Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ναύπακτος: Η άσκηση της πυροσβεστικής για μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο πλαστικών [vid]

Ναύπακτος: Η άσκηση της πυροσβεστικής για μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο πλαστικών [vid]

Με στόχο την εκπαίδευση, τη βελτίωση της κατάρτισης και τη διαπίστωση του βαθμού ετοιμότητας του προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ναυπάκτου, αλλά και παράλληλα την εξακρίβωση των ελλείψεων, αδυναμιών και δυσλειτουργιών με την ταυτόχρονη αντιμετώπισή τους στην περίπτωση ενός πραγματικού συμβάντος, πραγματοποιήθηκε άσκηση αστικής πυρκαγιάς στις εγκαταστάσεις της Βιομηχανίας «Πλαστικά Κοτρώνης»…

Με τη συμμετοχή δεκαοχτώ ατόμων από το προσωπικό της Υπηρεσίας και του συνόλου των εργαζομένων της Βιομηχανίας, το σενάριο προέβλεπε την άμεση επέμβαση πυροσβεστικών δυνάμεων και την κινητοποίηση οχημάτων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε στην αποθήκη υλικών συσκευασίας, καθώς επίσης και τον απεγκλωβισμό των εργαζομένων, αλλά και τη διάσωση δύο αγνοουμένων.

Σύμφωνα πάντα με το σενάριο, η πυρκαγιά που προήλθε από την αποθήκη των υλικών συσκευασίας, έγινε αντιληπτή από υπάλληλο του εργοστασίου. Την ίδια στιγμή ενεργοποιήθηκε ο ανιχνευτής καπνού, ενώ στον Κεντρικό Πίνακα Πυρανίχνευσης εμφανίστηκε ένδειξη συναγερμού. Υπάλληλος που εργάζεται στο χώρο υποδοχής της Εταιρείας, αντιλαμβάνεται άμεσα τη σχετική ένδειξη και ειδοποιεί τον υπεύθυνο Πυρασφάλειας και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ναυπάκτου, ενώ ενεργοποιεί το Χειροκίνητο Σύστημα Συναγερμού προκειμένου να ξεκινήσει η εκκένωση του κτηρίου από τους εργαζόμενους.

Άμεσα στο σημείο κατέφθασαν υδροφόρα Πυροσβεστικά οχήματα και άνδρες της Υπηρεσίας. Δύο υπάλληλοι του εργοστασίου που εργάζονται στο χώρο συσκευασίας, στην προσπάθειά τους να περιορίσουν την πυρκαγιά που ήδη έχει επεκταθεί, έχασαν τις αισθήσεις τους εισπνέοντας μεγάλη ποσότητα αιθάλης. Οι συνθήκες για τον εντοπισμό τους κρίθηκαν ως ιδιαίτερα δύσκολες, ωστόσο αυτό κατέστη εφικτό και μετά από ελάχιστα μόλις λεπτά ο πρώτος εξ αυτών απομακρύνθηκε υποβασταζόμενος και ο δεύτερος με φορείο πρώτων βοηθειών. Η επέκταση της πυρκαγιάς επέβαλλε την πλήρη εκκένωση του εργοστασίου και περίπου μία ώρα και 20’ μετά την έναρξη του συμβάντος, ολοκληρώθηκε το έργο της κατάσβεσης.

Μετά το πέρας της άσκησης ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ναυπάκτου, Επιπυραγός, Κωνσταντίνος Μπέκος σχολίασε τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας που επέδειξαν οι άνδρες της Υπηρεσίας, ευχαριστώντας παράλληλα τη Διοίκηση και το προσωπικό της Εταιρείας «Πλαστικά Κοτρώνης» για την άριστη συνεργασία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η άσκηση πραγματοποιήθηκε και στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία που έχει οριστεί από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) και τιμάται κάθε 28η Απριλίου.

Πηγή: nafpaktianews.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις