Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

Πάτρα: Απόφαση σταθμός για τροχαίο δυστύχημα – Δικαιώθηκε η οικογένεια μεθυσμένου οδηγού που σκοτώθηκε!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Αποζημίωση 78.000 ευρώ στη μητέρα και τα δύο παιδιά του οδηγού που σκοτώθηκε στην εθνική οδό Πατρών – Αθηνών. Το σκεπτικό της απόφασης προκαλεί πολλές συζητήσεις στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο…

Όλα ξεκίνησαν τo 2007 όταν ένας 49χρονος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα στην Εθνικη Οδό Πατρών Αθηνών στην Ακράτα. Η οικογένειά του προσέφυγε στη δικαιοσύνη διεκδικώντας αποζημίωση θεωρώντας ότι ήταν καθοριστική για το θάνατο του 49χρονου η ύπαρξη διαφημιστικής πινακίδας που υπήρχε στο σημείο του τροχαίου. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Πάτρας με πρόσφατη απόφασή του, δικαίωσε την οικογένεια του θανόντος, παρότι αποδείχθηκε ότι οδηγούσε έχοντας καταναλώσει ποσότητα αλκοόλ και ότι ήταν υπαίτιος κατά 70% για το δυστύχημα. Το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση 78.000 ευρώ (30.000 στη μητέρα και από 24.000 στα δύο παιδιά), ανοίγοντας ένα σημαντικό παράθυρο στη νομολογία σχετικά με την αδειοδότηση για την τοποθέτηση διαφημιστικών μέσων χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος.

Η απόφαση, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα Πελοπόννησος, εκδόθηκε από την πρόεδρο πρωτοδικών Φερενίκη Φλωράτου και τους πρωτοδίκες Παναγιώτη Μάντζαρη (που ήταν εισηγητής) και Αγγελική Γκούντουβα, έπειτα από παράστση της οικογένειας μέσω του αιγιώτη δικηγόρου Αλέξανδρου Φλώρου. Στο σκεπτικό της απόφασης που αριθμεί πάνω από 30 σελίδες, αναφέρεται ότι: «Το εναγόμενο ελληνικό Δημόσιο, ενώ μπορούσε να πράξει τα δέοντα για την αφαίρεση της επίμαχης παράνομης πινακίδας, η οποία ήταν επικίνδυνη για την ασφάλεια της οδικής κυκλοφορίας και τους χρήστες της Εθνικής Οδού, όχι μόνο λόγω της θέσης της αλλά και λόγω του είδους της κατασκευής της παρέλειψε να λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα για την αφαίρεση της».

Οι δικαστές επίσης απορρίπτουν έναν επιπρόσθετο ισχυρισμό που προβάλει από την πλευρά του το ελληνικό Δημόσιο, ότι δηλαδή ο 49χρονος έτσι και αλλιώς θα έχανε τη ζωή του, γιατί πίσω από την πινακίδα υπήρχε γκρεμός 20 μέτρων όπου θα κατέληγε εάν δεν υπήρχε η πινακίδα. Κατά το δικαστήριο, η συγκεκριμένη πινακίδα είχε τοποθετηθεί σε απόσταση μικρότερη των 150 μέτρων από το τέλος του δρόμου, όπως προβλέπει ο νόμος που ήταν ένα καθοριστικό ζητούμενο της υπόθεσης.

Το δυστύχημα είχε σημειωθεί στις 27 Δεκεμβρίου του 2007, στην Ακράτα, όταν ο 49χρονος προσπάθησε να κάνει αντικανονική προσπέραση, ενώ κατευθυνόταν προς Πάτρα, στο 152ο χιλιόμετρο. Κατά την προσπέραση λόγω λάθους εκτίμησης συγκρούσθηκε με ένα ΙΧ που προπορευόταν και η κατάληξη ήταν ο 49χρονος να πέσει επάνω σε διαφημιστικό στύλο εταιρείας που βρισκόταν κάθετα στον δρόμο και πολύ κοντά στην άκρη του.

Επιπρόσθετα από τη νεκροψία διαπιστώθηκε ορισμένη ποσότητα αλκοόλ στο αίμα του σε ποσοστό 0,69 gr ανά λίτρο, όταν κατά τον νόμο ο οδηγός θεωρείται ότι είναι υπό την επήρρεια οινοπνεύματος σε ποσοστό 0,5 gr και πάνω.

Πηγή: Εφημερίδα Πελοπόννησος

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε