Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Ναύπακτος: Μεγάλη φωτιά τώρα στην Ιερά Μονή Βαρνάκοβας!

φωτό απο nafpaktianews
φωτό απο nafpaktianews

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Δυτικής Ελλάδας, καθώς ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στην Ιερά Μονή Βαρνάκοβας στην Ναυπακτία.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του tempo24.gr, στο μοναστήρι χτυπούν οι καμπάνες ενώ η φωτιά έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Συγκεκριμένα καίγεται το μισό μοναστήρι μάχη δίνει η πυροσβεστική υπηρεσία Ναυπάκτου για να μην επεκταθεί η πυρκαγιά.

Η φωτιά, όπως αναφέρει η πυροσβεστική, και και τη στέγη του μοναστηρίου και αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για πολύ σοβαρές καταστροφές.

Ήδη στο σημείο έχουν καταφθάσει 6 οχήματα της Πυροσβεστικής από τη Ναύπακτο.

Να θυμίσουμε πως η Ιερά Μονή βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού Φωκίδας, στο Δήμο Ευπαλίου, 25 περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ναυπάκτου, στον παλαιό δρόμο του
Λιδωρικίου.

Είναι κτισμένη πάνω σε έναν μικρό λόφο στις παρυφές των Βαρδουσίων Ορέων και σε υψόμετρο 750 περίπου μέτρων, μέσα σε πυκνό δάσος από δρυς και αγριοκαστανιές, με πλουσιότατη θέα προς την ορεινή Ναυπακτία, τη Δωρίδα, το Όρος Γκιώνα και τον ποταμό Μόρνο.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας, είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, είναι ένα από τα ιστορικότερα Μοναστήρια της Ελλάδας. Ιδρύθηκε κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο, το έτος 1077, από τον Όσιο Αρσένιο τον Βαρνακοβίτη και γρήγορα ανεδείχθη σε θρησκευτικό κέντρο μεγάλης ακτινοβολίας, θέση που διατηρεί μέχρι και σήμερα, αποκαλούμενη «η Αγία Λαύρα της Ρούμελης». Το χαρακτηριστικό της όνομα «Βαρνάκοβα» (ή «Βερνίκοβα», ή «Βερνίκωβα»), πιθανώς προέρχεται από παλαιότερο σλαβικό τοπωνύμιο.

Πηγή: tempo24

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε