Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Πατρινό Καρναβάλι: Μετά από το μεγάλο πάρτι καίγεται ο βασιλιάς Καρνάβαλος

Πατρινό Καρναβάλι: Μετά από το μεγάλο πάρτι καίγεται ο βασιλιάς Καρνάβαλος

– Ολοκληρώθηκε το Πατρινό Καρναβάλι για το 2018
– Στον κεντρικό μώλο της Αγίου Νικολάου κάηκε ο Βασιλιάς Καρνάβαλος
– Οι καρναβαλιστές δίνουν ραντεβού για του χρόνου
– Φαντασμαγορικές εικόνες από την μεγάλη και πολύχρωμη παρέλαση

Με μία φαντασμαγορική τελετή λήξης, που πραγματοποιήθηκε στο μόλο της Αγίου Νικολάου, έπεσε απόψε η αυλαία του πατρινού καρναβαλιού.

Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, κηρύσσοντας την λήξη τόνισε ότι «το καλύτερο καρναβάλι της χώρας μας έφθασε στο τέλος του, και για μια ακόμη φορά αναδεικνύεται ότι και μέσα σε δύσκολες κοινωνικές συνθήκες, ο δημιουργός λαός είναι εκπληκτικός, είναι ο πρωταγωνιστής, είναι ο μοναδικός που μπορεί να φωτίσει το μέλλον.»

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «χιλιάδες καρναβαλιστές και καρναβαλίστριες, μικροί και μεγάλοι, με έμπνευση και υψηλή τεχνική, κατασκεύασαν καρναβαλικά άρματα, στολές μάσκες, καπέλα, ενώ με το αστείρευτο κέφι και την φαντασία τους, πλημμύρισαν την Πάτρα με ζωή», υπογραμμίζοντας σε αυτό το σημείο, ότι «μπορούμε να συνεχίσουμε, διότι έχουμε την δύναμη».

Στην συνέχεια, ο Κώστας Πελετίδης είπε ότι «η Πάτρα του καρναβαλιού, του πολιτισμού, των αγώνων βάζει το δικό της λιθαράκι για να έχει ο λαός αυτά που δικαιούται, να υπάρχει δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα».

Κατόπιν, ο δήμαρχος ευχαρίστησε «τους χιλιάδες που συνέβαλαν για μια ακόμη χρονιά, ώστε εκατοντάδες εκδηλώσεις να διοργανωθούν με επιτυχία και ασφάλεια».

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στο θέμα της παραχώρησης του παραλιακού μετώπου στο δήμο, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «είμαστε στην παραλιακή ζώνη, η ανάπλασή της οποίας ξεκινά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα», προσθέτοντας ότι «μπορούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να τη φέρουμε σε πέρας».

Η τελετή λήξης του καρναβαλιού ξεκίνησε με χορευτές της σχολής χορού «El Convetillo», όπου οι γυναίκες ντυμένες με κόκκινα φορέματα και μαύρες μάσκες και οι άνδρες με μαύρα κοστούμια και κόκκινες μάσκες, ανέβηκαν στη σκηνή και χόρεψαν λουσμένοι από έντονο κόκκινο φως.

Στην συνέχεια ανέβηκε στην σκηνή το δεκαμελές καλλιτεχνικό σύνολο «Φωτιάδες», που αποτελείτο από ακροβάτες, ισορροπιστές και ζογκλέρ, έχοντας ως βασικό στοιχείο την φωτιά. Πυρσοί, κοντάρια, αλυσίδες, ειδικές κατασκευές με πυροτεχνήματα, συνέθεσαν μια «καυτή» χορογραφία.

Μετά τα δρώμενα, ο βασιλιάς καρνάβαλος παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ τα χιλιάδες εντυπωσιακά πυροτεχνήματα φώτισαν τον πατραϊκό ουρανό.

Μετά τα πυροτεχνήματα, ακολούθησε συναυλία με το συγκρότημα των «15:50», ενώ η τελευταία νύχτα του φετινού πατρινού καρναβαλιού θα ολοκληρωθεί με πάρτι και χορούς, αλλά και διασκέδαση σε πεζόδρομους και πλατείες.

Δείτε τα εντυπωσιακά βίντεο

Δείτε ολόκληρη την τελετή για την καύση του βασιλιά Καρνάβαλου

Το φετινό Πατρινό Καρναβάλι

Ένα ξεχωριστό καρναβαλικό θέαμα, διάρκειας περίπου πέντε ωρών, προσέφεραν οι περίπου 30.000 καρναβαλιστές και τα εντυπωσιακά άρματα του δήμου, που πήραν σήμερα μέρος στην μεγάλη καρναβαλική παρέλαση του πατρινού καρναβαλιού.

Το «Καρναβάλι των Καρναβαλιών», το καρναβάλι της Πάτρας κορυφώθηκε με τη Μεγάλη Παρέλαση στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι. Κέφι, χρώμα και φαντασία «πλημμύρισαν» την πόλη.

Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του πατρινού καρναβαλιού, τα μέλη των 138 πληρωμάτων του «Κρυμμένου Θησαυρού», κατάφεραν με το χορό, το τραγούδι, την χαρά, και το εκρηκτικό τους κέφι, να παρασύρουν στους ρυθμούς τους, τούς χιλιάδες θεατές της παρέλασης που είχαν κατακλύσει τα πεζοδρόμια της οδού Κορίνθου, αλλά και μεγάλο μέρος της πλατείας Γεωργίου.

Η παρέλαση ξεκίνησε με την δημοτική μουσική που παιάνιζε αποκριάτικους σκοπούς και καρναβαλικά τραγούδια. Αμέσως μετά έκανε την εμφάνισή του ο βασιλιάς καρνάβαλος. Η μορφή του ήταν ένας άνεργος απελπισμένος, σχεδόν πνιγμένος στη θάλασσα της κρίσης, που τραβούσε τα μαλλιά του.

Στην συνέχεια παρήλασε το άρμα της βασίλισσας Όλγας Κατσάρας. Το άρμα ήταν ένας βάλτος με βατράχια και σαύρες που είχαν «βασιλικά» στέμματα και ένα λαχανί δέντρο με ανθρώπινη μορφή. Τα χρώματα ήταν γήινα, και είχε πλαισιωθεί και από φυσικά στοιχεία με λουλούδια και στοιχεία χλωρίδας, παραπέμποντας στην αναγέννηση, στην άνθηση της φύσης και στον ερχομό της ‘Ανοιξης.

Χιλιάδες καρναβαλιστές στους δρόμους

Η παρέλαση των αρμάτων, που είχαν κατασκευαστεί στο καρναβαλικό εργαστήριο του δήμου Πατρέων, ολοκληρώθηκε με τα άρματα του καρναβαλιού των παιδιών.

Αμέσως μετά, οι περίπου 30.000 καρναβαλιστές άρχισαν να κατακλύζουν το κέντρο της Πάτρας, μετατρέποντάς το σε ένα ποτάμι χρωμάτων, και χαρούμενων διαθέσεων, όπου κυριαρχούσαν το κέφι, η ζωντάνια και η αισιοδοξία.

Οι καλαίσθητες στολές, οι ευρηματικές κατασκευές, τα όμορφα καπέλα και τα σατιρικά άρματα, κέρδισαν το θαυμασμό και το χειροκρότημα των χιλιάδων θεατών.

Η μεγάλη παρέλαση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19:00 το βράδυ , με το αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου έθιμο του σοκολατοπόλεμου. Οι πέντε σύλλογοι των σοκολατοριχτών ήσαν εφοδιασμένοι με μεγάλες ποσότητες σοκολάτας και γλύκαναν τους θεατές με τις ρίψεις τους.

Η παρέλαση ξεκίνησε με τη δημοτική μουσική, τον βασιλιά καρνάβαλο και το άρμα της βασίλισσας, ενώ ακολούθησαν τα υπόλοιπα άρματα του καρναβαλικού εργαστηρίου του δήμου Πατρέων.

Δείτε φωτογραφίες από τη Μεγάλη Παρέλαση

Πληροφορίες – φωτογραφίες: thebestdete, tempo24,  

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις