Τρίτη, 30 Απρ.
20oC Αθήνα

Οι πρώτοι των πρώτων μαθητές στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής, κινδυνεύουν να χάσουν το Παγκόσμιο στο Χιούστον

Οι πρώτοι των πρώτων μαθητές στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής, κινδυνεύουν να χάσουν το Παγκόσμιο στο Χιούστον

Οι μαθητές που κέρδισαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής, καλούνται να καλύψουν κόστος ύψους 40.000 ευρώ που απαιτείται για το ταξίδι στο Χιούστον…

Στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής, έπειτα από σκληρές τεχνολογικές μάχες, η ομάδα μαθητών από τα εκπαιδευτήρια «Ι. Τσιαμούλης» κατέκτησε την 1η θέση και θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής τον Απρίλιο, στο Χιούστον των ΗΠΑ!

Την ίδια στιγμή που τα βίαια περιστατικά μεταξύ ανηλίκων έχουν μονοπωλήσει την καθημερινότητα, λαμπροί έφηβοι, αξιέπαινοι μαθητές με πάθος για γνώση, εξέλιξη και καινοτομία, δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, συναγωνιζόμενοι στο στίβο της τεχνολογίας.

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ρομποτικής με συμμετοχή περίπου 200 σχολείων και ομάδων ρομποτικής από όλη την Ελλάδα, στέφθηκε με επιτυχία, καθώς οι μαθητές, με μοναδικό ζήλο για την τεχνολογία και την ομαδική εργασία, σεβόμενοι την ευγενή άμιλλα παρουσίασαν τα μοναδικά τους projects.

Ανάμεσά τους, ξεχώρισε η ομάδα 11 μαθητών της Α’ Λυκείου από τα εκπαιδευτήρια «Ι. Τσιαμούλης» υπό την καθοδήγηση του καθηγητή ρομποτικής του σχολείου Ραφαήλ Τζίμα. Η ομάδα κατάφερε να κατακτήσει την 1η θέση στον τελικό της Θεσσαλονίκης,
λαμβάνοντας την απόλυτη βαθμολογία και να στεφθεί Πρωταθλήτρια Ελλάδος 2024.

Η νίκη αυτή σήμαινε και τη συμμετοχή της ομάδας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής στο Χιούστον για να εκπροσωπήσει τη χώρα μας. Μάλιστα, η ιδέα τους θα δώσει γαλανόλευκη χροιά στην Αμερική, τιμώντας την ελληνική παράδοση. Η ομάδα των μαθητών «Ι. Τσιαμούλης» ανέπτυξε ένα καινοτόμο project που συνδέει την παράδοση με την τεχνολογία.

Μέσα από το project, πολίτες όλου του κόσμου θα μπορούν να μαθαίνουν πολύ γρήγορα ελληνικούς χορούς μέσω εφαρμογής και ιστοσελίδας, μαθήματα Virtual Reality, επιτραπέζια παιχνίδια, puzzles, τάπητα εκμάθησης χορών. Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα φυσικά είναι ότι το συγκεκριμένο project μπορεί να αξιοποιηθεί από οποιαδήποτε χώρα για τη διάδοση των δικών της παραδόσεων στην υπόλοιπη υφήλιο!

Η χαρά υπερκαλύπτεται από προκλήσεις

Η συγκίνηση μαθητών κράτησε για λίγο, καθώς η νίκη σήμανε ένα νέο «βουνό» που πρέπει να κατακτήσουν πριν βρεθούν στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η ομάδα καλείται να βρει τρόπο να καλύψει κόστος ύψους 40.000 ευρώ που απαιτείται για το ταξίδι, τη μεταφορά του εξοπλισμού και τη διαμονή της αποστολής των 15 ατόμων για τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό του Χιούστον.

Μέχρι στιγμής, ο ΕΟΤ έχει δείξει θερμό ενδιαφέρον και η αποστολή θα ταξιδέψει υπό την αιγίδα του Οργανισμού. Παρόλα αυτά, εάν δε συγκεντρωθεί το συγκεκριμένο ποσό ή ένα μέρος αυτού, ο κίνδυνος μη εκπροσώπησής μας σε ένα παγκόσμιο γεγονός, αλλά και της απογοήτευσης αυτών των μαθητών που έχουν μάθει να ξεχωρίζουν δημιουργώντας υπεραξία μέσα από τη δουλειά τους και όχι μέσα από αρνητικές ειδήσεις, είναι υπαρκτός.

Οι μαθητές, αλλά και ο καθηγητής και coach της ομάδας, κ. Τζίμας, δε χάνουν την ελπίδα τους και δηλώνουν: «Αυτό που έχουμε καταφέρει εδώ και τρία χρόνια είναι να ζήσουμε όλες τις πτυχές μίας ομάδας. Απογοήτευση, επιμονή, δουλειά, χαρά. Πέρυσι, πήραμε την πρόκριση για τον τελικό της Θεσσαλονίκης, ενώ φέτος με ακόμη περισσότερη δουλειά, λύσαμε όσα προβλήματα είχαν προκύψει και καταφέραμε το απόλυτο. Το project είναι απίστευτο και όσοι το βλέπουν ενθουσιάζονται αμέσως. Η πρόεδρος του ΕΟΤ κα. Άντζελα Γκερέκου αμέσως κινητοποίησε τις διαδικασίες για να συμμετάσχει η ομάδα στο Χιούστον υπό την αιγίδα του ΕΟΤ. Δυστυχώς, το οικονομικό κομμάτι είναι πρόβλημα, εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα για ένα τέτοιο ποσό. Κρίμα να μείνει ατελής η προσπάθεια.

Προσδοκούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό στις ΗΠΑ». Οι μαθητές από την πλευρά τους ανέφεραν πως χρειάστηκαν πολλές θυσίες από τον προσωπικό τους χρόνο, αφού μαζί με τις πολλές ώρες δουλειάς και προσπάθειας στη ρομποτική έπρεπε να είναι συνεπείς και στα καθημερινά μαθήματά τους. Σύμφωνα με τους ίδιους, το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στο δέσιμο και στην αγάπη που έχουν αναπτύξει μεταξύ τους!

«Η ομάδα μας έχει επιτύχει σημαντικές διακρίσεις τα προηγούμενα χρόνια. Φέτος προκριθήκαμε στον τελικό της Θεσσαλονίκης ως μία από τις τρεις κορυφαίες ομάδες, όπου κατακτήσαμε την 1η θέση και ανακηρυχθήκαμε Πρωταθλητές Ελλάδας. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα στον Παγκόσμιο διαγωνισμό της First Lego League στο Χιούστον των ΗΠΑ στις 17-20 Απριλίου 2024. Για να πραγματοποιήσουμε αυτό το εγχείρημα, όμως, χρειαζόμαστε την υποστήριξή σας, ώστε να καλύψουμε τα έξοδα ταξιδιού και διαμονής στο Χιούστον για τα 15 άτομα της αποστολής, καθώς και τη δαπάνη μεταφοράς του εξοπλισμού μας.

Για να εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα σε αυτό το σημαντικό παγκόσμιο φόρουμ, παρουσιάζοντας το έργο μας και τις καινοτόμες ιδέες μας σε διεθνές κοινό. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την προσοχή, την ανταπόκριση και την υποστήριξή σας. Η συμβολή σας μπορεί να μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων μας, την εκπροσώπηση της Ελλάδας στην παγκόσμια σκηνή της ρομποτικής και της καινοτομίας», δήλωσαν οι μαθητές.

Στον παρακάτω σύνδεσμο https://tsiamdance.webnode.gr/μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα για να πάρετε μία γεύση από την πρωτοποριακή ιδέα και το project της Πρωταθλήτριας ομάδας Ρομποτικής του 2024.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις