Κυριακή, 28 Απρ.
23oC Αθήνα

Πάτρα: 4η σύλληψη για την πτώση της γέφυρας – Ολονύχτια μάχη στα συντρίμμια για επιζώντες

Πάτρα: 4η σύλληψη για την πτώση της γέφυρας – Ολονύχτια μάχη στα συντρίμμια για επιζώντες

Νέα σύλληψη στην Πάτρα για την κατάρρευση της γέφυρας που άφησε πίσω ένα νεκρό, 12 τραυματίες και φόβους για εγκλωβισμένους κάτω από τα χαλάσματα…

Νέα σύλληψη, η 4η κατά σειρά λίγο πριν τις 22:00 το βράδυ, για την πτώση της γέφυρας στην Πάτρα. Αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες στον υπεύθυνο του έργου και σε τρεις χειριστές, που εργάζονταν την ώρα της κατάρρευσης. Οι έρευνες στο σημείο αναμένεται να συνεχιστούν τη νύχτα για τυχόν εγκλωβισμένους στα χαλάσματα. Διασωθέντες ανέφεραν ότι υπήρχαν κοντά τους άνθρωποι τραυματισμένοι που έψαχναν για διέξοδο διαφυγής.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κοινοπραξία, «ΑΠΙΟΝ ΚΛΕΟΣ», με αφορμή το τραγικό δυστύχημα με την κατάρρευση τμήματος γέφυρας στην μεγάλη περιμετρική της Πάτρας, αναφέρει ότι «σήμερα Κυριακή στο 206ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου εκτελούνταν από την ΑΒΑΞ Α.Ε. προγραμματισμένες εργασίες κατεδάφισης γέφυρας (φορέας κατεύθυνσης προς Πάτρα)».

Παράλληλα, λέει ότι «μετά την διακοπή των εργασιών και παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας και τα μέτρα που είχαν ληφθεί, στο χώρο βρέθηκαν άτομα μη έχοντα εργασία, τα οποία τραυματίστηκαν, ένα από τα οποία θανάσιμα, από τμήματα της γέφυρας που κατέρρευσαν».

Όσον αφορά στα αίτια, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «τα αίτια του συμβάντος θα διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές, στις οποίες παρέχουμε κάθε πληροφορία που διαθέτουμε και κάθε στοιχείο που θα μας ζητηθεί». Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «είμαστε συγκλονισμένοι από την τραγωδία και εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη στην οικογένεια του θύματος και τους τραυματίες».

Το χρονικό της τραγωδίας στην Πάτρα

Η γέφυρα ήταν κλειστή από τις 20 Ιουλίου και πραγματοποιούνταν εργασίες. Ο Άκης Τσελέντης είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους πριν από 4 χρόνια αλλά δυστυχώς τα χρόνια που ακολούθησαν δεν βρέθηκε λύση. Τους κινδύνους είχε επισημάνει και ο Ευθύμιος Λέκκας που είχε μιλήσει για σοβαρά προβλήματα στατικότητας.

Οι δίδυμες γέφυρες παρουσίαζαν βλάβες και προβλήματα στατικής επάρκειας. Τα έργα αποκατάστασης ξεκίνησαν το 2021 με κόστος 6.517.287,49 ευρώ για την επισκευή επί της Περιμετρικής (Β601 και Κ635). Οι γέφυρες, μήκους 167 μέτρων και 169 μέτρων αντίστοιχα σε κάθε κλάδο κυκλοφορίας, βρίσκονται στην αρχή της Παράκαμψης των Πατρών. 

Στο σημείο βρίσκονται ασθενοφόρα και άνδρες της πυροσβεστικής που με τα χέρια και εκπαιδευμένο σκύλο ψάχνουν κάτω από τους τόνους μπετό που έχουν πέσει. Οι εικόνες από το σημείο είναι συγκλονιστικές.

«Τη βαθιά θλίψη τους και τα συλλυπητήριά τους, με αφορμή το δυστύχημα που έγινε στην Πάτρα, αλλά και τις ευχές τους για ταχεία ανάρρωση προς τους τραυματίες που νοσηλεύονται», εξέφρασαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας και οι υφυπουργοί, Χριστίνα Αλεξοπούλου και Νίκος Ταχιάος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών, «από τις πρώτες στιγμές και χωρίς καθυστέρηση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έπραξε τα ακόλουθα: η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου, μετέβη άμεσα στον χώρο του δυστυχήματος και συμμετείχε στη σύσκεψη που έγινε στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος, μετέβη άμεσα στην Πάτρα, όπου είχε επαφές με όλους τους συναρμόδιους φορείς. Επίσης, η Χριστίνα Αλεξοπούλου, σε συνεννόηση με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, επικοινώνησε με την Εισαγγελία.

Παράλληλα, εκλήθη η παραχωρησιούχος εταιρεία, προκειμένου εκπρόσωποί της να μεταβούν άμεσα στην Πάτρα, όπου και πραγματοποιείται σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου».

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν τεθεί σε ισχύ στην μεγάλη περιμετρική της Πάτρας. Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο ρεύμα προς Αθήνα και η κίνηση των οχημάτων εκτρέπεται στον κόμβο της Εγλυκάδας.

Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Διοδώρου, στην Πάτρα, η οποία βρίσκεται κοντά στο τμήμα της μεγάλης περιμετρικής που κατέρρευσε.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Σταματοπούλου

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις