Τρίτη, 7 Μαΐ
25oC Αθήνα

Πτολεμαΐδα: Διαμαρτυρία για τους απλήρωτους εργαζόμενους στο διοικητήριο της ΔΕΗ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και τρίωρη στάση εργασίας έκανε το εργατικό κέντρο Πτολεμαΐδας, για τους απλήρωτους εργαζόμενους στους εργολάβους που πραγματοποιούν εργασίες στο λιγνιτικό κέντρο δυτικής Μακεδονίας.

  Οι εργοληπτικές εταιρείες που εκτελούν χωματουργικά έργα και συμμετέχουν στην εξόρυξη του λιγνίτη εντός των ορυχείων της ΔΕΗ, παραμένουν απλήρωτες τους τελευταίους επτά μήνες με αποτέλεσμα με τη σειρά τους να μεταβιβάζουν το κόστος στους εργαζόμενούς τους. Ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου, Τάσος Τσιλφίδης, μιλώντας στους συγκεντρωμένους έξω από το κτίριο διοίκησης της ΔΕΗ, στο λιγνιτικό κέντρο, απαίτησε την πληρωμή όλων των εργαζομένων στις εταιρείες, ζήτησε να σταματήσουν οι απολύσεις και το καθεστώς ομηρίας για 1.500 εργαζόμενους και κάλεσε τη ΔΕΗ να πληρώσει τις συμβατοποιημένες οφειλές της στις συνεργαζόμενες εταιρείες. Η ταμειακή ασφυξία της ΔΕΗ έχει οδηγήσει τις πληρωμές προς τις επιχείρησης, που πραγματοποιούν εργασίες εξόρυξης λιγνίτη, από το συμβατοποιημένο τρίμηνο στους επτά μήνες.

Την ίδια στιγμή, η ολοένα και χαμηλότερη συμμετοχή του λιγνίτη στο μίγμα κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, έχει θέση σε καθεστώς υπολειτουργίας ή εκτός λειτουργίας αρκετές λιγνιτικές μονάδες, στο ενεργειακό κέντρο, Κοζάνης – Φλώρινας. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Πτολεμαΐδας, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ προς τις τοπικές εταιρείες, έως τις 30 Ιουνίου, αγγίζουν τα 70 εκατ., με αποτέλεσμα σήμερα να έχει σταματήσει κάθε εξορυκτική δραστηριότητα από τους εργολάβους στα ορυχεία της περιοχής. Κάλεσε τους βουλευτές της περιοχής να σταματήσουν τις επισημάνσεις και να πάρουν πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού τους έργου, για να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα.

Αναφέρθηκε ακόμη, στο ενδεχόμενο να χαθούν οι 1.500 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της περιοχής επισημαίνοντας, ότι «δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια.Το επόμενο βήμα όλων θα είναι η παρουσία μας στην Αθήνα, στον αρμόδιο υπουργό να δώσει λύση στο πρόβλημα».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν, εκτός από τους εργαζόμενους στους εργολάβους, οι φορείς της Πτολεμαΐδας, ο δήμαρχος της πόλης Σάββας Ζαμανίδης, ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης, ο αντιδήμαρχος Κοζάνης, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης, Κώστας Κυριακίδης, ενώ προκάλεσε θετική εντύπωση η παρουσία όλων σχεδόν των υψηλόβαθμων τοπικών στελεχών της ΔΕΗ στη συγκέντρωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε