Ρόδος: Αποζημίωση μαμούθ στους συγγενείς νεαρού που πέθανε κατά τη διάρκεια απεξάρτησης!

11 χρόνια μετά τον άδικο θάνατο του 30χρονου Ροδίτη Κώστα Σταυριανάκη που κατέβαλε επίπονη προσπάθεια να απεξαρτηθεί από τα ναρκωτικά σε ιδιωτική κλινική του Πειραιά, με την εφαρμογή μιας αμφιλεγόμενης, όπως αποδείχθηκε, μεθόδου ήλθε η αστική δικαίωση των οικείων του. Ηταν η έκτη φορά που το αγόρι επιχειρούσε μια μέθοδο αποτοξίνωσης σε κλινική και ήταν τελικά η μοιραία του.

Ο θάνατός του, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση οφείλεται σε καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια συνεπεία καταστολής του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος από τη συνεργιστική δράση πολλαπλών κατασταλτικών ουσιών. Ο άτυχος Κώστας λίγο πριν μπει στην κλινική πήρε μια τελευταία δόση. Στην κλινική του χορήγησαν επιπλέον ένα σχήμα γενικής αναισθησίας – καταστολής που αποδείχθηκε μοιραίο.

Το Τριμελές Εφετείο Πειραιώς με την υπ’ αρίθμ. 673/2020 απόφαση που εξέδωσε την 12η Νοεμβρίου 2020, έκρινε την υπόθεση τελεσιδίκως και δικαίωσε τους Ροδίτες γονείς και την αδελφή του 30χρονου.

Ειδικότερα, νοσηλεύθηκε στην κλινική προς αποτοξίνωσή πέντε φορές κατά τα έτη 2003-2009. Μετά την πέμπτη θεραπεία, αφού διέκοψε τη χρήση ηρωίνης για ορισμένο χρονικό διάστημα, ακολούθως ξεκίνησε και πάλι τη χρήση. Το φθινόπωρο του έτους 2009 αποφάσισε για ακόμη μια φορά (έκτη) να υποβληθεί στη θεραπεία και για το λόγο αυτό, έχοντας προγραμματισμένο ραντεβού, μετέβη αεροπορικώς στην Αθήνα συνοδευόμενος από τη μητέρα του, το πρωί της 01-10-2009.

Εισήχθη στην κλινική περί ώρα 12:00, δηλώνοντας ο ίδιος κατά την εισαγωγή του, ότι έκανε ημερησίως χρήση (από τη μύτη) τριών γραμμαρίων ηρωίνης και 3-4 βαρβιτουρικών χαπιών (xanax), καθώς και ότι είχε κάνει χρήση μισού γραμμαρίου ηρωίνης το ίδιο πρωί. Με την εισαγωγή του, στο ιστορικό ασθενούς που συντάχθηκε και υπογράφεται από ανειδίκευτη τότε γιατρό όσον αφορά στην περιγραφή της αιτιολογίας εισαγωγής, ανεγράφη αναληθώς περί της κατάστασης της υγείας του ως αιτιολογία «Αδυναμία, καταβολή, έμετος ΧΕΟ», ενώ, κατά την εισαγωγή του στην κλινική, δεν εμφάνιζε κάποιο από τα ανωτέρω συμπτώματα.

Υποβλήθηκε στις συνήθεις εξετάσεις εισαγωγής στην κλινική, μεταξύ των οποίων και σε  ηλεκτροκαρδιογράφημα το οποίο δεν έδειξε να εμφανίζει κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα. Τον εν λόγω ασθενή συνόδευσαν στη ΜΕΘ και περί τις μεσημεριανές ώρες άρχισε να εμφανίζει στερητικά σύνδρομα. Αφού του τοποθετήθηκε ορός, εκλήθη αναισθησιολόγος, κατά την άφιξη του οποίου στην κλινική ο ασθενής αντιμετώπιζε ήδη στερητικά σύνδρομα, ήταν φοβερά διεγερτικός και είχε σφίξεις 140 και πίεση 20.

Αφού ο αναισθησιολόγος τοποθέτησε καινούργιο ορό στον ασθενή, έλαβε γνώση του ιστορικού του από τον πρώτο των εναγομένων, ενημερώθηκε ότι το πρωί ο ασθενής είχε κάνει χρήση ηρωίνης, είδε το ηλεκτροκαρδιογράφημα, το οποίο βρήκε φυσιολογικό, και άρχισε τη διαδικασία της νάρκωσης, προκειμένου να κατευνάσει τα στερητικά του σύνδρομα.

Η διαδικασία διήρκεσε περίπου 5-6 ώρες έως τις 22:30 της 1-10-2009, οπότε σταδιακά άρχισε να ξυπνά τον ασθενή. Αποσωληνώθηκε και ξύπνησε περί ώρα 23:00, του χορηγήθηκε κορτιζόνη για το οίδημα στον λάρυγγα λόγω της διασωλήνωσης, αντιεμετικό και aminophylline για να μη κάνει βρογχόσπασμο. Αφού ξύπνησε, ο ασθενής σηκώθηκε κανονικά και τον πήγε στην τουαλέτα ο ίδιος ο αναισθησιολόγος, ο οποίος όταν διαπίστωσε ότι ο ασθενής ανέπνεε κανονικά, φούσκωνε το στήθος, έβηχε και μιλούσε, αποχώρησε από την κλινική γύρω στις 12.00 τα μεσάνυχτα, αφήνοντας τον ασθενή στη φροντίδα του θεράποντος γιατρού.

Το τέλος της ζωής του

Ο ασθενής εμφάνισε για λίγο κάποια βελτίωση και τελικά το ΕΚΑΒ εκλήθη περί ώρα 02:00 της 3-10-2009. Λίγο προ της αφίξεώς του, ο ασθενής έπαθε κάμψη καρδιακής λειτουργίας και την ώρα που προσπαθούσε η ανωτέρω ανειδίκευτη γιατρός να τον υποβάλει σε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, εμφανίσθηκαν ο θεράπων ιατρός, ο πνευμονολόγος και ο τεχνικός του ΕΚΑΒ, πλην όμως, λίγα λεπτά μετά εξέπνευσε, περί ώρα 04:15 της 3-10-2009.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Δημοκρατική” το Δικαστήριο έκανε δεκτή την αγωγή εις βάρος του ιατρού και της κλινικής και αναγνωρίζει ότι υποχρεούνται να καταβάλουν, έκαστος εις ολόκληρον σε έκαστο εκ των πρώτου και δεύτερης των εναγόντων το ποσό των 54.106 ευρώ και στην τρίτη των εναγόντων το ποσό των 24.956 ευρώ, νοµιµότοκα από την επίδοση της αγωγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Θεσσαλονίκη: Παγκόσμιοι πρωταθλητές φοιτητές της Νομικής του ΑΠΘ!

Θεσσαλονίκη: Παγκόσμιοι πρωταθλητές φοιτητές της Νομικής του ΑΠΘ!

«Χρυσή» αναδείχτηκε φοιτητική ομάδα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη. Τα ελληνόπουλα πρώτευσαν στον Διεθνή Διαγωνισμό Διαμεσολάβησης και Διαπραγμάτευσης, που διοργάνωσε το Διεθνές ... Διαβάστε περισσότερα
Θεσσαλονίκη: Συγκινητικό βίντεο από βαρήκοους μαθητές – Ισχυρό μήνυμα ζωής

Θεσσαλονίκη: Συγκινητικό βίντεο από βαρήκοους μαθητές – Ισχυρό μήνυμα ζωής

Δυνατό μήνυμα στέλνουν βαρήκοα παιδιά από τη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη». Από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ... Διαβάστε περισσότερα
Ηράκλειο: Κοριτσάκι σε κωματώδη κατάσταση – Συναγερμός σε ΕΚΑΒ και Βενιζέλειο

Ηράκλειο: Κοριτσάκι σε κωματώδη κατάσταση – Συναγερμός σε ΕΚΑΒ και Βενιζέλειο

Αγωνία στο Ηράκλειο για ένα κοριτσάκι στο Βενιζέλειο. Το ηλικίας 2,5 ετών παιδάκι μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο. Εντατικές είναι στο Ηράκλειο οι προσπάθειες ... Διαβάστε περισσότερα
Θεσσαλονίκη: Ασθενής με κορονοϊό στο Ιπποκράτειο αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει

Θεσσαλονίκη: Ασθενής με κορονοϊό στο Ιπποκράτειο αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει

Αναστάτωση προκλήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης όπως ένας ασθενής που νοσηλευόταν με κορονοϊό αποπειράθηκε να βάλει τέλος στη ζωή του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός: Σοκαρισμένη η Πιερία από τον θάνατο του 55χρονου αρχιφύλακα πρωταθλητή πολεμικών τεχνών

Κορονοϊός: Σοκαρισμένη η Πιερία από τον θάνατο του 55χρονου αρχιφύλακα πρωταθλητή πολεμικών τεχνών

Στο πένθος βυθίστηκε η αστυνομική οικογένεια της Πιερίας, καθώς έφυγε από τη ζωή, ύστερα από μάχη με τον κορονοϊό, ο 55χρονος Γιώργος Καρυπίδης. Ο άτυχος ... Διαβάστε περισσότερα
Μυτιλήνη: Νεκρή και η δεύτερη 20χρονη αγνοούμενη του ναυαγίου με μετανάστες

Μυτιλήνη: Νεκρή και η δεύτερη 20χρονη αγνοούμενη του ναυαγίου με μετανάστες

Στη Μυτιλήνη εντοπίστηκε νεκρή και η δεύτερη Σομαλή αγνοούμενη του ναυαγίου που έγινε στη θαλάσσια περιοχή Παληός Μανταμάδου, την Τετάρτη (02.12.2020). Η νέα τραγωδία στη ... Διαβάστε περισσότερα