Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Ειδομένη: Πρόσφυγες έστησαν πάλι σκηνές πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή – Να εκκενωθεί άμεσα ο καταυλισμός ζητάει ο Σ. Θεοδωράκης – ΦΩΤΟ

ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε επανακατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής, που το πρωί απελευθέρωσε η αστυνομία, προκειμένου να δοθεί στη κυκλοφορία, προχώρησαν πρόσφυγες στον καταυλισμό της Ειδομένης.

Έστησαν ξανά σκηνές πάνω στις γραμμές και έκλεισαν εκ νέου τη γραμμή, πριν καν γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την επαναλειτουργία της.

Την άμεση εκκένωση του καταυλισμού στην Ειδομένη ζήτησε ο Σταύρος Θεοδωράκης

Τον καταυλισμό προσφύγων στην Ειδομένη επισκέφθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μαζί με τον δήμαρχο Παιονίας, Χρήστο Γκουντενούδη, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι «απούσα». Ο κ. Θεοδωράκης είδε από κοντά τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί και αφού ανέφερε ότι διακυβεύονται πολλά στην περιοχή, τόνισε την ανάγκη για άμεση εκκένωση του καταυλισμού στην Ειδομένη, προκειμένου να επανέλθει και η τοπική κοινωνία σε φυσιολογικούς ρυθμούς. 

«Είναι υποχρέωσή μας να φιλοξενήσουμε και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν έρθει από τους πολέμους. Από την άλλη, όμως, είναι υποχρέωσή μας να προφυλάξουμε τη ζωή στην τοπική κοινωνία. Δεν μπορεί να έχει εξαφανιστεί κάθε είδος δραστηριότητας στην περιοχή, γιατί απουσιάζει το κράτος, γιατί απουσιάζουν οι αποφάσεις. Θα πρέπει ο δήμος, συγκεκριμένα, που τραβάει μεγάλο κουπί, αυτές τις μέρες, να ενισχυθεί», είπε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «Υπάρχει κάτι σημαντικό που πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση. Εδώ διακυβεύονται πολλά και εάν δεν επανέλθει η ζωή σε κανονικούς ρυθμούς, θα έχουμε προβλήματα. Η τοπική κοινωνία δεν μπορεί να βρει μόνη της τις λύσεις. Θα πρέπει το κράτος να αποφασίσει. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δεν μπορεί να υπάρχει εδώ ένας τεράστιος καταυλισμός χωρίς υποδομές. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα πρέπει να φύγουν από εδώ και να πάνε στα κέντρα φιλοξενίας ή όπου αλλού έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει αποφασιστικά. Πρέπει να εμφανιστεί η κυβέρνηση και τα όργανά της στην Ειδομένη και να εξηγήσουν στους πρόσφυγες και τους μετανάστες ότι δεν έχουν καμία ελπίδα παραμένοντας εδώ και ότι απλώς βασανίζονται. Το κράτος απουσιάζει. Είναι εδώ ο δήμος, είναι κάποιες οργανώσεις, είναι εδώ η αστυνομία, αλλά το κράτος με την έννοια ενός γενικού συντονισμού, απουσιάζει. Δυστυχώς στην Ειδομένη, όπως και στα νησιά, η κυβέρνηση απουσιάζει».

 

Σε ερώτηση για τη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε: «Ένα κράτος πρέπει να λειτουργεί. Η σιδηροδρομική γραμμή πρέπει να λειτουργεί, χωρίς κανένα αποτέλεσμα, ούτε για τους πρόσφυγες, ούτε για τους μετανάστες. Είμαστε συγκεκριμένοι. Και δεν είμαστε συγκεκριμένοι μόνο σήμερα, το έχουμε πει εδώ και πολλές μέρες. Η κυβέρνηση έχει μια λογική: “Ας αφήσουμε τα προβλήματα και κάποια στιγμή θα βρουν τη λύση τους. Ας αφήσουμε τα προβλήματα να σαπίζουν. Ας αφήσουμε τους ανθρώπους στον ήλιο, ας αφήσουμε πιθανόν αύριο τις αρρώστιες. Όχι, δεν είναι έτσι. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις. Και προφανώς θα πρέπει να υπάρξουν αποφασιστικές λύσεις, που δεν θα αφήνουν στον καθένα τη δυνατότητα να σκεφτεί ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στους δρόμους, στο σιδηροδρομικό δίκτυο». 

Για το ζήτημα με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, επεσήμανε: «Υπάρχουν ΜΚΟ που κάνουν δουλειά και βοηθούν και το έργο του δήμου και το έργο των πολιτών. Αλλά υπάρχουν και διάφοροι προσκολλημένοι, οι οποίοι μόνο προβλήματα δημιουργούν. Δεν θα κλείσουμε τα μάτια επειδή όλοι κυκλοφορούν με μια ταμπέλα. Αλλά το μεγάλο θέμα είναι αυτό: Ότι η κυβέρνηση πρέπει να ξέρει ότι πέρα από τις φιέστες πρέπει να πάρει και συγκεκριμένες αποφάσεις. Καταρχήν, να έρθει εδώ στην Ειδομένη και να δει ότι περάσαμε από τις λάσπες στον ήλιο και ότι τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται. Δεν μικραίνουν, όπως λέγανε, κάποιοι ότι “είναι καλοκαίρι και θα έχουμε και ένα υπαίθριο κάμπινγκ”. Υπάρχουν πολλά παιδιά εδώ και φυσικά υπάρχει και μεγάλος κίνδυνος ασθενειών».

 

Ερωρτηθείς τι θα κάνει το Ποτάμι ώστε να βοηθήσει σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ειδομένη, ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε: «Όλοι οι βουλευτές του Ποταμιού θα κάνουμε επερώτηση για την εκκένωση της Ειδομένης, γιατί αυτά που είδαμε είναι δραματικά. Δεν θέλω να τα πω όλα στις κάμερες, αλλά, μαζί με τον δήμαρχο, είδαμε πράγματα που μας έχουν πείσει ότι εάν δεν κάνουμε κάτι, θα έχουμε πολύ μεγάλα προβλήματα τις επόμενες μέρες. Το λέω κομψά γιατί υπάρχουν και διεθνή κανάλια εδώ, αλλά τα πράγματα είναι τραγικά. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει ότι είναι εδώ για να κυβερνά». 

Ο δήμαρχος Παιονίας ευχαρίστησε τον κ. Θεοδωράκη για την επίσκεψη στην Ειδομένη και ανέφερε: «Θα συμφωνήσω απόλυτα ότι πρέπει να υπάρξει εκκένωση και οι άνθρωποι αυτοί να πάνε στα κέντρα φιλοξενίας. Και βέβαια να συμφωνήσω μ’ αυτό που είπε και η ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, ότι ενδημούν πολλές επιδημίες με την αύξηση των θερμοκρασιών. Αυτό είναι το ζητούμενο και ακόμα περισσότερο -δεν το είπε ο κ. Θεοδωράκης, θα το πω εγώ, δεν ξέρω αν θεωρείται κομψό ή άκομψο- υπάρχει και το πρόβλημα εδώ με την τοπική κοινωνία. Αυτό είναι που φοβάμαι. Αυτό θέλουμε να αποφύγουμε, γιατί η υπομονή έχει και τα όριά της. Γι’ αυτό, λοιπόν, ας φροντίσει το κράτος να μπορέσει να γίνει η εκκένωση και όχι η συμπλήρωση, γιατί ακούμε ότι έρχονται και άλλα άτομα. Πρέπει για άλλη μία φορά να πω ότι η αστυνομία, που έχει κάνει άριστα τη δουλειά της μέχρι τώρα σύμφωνα με τις εντολές που έχει, πρέπει να συνεχίσει να κάνει το έργο της ως θεσμικό όργανο ασφάλειας αυτού του κράτους. Και το κυριότερο είναι οι φιλοξενούμενοι να μη βάζουν τους κανόνες, οι ντόπιοι τούς βάζουν. Το κράτος βάζει τους κανόνες και γι’ αυτό, λοιπόν, πρέπει να ανοίξει και η σιδηροδρομική γραμμή και ποτέ να μην κλείσει δρόμος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε