Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

Στην κορυφή του Ταϋγέτου για να γιορτάσουν τον Προφήτη Ηλία [pics]

Στην κορυφή του Ταϋγέτου για να γιορτάσουν τον Προφήτη Ηλία [pics]
ΦΩΤΟ από το lakonialive

Κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες αρκετοί είναι εκείνοι που αποφασίζουν να ανέβουν στην κορυφή του Ταΰγετου και να διανυκτερεύσουν εκεί, για να γιορτάσουν την εορτή του Προφήτη Ηλία στο μικρό εκκλησάκι που βρίσκεται στην κορυφή του βουνού, σε υψόμετρο 2.407 μέτρων.

Οι πιο γνωστές διαδρομές για τον Προφήτη Ηλία είναι δύο: η μια ξεκινά από το καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου στη Λακωνία ή την πηγή Μαγγανιάρη και η άλλη εκκινεί από το δάσος της Βασιλικής (Άγιος Δημήτριος – Μουζια – Κορυφογραμμή Σπανακάκι – Κορυφή).

Νωρίς το πρωί στην κορυφή του βουνού είναι ορατό το μυστηριακό «φαινόμενο της πυραμίδας». Λίγο πριν ανατείλει ο ήλιος σχηματίζεται μέσα στο Μεσσηνιακό κόλπο, στον ορίζοντα της δυτικής Μεσσηνίας, η τέλεια ισόπλευρη τριγωνική σκιά της πυραμιδοειδούς κορυφής του Ταϋγέτου. Αντίστοιχα, μαγευτικό είναι και το ηλιοβασίλεμα στην κορυφή, όταν η σκιά σε σχήμα πυραμίδας απλώνεται προς την πλευρά του λακωνικού κάμπου και το κοκκινωπό φως σχηματίζει μια τέλεια ευθεία γραμμή, που εφάπτεται στην κορυφή της πυραμίδας. Η ορατότητα, όταν ο καιρός το επιτρέπει, φθάνει μέχρι την Κρήτη.

Η Λειτουργία στην κορυφή

Η πρώτη λειτουργία στο εκκλησάκι γίνεται την παραμονή (στις 19 Ιουλίου) το πρωί, ενώ στις 2 τα ξημερώματα της 20ής Ιουλίου τελείται η θεία λειτουργία, που διαρκεί μέχρι την ανατολή.

Με το σούρουπο αρχίζει η προετοιμασία για το άναμμα των δύο εστιών, μια προς την πλευρά της Λακωνίας και μια προς εκείνη της Μεσσηνίας. Οι φωτιές, που είναι ορατές σε όλο το νομό, συντηρούνται όλη σχεδόν τη νύχτα και ανάβουν με μισολιωμένα κεριά και λιβάνι που φέρνουν οι προσκυνητές.

 

 

 

Πηγή: laconialive

 

 

Πελοπόννησος Τελευταίες ειδήσεις