρία έχει προγραμματιστεί και από τους εθελοντές του Χωριού τού Όλοι μαζί στο Κέντρο Κράτησης στη Μόρια.

 
Η πρώτη εικόνα για Τσίπρα και Σουλτς

Μια βάρκα με πρόσφυγες που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν την ακτή ήταν η πρώτη εικόνα που αντίκρισαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο προέδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μόλις προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Λέσβου. Ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του χαρακτήρισε έγκλημα αυτό που κάνουν οι διακινητές και αναφερόμενος στην απεργία της ΠΝΟ έκανε λόγο για κακή συγκυρία, διότι όπως είπε μένουν περίπου 10.000 μετανάστες εγκλωβισμένοι μέσα στα πλοία, παρότι έχουν εισιτήρια για να φύγουν.

ΦΩΤΟ από ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΦΩΤΟ από ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΦΩΤΟ από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αλέξης Τσίπρας και Μάρτιν Σουλτς λίγο πριν τις 11 επισκέφτηκαν το κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Μόρια. Εν συνεχεία θα μεταβούν στο κτίριο που στεγάζει τα γραφεία της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς και τις αρχές ασφαλείας.

Πηγή: era-aegean.gr, lesvospost.com

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε