Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Εστιατόριο με φαγητό για Εβραίους άνοιξε στη Ρόδο

Εστιατόριο με φαγητό για Εβραίους άνοιξε στη Ρόδο
ΦΩΤΟ από dimokratiki

Η ιστορία του Ισραήλ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Ρόδο, ήδη από τη διάσκεψη ειρήνης, που έγινε στο νησί το 1948, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μεταξύ Αράβων και Ισραηλινών. Μια διάσκεψη που οδήγησε στην ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

Έκτοτε η Ρόδος αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς των Ισραηλινών τουριστών και των Εβραίων ανά την υφήλιο. Το 2018 επισκέφθηκαν τη Ρόδο 135.116 Ισραηλινοί τουρίστες έναντι 119.340 το 2017, περισσότεροι δηλαδή κατά 15.776 τουρίστες, σημειώνοντας αύξηση 13,22%,

Τα πρώτα μηνύματα της έκθεσης του Τελ Αβίβ για το 2019 είναι θετικά και κάνουν λόγο για περαιτέρω βελτίωση του τουριστικού ρεύματος από το Ισραήλ προς Ρόδο, καθώς δρομολογούνται ακόμα περισσότερες αεροπορικές πτήσεις προς το νησί από το Ισραήλ.

Η λειτουργία εστιατορίου στη Ρόδο, από τα ελάχιστα σε όλη την Ελλάδα, που προσφέρει φαγητό kosher (κασσέρ), δηλαδή πιάτα που είναι σύμφωνα με τον εβραϊκό νόμο, άνοιξε νέες προοπτικές στην προσέλκυση επιπλέον Εβραίων τουριστών, οι οποίοι γνωρίζουν πλέον ότι πηγαίνοντας στη Ρόδο για τις διακοπές τους, θα έχουν τη δυνατότητα να φάνε και να πιουν, χωρίς να παραβιάσουν τους κανόνες της θρησκείας τους.

To εστιατόριο λειτουργεί στην Ιξιά υπό την διεύθυνση Ισραηλίτη που δραστηριοποιείται στο νησί και εξυπηρετεί έναν μεγάλο αριθμό Εβραίων τουριστών που παραθερίζουν στη Ρόδο και αναζητούν αποκλειστικά φαγητό κασσέρ. Μάλιστα, η λειτουργία του συγκεκριμένου εστιατορίου, που γνωρίζει μεγάλη απήχηση μέσω διαδικτύου, έγινε η αφορμή για να επιλέξουν τη Ρόδο αρκετοί Εβραίοι τουρίστες.

Πολλοί εκτιμούν, πάντως, ότι σταδιακά η συγκεκριμένη αγορά θα ανοίξει, καθώς δεν είναι μόνο οι Εβραίοι που προτιμούν τα προϊόντα κασσέρ, αλλά και μια αυξανόμενη μερίδα καταναλωτών που επενδύουν στην ασφάλεια των τροφίμων.

Ο νόμος του Torah αναφέρει ποια ζώα μπορούν και ποια δεν μπορούν να καταναλωθούν

Τι είναι το κασσέρ

Κασσέρ -kosher- είναι η κατάλληλη τροφή για κατανάλωση. Στην «Τορά» υπάρχει κατάλογος με τα ψάρια, τα πουλερικά και τα ζώα κασσέρ και περιγράφονται οι διαδικασίες της προετοιμασίας του φαγητού κασσέρ. Επίσης, σημειώνεται πως είναι πολύ σημαντική και η χρονική περίοδος της κατανάλωσης μιας τροφής.

Μπορεί ασφαλώς το κρέας του προβάτου να θεωρείται κασσέρ και να επιτρέπεται η κατανάλωσή του, όμως και σ’ αυτή την τροφή υπάρχουν περιορισμοί στους συνδυασμούς των τροφών και στην ώρα λήψης της τροφής. Στον Ιουδαϊσμό απαγορεύεται να συνδυάζεται το κρέας με τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ενώ επιτρέπεται στους Ιουδαίους να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, ωστόσο η κατανάλωση των γαλακτοκομικών πρέπει να γίνεται έξι ώρες μετά την κατανάλωση κρέατος. Συνεπώς, οι πιστοί Ιουδαίοι δεν μπορούν να γευτούν την απόλαυση μιας πίτσας με αλλαντικά και τυριά, μιας μακαρονάδας με κιμά ή ακόμη ενός παστίτσιου.

Επειδή στην Ιουδαϊκή θρησκεία απαγορεύεται να καταναλώνεται το αίμα των ζώων, έχει επιβληθεί από την αρχαιότητα ακόμη ένας ιδιαίτερος τρόπος σφαγής των ζώων που ονομάζεται σεχιτά. Σ’ αυτόν τον τρόπο θανάτωσης του ζώου, η σφαγή επιτρέπεται να πραγματοποιηθεί μόνο με τη χρήση μαχαιριού, με το οποίο γίνεται μια μονοκόμματη τομή στις καρωτίδες, την τραχεία και τον οισοφάγο του ζώου. Μετά τη θανάτωση του ζώου, εφαρμόζονται τεχνικές που εξασφαλίζουν, στο μέτρο του δυνατού, τη μέγιστη αφαίμαξη του ζώου.

Στo εστιατόριο της Ρόδου, μπορεί κάποιος να βρει μαγειρεμένο φαγητό αλλά και τυποποιημένο, απαλλάσσοντας τους Εβραίους επισκέπτες της Ρόδου, από την βάσανο να κουβαλούν στους αποσκευές του τυποποιημένα κασσέρ τρόφιμα, από ψωμί μέχρι και διάφορα σνακ.

Η πιστοποίηση Kosher χαρακτηρίζει 400.000 περίπου προϊόντα που παράγονται από 2.400 επιχειρήσεις σε έξη ηπείρους, κατάλληλα για την εβραϊκή διατροφή με κανόνες οι οποίοι έχουν τις ρίζες τους στην Βίβλο και στην εβραϊκή παράδοση. Προϋποθέτει μια σειρά από οδηγίες που καλύπτουν την επιλογή των πρώτων υλών, τον συνδυασμό των συστατικών και τον τρόπο παραγωγής των συγκεκριμένων προϊόντων.

To εστιατόριο βρίσκεται στην Ιξιά και πέρα από το πιστοποιημένο «κασσέρ» φαγητό, διοργανώνει θρησκευτικές εκδηλώσεις, συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό Εβραίων, ντόπιων και επισκεπτών. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, στη Ρόδο, υποκατάστημα γνωστής εταιρείας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, παρέχει Θρησκευτική Πιστοποίηση Τροφίμων κατά Kosher.

Πηγή: dimokratiki

 

Νότιο Αιγαίο Τελευταίες ειδήσεις