Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός

Παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός

Ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός παραιτήθηκε μετά από 41 χρόνια. Σε λίγες μέρες θα εκλεγεί ο διάδοχός του…

Την παραίτησή του από την θέση του Μητροπολίτη κοινοποίησε πρόσφατα στον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός. Για την τύχη της παραίτησής του, που έχει ήδη στα χέρια του ο Αρχιεπίσκοπος, αλλά και για το ποιος θα είναι ο διάδοχος του κ. Γερμανού θα αποφασίσει στις 2 με 3 Σεπτεμβρίου η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (Δ.Ι.Σ.) της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Μετά από 41 χρόνια, ο 90χρονος ιεράρχης, που βρίσκεται στον επισκοπικό θρόνο της Ηλείας από τον Οκτώβριο του 1981, αποφάσισε να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του και να αποσυρθεί. Αφού η Μητρόπολη κηρυχθεί σε χηρεία, ο νέος Μητροπολίτης θα εκλεγεί από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία θα συνέλθει το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Εκτός από τη Μητρόπολη Ηλείας, οι 81 Μητροπολίτες θα πρέπει να εκλέξουν και για τις υπόλοιπες τρεις χηρεύουσες Μητροπόλεις, τη Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως, της Δράμας και της Αιτωλοακαρνανίας, η οποία πιθανότατα θα διχοτομηθεί.

Παρά το γεγονός ότι ο διάδοχος του κ. Γερμανού θα εκλεγεί από την Ιεραρχία, ο ίδιος δεν παρέλειψε στην επιστολή παραίτησής του να «δείξει» τον διάδοχό του. Σύμφωνα με πληροφορίες από εκκλησιαστικές πηγές, ο ποιμενάρχης αναφέρει – με ευγενικό τρόπο – τη θέλησή του, να τον αντικαταστήσει ο επί πολλά χρόνια βοηθός του, Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος.

Ο Μητροπολίτης Ηλείας τον Μάρτιο του 1979 διορίσθηκε Α’ Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και την 1ην Οκτωβρίου 1981 εξελέγη Μητροπολίτης Ηλείας. Την 3η Οκτωβρίου 1981 χειροτονήθηκε Επίσκοπος στον Ι. Ναό Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου Αθηνών από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ και την 24η Οκτωβρίου ενθρονίστηκε τον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου, όπου διακονεί Αρχιερατικώς μέχρι σήμερα.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις