Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Όλη η Λέσβος στο δρόμο για τον ΦΠΑ [pics, vid]

Όλη η Λέσβος στο δρόμο για τον ΦΠΑ [pics, vid]
ΦΩΤΟ από το lesvospost

Μια μεγαλειώδη συγκέντρωση έγινε σήμερα στη Μυτιλήνη, οργανωμένη από τη συντονιστική Επιτροπή του συνόλου των παραγωγικών φορέων του νησιού. Στην Λέσβο όλα ήταν κλειστά σήμερα εκτός από κάποιες μειοψηφίες κυρίως στις γειτονιές της Μυτιλήνης αλλά και στα χωριά της Λέσβου…

Μάλιστα, είχαν ναυλωθεί πούλμαν που μετέφεραν κόσμο από πολλά χωριά της Λέσβου όπως Καλλονή, Πλωμάρι κτλ

Στην συγκέντρωση συμμετείχαν οι παραγωγικοί και επιστημονικοί φορείς της Λέσβου, αγρότες, μαθητές, καθηγητές, δάσκαλοι, συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι, γιατροί, νοσηλευτές, φοιτητές, επιχειρηματίες,  το εργατικό κέντρο, απλοί πολίτες κ.α.

Στη συγκέντρωση της Μυτιλήνης χαιρέτησαν ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, ο αντιπεριφερειάρχης βορείου Αιγαίου, κος Κυτελης, ο βουλευτής της Ν.Δ Χ. Αθανασίου, και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων.

Η πορεία στην οποία συμμετείχαν το σύνολο των απορριμματοφόρων του Δήμου Λέσβου, κατέληξε στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία κατελήφθη συμβολικά επί περίπου μία ώρα. Στη διάρκεια της συμβολικής αυτής κατάληψης υπήρξε η δέσμευση προς τους διαδηλωτές, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ότι θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Αίσθηση προκάλεσε για ακόμα μια φορά η απουσία του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ κ Παλλη αλλά και στελεχών του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ όπου και εξόργισε πολίτες και φορείς. Αισθητή ήταν η απουσία και του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής κ Γιαννη Γιαννελλη, απών ήταν και ο βουλευτής του ΚΚΕ κος Σ. Τάσσος.

Ας σημειωθεί ότι ομάδες διαδηλωτών έκλεισαν και τα καταστήματα μεγάλων επιχειρηματικών αλυσίδων που είχαν ανοίξει, ενώ κατάληψη στη ΔΟΥ Μυτιλήνης πραγματοποίησαν το πρωί στελέχη του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λέσβου, συμμετέχοντας στις σημερινές κινητοποιήσεις σε Λέσβο και Λήμνο με αίτημα την παραμονή των νησιών σε καθεστώς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Τα στελέχη του Εργατικού Κέντρου δεν επέτρεψαν την είσοδο στη ΔΟΥ των εργαζομένων σε αυτήν, ενώ κρέμασαν πανό με τα αιτήματα τους από τα παράθυρα του κτηρίου.

Όπως υποστηρίζουν σε ανακοίνωσή τους «ο μειωμένος ΦΠΑ αποτελεί κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος που αντιστάθμιζε το αυξημένο μεταφορικό κόστος, έτσι ώστε να μην υπάρχει απομόνωση των κατοίκων των νησιών λόγω της μεγάλης ακρίβειας. Παραμένει, γι’ αυτόν τον λόγο, εργατική κατάκτηση και δικαίωμα και όχι δήθεν αντιστάθμισμα για το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Οι λογικές ότι “πατώντας” στη δυστυχία των προσφύγων και των μεταναστών θα πάρουμε και εμείς κάποια ψίχουλα δεν έχουν θέση ανάμεσα μας. Οι λογικές που βλέπουν ξέχωρα το θέμα της μείωσης του συντελεστή του ΦΠΑ από τη γενική φοροληστεία, από την αντεργατική – αντιλαϊκή πολιτική που εξαπολύει η κυβέρνηση και το κεφάλαιο δεν πρέπει να βρίσκουν απήχηση και αποδοχή από κανέναν εργαζόμενο, από κανέναν αγρότη, από καμία λαϊκή οικογένεια».

Για σήμερα επίσης, η ΑΔΕΔΥ κήρυξε στάση εργασίας, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, τα Νομικά Πρόσωπα και τους ΟΤΑ του νομού Λέσβου. Κλειστές παραμένουν και οι υπηρεσίες των δήμων Λέσβου και Λήμνου.

Με τις σημερινές τους κινητοποιήσεις, οι παραγωγικοί φορείς του Αιγαίου εξέφρασαν «τη βαθύτατη αγωνία τους για την επικείμενη κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, η οποία θα έχει αναπόφευκτα αρνητικές επιπτώσεις που στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα οδηγήσουν στην εξαφάνιση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας στα νησιά». Ταυτόχρονα, τέθηκε και το θέμα του πολλαπλασιασμού των επιπτώσεων στις νησιωτικές οικονομίες από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, δεδομένων και των επιπτώσεων σε αυτές από το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.

Πηγή: LesvosPost

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις