Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Πολύκαστρο: Καλλωπισμός στα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς – Μια σκηνή αποκλειστικά για γυναίκες (Φωτό)!

ΦΩΤΟ από ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΦΩΤΟ από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η σκηνή που θα δείτε βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από την άδεια (από πρόσφυγες) πλέον Ειδομένη…

Γέλια, μουσική και χαρούμενες γυναικείες φωνές “πλημμυρίζουν”, σχεδόν κάθε απόγευμα, μία από τις σκηνές στον άτυπο καταυλισμό που έχει στηθεί στο γνωστό πρατήριο καυσίμων, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από την άδεια (από πρόσφυγες) πλέον Ειδομένη. Το τριγωνικό της σχήμα, αλλά και η ταμπέλα στα αραβικά στην είσοδό της, που γράφει πως “αυτή η σκηνή είναι μόνο για γυναίκες/απαγορεύεται η είσοδος στους άνδρες”, την κάνουν να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες σκηνές του καταυλισμού. Στο εσωτερικό της μία παρέα νεαρών κοριτσιών συζητούν “αποκλειστικά …γυναικεία θέματα”, όπως χαρακτηριστικά λένε. Ενώ οι λίγο μεγαλύτερες σε ηλικία περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους για να φτιάξουν τα μαλλιά τους, να περιποιηθούν το δέρμα ή τα νύχια τους και να νιώσουν για λίγο “όπως στις καλές μέρες, πίσω στην πατρίδα”, όπως εξηγεί μία απ’ αυτές.

ΦΩΤΟ από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η σκηνή με το διαφορετικό σχήμα και την ιδιαίτερη ταμπέλα δεν είναι απλώς ένα σαλόνι ομορφιάς, όπως ίσως φαντάζεται κανείς, αλλά μία όαση για τις γυναίκες της μικρής σκηνούπολης, αφού εκεί μπορεί να ξεφύγουν για λίγο από την γκρίζα πραγματικότητα της προσφυγιάς, αλλά και από τις συνήθως πολύβουες σκηνές, όπου είναι αναγκασμένες να ζουν από τότε που “κόλλησαν” εκεί, μετά το αιφνίδιο κλείσιμο των συνόρων.

“Ήταν η ανάγκη των ίδιων των γυναικών να δραπετεύσουν για λίγο απ’ αυτό που ζουν τους τελευταίους μήνες που ‘γέννησε’ τον χώρο αυτό, ο οποίος απευθύνεται αποκλειστικά στις γυναίκες” εξηγεί η νεαρή Ιταλίδα εθελόντρια Τζάντα. Συνεπής στο καθημερινό της “ραντεβού” με τις γυναίκες του άτυπου καταυλισμού, τις υποδέχεται πάντα μ’ ένα πλατύ χαμόγελο.

Εθελοντές και πρόσφυγες ένωσαν τις δυνάμεις τους και έκαναν πραγματικότητα αυτό τον χώρο, όπου εκτός από περιποίηση, προσφέρει -μεταξύ άλλων- κάποιες ώρες μαθημάτων γιόγκα, αλλά κυρίως μία ευκαιρία στις γυναίκες πρόσφυγες να μοιραστούν όσα τους απασχολούν ή απλώς να χαλαρώσουν, χορεύοντας και τραγουδώντας. “Έχουμε συχνά επισκέψεις και από γυναίκες από το κέντρο φιλοξενίας της Νέας Καβάλας, που βρίσκεται σε σχετικά μικρή απόσταση”, εξηγεί η Τζάντα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε