Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ο τυφλός φοιτητής του ΑΠΘ τώρα διαπρέπει στη Γερμανία – Δημιούργησε σημαντικό επιστημονικό κώδικα

Ο τυφλός φοιτητής του ΑΠΘ τώρα διαπρέπει στη Γερμανία – Δημιούργησε σημαντικό επιστημονικό κώδικα
ΦΩΤΟ THESSTODAY

Ο λόγος για τον 26χρονο απόφοιτο του ΑΠΘ, Αργύρη Κουμτζή από τη Θεσσαλονίκη, η ιστορία του είχε γίνει γνωστή στο Πανελλένιο, το 2014, όταν ήθελε να σπουδάσει Φυσική, χωρίς να τον εμποδίζει το πρόβλημα όρασης που έχει.

Τώρα, ο ίδιος διαπρέπει στη Γερμανία και στον τομέα της επιστήμης, δημιουργώντας με επιτυχία τον κώδικα για τον υπολογισμό του μαγνητικού πεδίου γύρω από τον ήλιο, ο οποίος ανοίγει τον δρόμο για σημαντικά επιστημονικά δεδομένα! Μάλιστα το απόγευμα, ο 26χρονος θα παρουσιάσει για πρώτη φορά το επίτευγμά του στο πλαίσιο των ομιλιών «Next Generation Series» όπως διαβάζουμε στο thesstoday.

Ο Αργύρης Κουμτζής βρίσκεται ήδη στο τρίτο έτος και τελικό στάδιο ολοκλήρωσης του διδακτορικού του στο Ινστιτούτο «Max Planck Institute for Solar System Research» της Γερμανίας με εξειδίκευση στον υπολογισμό του μαγνητικού πεδίου στην ηλιακή μαγνητόσφαιρα. Μετά από δύο χρόνια μελέτης και έρευνας κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία τον Νοέμβριο του 2021 τον κώδικα ο οποίος αναμένεται να δώσει δεδομένα για το τι συμβαίνει πάνω από την επιφάνεια του ήλιου αλλά και για νέες περιοχές του ήλιου που δεν γνωρίζαμε πριν.

Μιλώντας στο ThessToday, εξήγησε ότι «στο πλαίσιο του διδακτορικού μου χρειαζόταν να αναπτύξω έναν κώδικα ο οποίος θα καταφέρει να μας δώσει μια καλύτερη εικόνα για το μαγνητικό πεδίο γύρω από τον ήλιο. Δύο χρόνια χρειάστηκε για να τον ολοκληρώσω. Το δύσκολο κομμάτι ήταν όταν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν ήταν αποδοτική η εργασία μου και δεν είχα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το ψυχολογικό κομμάτι έπαιζε καθοριστικό ρόλο. Υπήρξαν δεκάδες προβλήματα τα οποία ευτυχώς ξεπεράστηκαν. Έχοντας, βέβαια, και εμπειρία από προηγούμενο πρότζεκτ στην Ελλάδα με την επίβλεψη του καθηγητή μου στο τμήμα Φυσικής, απέκτησα σημαντικές γνώσεις και αντιμετώπισα με ψυχραιμία κάθε εμπόδιο που παρουσιαζόταν με τη βοήθεια, παράλληλα, και του καθηγητή μου στο Ινστιτούτο».

Ερωτηθείς για τη σημασία, τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του κώδικα ο οποίος είναι από τους καλύτερους στην επιστήμη και μόνο ελάχιστοι σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν ασχοληθεί ανέφερε ότι: «Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα για την επιστήμη συνολικά. Πριν το δικό μου πρότζεκτ υπήρχε ένας παρόμοιος κώδικας και εγώ ουσιαστικά τον άλλαξα και τον επέκτεινα ώστε να υπολογίσει το μαγνητικό πεδίο στην ηλιακή ατμόσφαιρα αξιοποιώντας τα νέα δεδομένα που θα συγκεντρώσουμε από τον πρόσφατο δορυφόρο Solar Orbiter που βρίσκεται ήδη στον Ήλιο. Θέλουμε να τα αξιοποιήσουμε ώστε να περιγράψουμε το μαγνητικό πεδίο στην ατμόσφαιρα. Για πρώτη φορά θα έχουμε τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε περιοχές του ήλιου που δεν έχουμε μελετήσει ποτέ ξανά. Όσοι δορυφόροι έχουν σταλθεί μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να μας δώσουν δεδομένα πάνω και κάτω από τον ήλιο».

Ο 26χρονος από τη Θεσσαλονίκη εξέφρασε στο ThessToday.gr την ικανοποίηση και την απίστευτη χαρά του για το επίτευγμά του χαρακτηρίζοντας την ημέρα που κατάφερε να ολοκληρώσει των κώδικα ως μία από τις πιο χαρούμενες ημέρες στη ζωή του.

Επιθυμία του πάντως, είναι να επιστρέψει κάποια στιγμή στην Ελλάδα…

Υπενθυμίζεται ότι ο Αργύρης Κουμτζής με δυσκολία έγινε δεκτός στο τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ λόγω του προβλήματος με την όρασή του. Ωστόσο, ο ίδιος με την επιμονή του και την αγάπη του να ασχοληθεί με τη Φυσική κατάφερε να μπει στη σχολή και να αποφοιτήσει με άριστα το 2019.

Δεν σταμάτησε όμως εκεί. Η επιθυμία για εξέλιξη και η παρότρυνση του καθηγητή του για σπουδές στο εξωτερικό, τον οδήγησαν στη Γερμανία και πλέον, όπως φαίνεται, διαπρέπει στο εξωτερικό και στον τομέα της επιστήμης.

«Είχα δυσκολίες στο ελληνικό πανεπιστήμιο λόγω του προβλήματος με την όρασή μου όσον αφορά την προσαρμογή μου στους τρόπους διδασκαλίας. Έπρεπε να «διδάξω» τους καθηγητές μου πως να με διδάξουν. Εν τέλει, είχα μεγάλη στήριξη από το τμήμα όπως και μεγάλη στήριξη από το Ινστιτούτο στη Γερμανία. Αν θέλει κάποιος μια πραγματική δουλειά πάνω στις θετικές επιστήμες με σωστές υποδομές και με πρόσβαση σε πολύτιμα εργαλεία, πηγαίνει στο εξωτερικό καθώς είναι πιο δύσκολο να υλοποιηθεί στην Ελλάδα. Η τύφλωση δεν στάθηκε εμπόδιο ώστε να καταφέρω να συνεχίσω τις σπουδές μου. Η ζωή στη Γερμανία είναι σε καλύτερα επίπεδα, ειδικά για άτομα με αναπηρία. Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν ακόμη, με την Ελλάδα, ωστόσο, να χρειάζεται περισσότερα», επισήμανε.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις