Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ναυάγιο μεταναστών στα Κύθηρα: «Βλέπεις έναν άνθρωπο να σε κοιτάει στα μάτια και τελευταία στιγμή να εξαφανίζεται»

Ναυάγιο μεταναστών στα Κύθηρα: «Βλέπεις έναν άνθρωπο να σε κοιτάει στα μάτια και τελευταία στιγμή να εξαφανίζεται»
Φωτογραφία Reuters

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες όσων έφτασαν στο ναυάγιο των μεταναστών στα Κύθηρα και τους έβλεπαν γαντζωμένους στα βράχια να φωνάζουν για βοήθεια, αφού το ιστιοφόρο που τους μετέφερε είχε χτυπήσει στις βραχονησίδες από τα ορμητικά νερά.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο Δημήτρης Πρωτοψάλτης αποκαλύπτει ότι ήταν στο λιμάνι των Κυθήρων, για να στείλει εμπόρευμα με το καράβι της γραμμής, όταν μέσα στην νύχτα είδε τα φώτα από το σκάφος με τους δεκάδες μετανάστες, ανοιχτά από το Διακόφτι. Δεν ήξερε, όμως, για το ναυάγιο.

Άλλωστε, μέχρι εκείνη την ώρα, δεν είχε καταλάβει κανείς τίποτα. Το πλοίο της γραμμής, λίγο αργότερα, έφτασε δίπλα στο ιστιοφόρο, που βούλιαζε χτυπημένο στις βραχονησίδες της περιοχής, με δεκάδες μετανάστες στοιβαγμένους πάνω σε αυτό. Τότε σήμανε συναγερμός και ο κ. Πρωτοψάλτης μιλά με τον ύπαρχο του πλοίου για να ειδοποιήσουν το Λιμενικό και τους κατοίκους ώστε να βοηθήσουν τους ναυαγούς.

Όπως λέει, «ήμουν δυστυχώς από τους πρώτους που έφτασαν στο σημείο. Το σκάφος από τα ορμητικά νερά διαμελίστηκε και πέσανε όλοι στο νερό και γαντζώθηκαν στα βράχια».

Άνθρωποι ούρλιαζαν για να σωθούν ενώ ήταν γαντζωμένοι στα βράχια. Οι διασώστες είχαν κρεμαστεί στην άκρη του γκρεμού και προσπαθούσαν να πλησιάσουν τους μετανάστες. Τους πέταξαν σωσίβια, όμως ο άνεμος δυνάμωσε και πολλοί έχαναν τις δυνάμεις τους, με αποτέλεσμα να τους παρασύρει η θάλασσα.

Τότε, ο κ. Πρωτοψάλτης σκέφτηκε μια πατέντα, δηλώνοντας στον ΑΝΤ1 ότι «είπα στις Αρχές ότι η μόνη λύση είναι να φέρουμε γερανό και με καλάθι να τους ανεβάζουμε γρήγορα».

«Φώναζαν “help” , “my father”… είχε πολλά παιδιά, εγώ έβγαλα 5 κοριτσάκια», περιγράφει συγκινημένος.

Ανεβάζουν 18 μικρά παιδιά, ηλικιωμένους με σπασμένα άκρα από την πρόσκρουση στα βράχια. Οι περισσότεροι σώθηκαν.

Άλλοι, όμως, βρήκαν την δύναμη να γαντζωθούν σε έναν αυτοσχέδιο σάκο του Δημήτρη Πρωτοψάλτη, όμως τελευταία στιγμή τα άγρια κύματα τους παρέσυραν στο θάνατο…

«Βλέπεις έναν άνθρωπο να σε κοιτάει στα μάτια, να προσπαθεί να σωθεί και τελευταία στιγμή να εξαφανίζεται… Ήταν τραγικό. Ήταν ένας που είχε μπλεχτεί με τα σκοινιά του σκάφους. Γαντζώθηκε στον σάκο, αλλά δεν τα κατάφερε! Να μην αντιμετωπίσει άλλος άνθρωπος αυτό που είδαν τα μάτια μου.. σοροί να επιπλέουν στο λιμάνι…», περιγράφει.

«Αντιμετωπίζουμε κάτι πρωτόγνωρο και διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Νίκο Χατζηνικολάου, για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Λέσβο, καθώς και για την παράλληλη τραγωδία με το ναυάγιο στα Κύθηρα.

Όπως εξήγησε ο Νίκος Κοκκάλας, «Βλέπουμε δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες, στις οποίες δεν μπορούν να ταξιδέψουν μεγάλα πλοία, πόσο μάλλον φουσκωτά υπερφορτωμένα ή ιστιοφόρα και βλέπουμε τέτοια σκάφη με υπεράριθμους αλλοδαπούς, σε πολύ άσχημες συνθήκες».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, προσέθεσε πως «επίσης, βλέπουμε ότι σε αυτά επιβιβάζουν άτομα από ευάλωτες ομάδες, άτομα με αναπηρίες, γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και όχι απλώς παιδιά, αλλά ακόμη και βρέφη, όπως είδαμε προ ημερών στην Καλαμάτα».

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις