Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Πανσέληνος της… Φράουλας – Μαγευτικά πλάνα πάνω από το Ναύπλιο

Πανσέληνος της… Φράουλας – Μαγευτικά πλάνα πάνω από το Ναύπλιο

Η Πανσέληνος της Φράουλας έκανε πρόβα πάνω από το Ναύπλιο, παραμονή του διπλού φαινομένου, της πανσελήνου αλλά και της έκλειψης παρασκιάς Σελήνης. 

Περιμένοντας την Πανσέληνο της Παρασκευής 5 Ιουνίου, το σχεδόν γεμάτο φεγγάρι ήταν μαγευτικό και το βράδυ της Πέμπτης (04.06.2020) πάνω από την αργολική πρωτεύουσα. Σε ό,τι αφορά το άλλο ουράνιο φαινόμενο, την παρασκιά, συμβαίνει όταν η Σελήνη περνά ακριβώς πίσω από τη Γη, στη σκιά της.

Η έκλειψη θα διαρκέσει συνολικά τρεις ώρες και 18 λεπτά. Στην Αθήνα θα αρχίσει στις 20:45, θα φθάσει στο μέγιστο στις 22:25 (όταν πάνω από το 50% του φεγγαριού θα βρεθεί εντός της παρασκιάς της Γης) και θα τελειώσει λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα.

Κατά τη διάρκεια της έκλειψης, η Σελήνη σκοτεινιάζει ελαφρά αλλά όχι τελείως όπως στην κανονική έκλειψη. Το φαινόμενο θα είναι επίσης ορατό από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, την Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία.

Η έκλειψη Σελήνης της 5ης Ιουνίου είναι η δεύτερη σεληνιακή έκλειψη φέτος, καθώς είχε προηγηθεί μία στις 10 Ιανουαρίου.

Θα ακολουθήσουν μέσα στο 2020 μία δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου στις 21 Ιουνίου, μία έκλειψη παρασκιάς Σελήνης στις 5 Ιουλίου, μία τέταρτη έκλειψη παρασκιάς Σελήνης στις 30 Νοεμβρίου και, τέλος, μία ολική ηλιακή έκλειψη στις 14 Δεκεμβρίου.

Πανσέληνος της… φράουλας: Γιατί;

Σύμφωνα με την NASA, το ολόγιομο φεγγάρι του Ιουνίου πήρε το όνομα “Πανσέληνος της Φράουλας” γιατί προέρχεται από την σύντομη περίοδο συγκομιδής του συγκεκριμένου φυτού στη βορειοανατολική Αμερική. Υπάρχει επίσης και ένα παλιό ευρωπαϊκό όνομα, το Πανσέληνος του Μελιού.

Η παράδοση του να αποκαλείται ο πρώτος μήνας του γάμου “honeymoon”, θεωρείται πως χρονολογείται από το 1500 και ίσως ακόμα να συνδέεται και με την Πανσέληνο του Μελιού, είτε λόγω του εθίμου πολλά ζευγάρια να παντρεύονται τον Ιούνιο, είτε επειδή η Πανσέληνος του Μελιού είναι η πιο γλυκιά πανσέληνος του χρόνου.

Υπάρχει τέλος και μία ακόμα θεωρία, που υποστηρίζει ότι στα τέλη του Ιουνίου, κατά τη διάρκεια του θερινού ηλιοστασίου, το μέλι ήταν ώριμο και έτοιμο να μαζευτεί από τις κυψέλες , γι΄αυτό και ο συγκεκριμένος μήνας ήταν ο πιο “γλυκός”.

Για την πανσέληνο του Ιουνίου υπάρχει και το όνομα Πανσέληνος των Ρόδων λόγω του χρώματος που έπαιρνε η Σελήνη κατά τη διάρκεια του φαινομένου, ένα απαλό κόκκινο.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις