Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

Σάλος στη Λάρισα με καταγγελία για αστυνομική βία κατά 13χρονου μαθητή – ΕΔΕ από την ΕΛΑΣ

Σάλος στη Λάρισα με καταγγελία για αστυνομική βία κατά 13χρονου μαθητή – ΕΔΕ από την ΕΛΑΣ

Περιστατικό ξυλοδαρμού 13χρονου μαθητή στη Λάρισα από αστυνομικούς διερευνά η Ελληνική Αστυνομία. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο ανήλικος τραυματίστηκε στο χέρι κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου σε πάρκο της πόλης.

Όπως καταγγέλλουν εκπαιδευτικές παρατάξεις στη Λάρισα, καθώς, επίσης, οι γονείς και τα ίδια τα παιδιά, την Τρίτη 30 Μαρτίου στις 20:30 μμ, τρία κορίτσια και δύο αγόρια κάθονταν στο πάρκο του Αγίου Αντωνίου και συζητούσαν, αναφέρει το onlarissa.gr. Ξαφνικά, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλθηκαν, μία ομάδα αστυνομικών – χωρίς διακριτικά – τους περικύκλωσε και άρχισε να τους κάνει διάφορες ερωτήσεις. Οι ανήλικοι νόμισαν ότι ήταν κλέφτες, έβαλαν τις φωνές, ενώ ένα από τα παιδιά προσπάθησε να φύγει από το σημείο.

Μιλώντας στο newsit.gr ο Γιάννης Τσακνάκης, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λάρισας, λέει κάτ αρχάς ότι εκνευρισμός στην τοπική κοινωνία έπειτα από το περιστατικό, είναι μεγάλος, όπως και η συνολική κατακραυγή για το γεγονός, για αυτό τόσο σήμερα το απόγευμα, όσο και αύριο, έχουν προγραμματιστεί πορείες διαμαρτυρίας στην πόλη. Όπως σχολιάζει ο ίδιος, περιγράφοντας παράλληλα τα γεγονότα: “οι συμμαθητές και φίλοι είχαν βγεί απλώς στην πλατεία μια βόλτα. Είναι  παιδιά της γειτονιάς, ποτέ δεν είχαν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά. Τους πλησίασαν οι  αστυνομικοί και τους έριξαν με το φακό φως μέσα στα μάτια και τα παιδιά δεν έβλεπαν τίποτα, ούτε τα πρόσωπα των ανδρών. Φοβήθηκαν ότι δέχονται επίθεση ή ότι οι αστυνομικοί ήταν κλέφτες και έτσι άρχισαν να τρέχουν. Ένας αστυνομικός έβαλε τρικλοποδιά στο αγόρι και πέφτοντας το παιδί κάτω, προσπάθησε να προστατέψει το πρόσωπο του και κάπως έτσι έσπασε το χέρι του. Πήγαν το παιδί στο τμήμα με σπασμένο χέρι. Για να δικαιολογηθούν στους γονείς, τους είπαν ότι το παιδί μπερδεύτηκε στα πόδια τους. Οι γονείς έκαναν καταγγελία στον διευθυντή του σχολείου, αυτός με τη σειρά του δημοσιοποίησε το θέμα στις οργανώσεις της ΕΛΜΕ και εμείς καλούμε τώρα τον εισαγγελέα να παρέμβει. Δεν θα το αφήσουμε να περάσει αυτό έτσι”.

Σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές παρατάξεις, όμως, ο τραυματισμός του παιδιού επήλθε όταν «άρπαξαν τον άτυχο μαθητή, τον πέταξαν στο έδαφος και στη συνέχεια, εκτελώντας τη γνωστή λαβή ακινητοποίησης, του έσπασαν το χέρι».

Μετά τις καταγγελίες ότι αστυνομικοί έσπασαν το χέρι 13χρονου, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, διέταξε έρευνα από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων.

Λάρισα: Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ για το περιστατικό σημειώνει τα εξής: «Σχετικά με καταγγελία που αναπαράγεται σε ιστοσελίδες με αναφορές σε επίμεμπτες ενέργειες αστυνομικών που έλαβαν χώρα την 30ή Μαρτίου στη Λάρισα, κατά τη διενέργεια ελέγχου, ανακοινώνεται ότι με εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, η διερεύνηση του περιστατικού ανατέθηκε στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφάλειας Βορείου Ελλάδος. Επιπρόσθετα, διατάχθηκε η διοικητική διερεύνηση του περιστατικού».

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λάρισας: Οργή στην τοπική κοινωνία 

«Αλγεινή εντύπωση και οργή στην τοπική κοινωνία της Λάρισας προκαλούν οι καταγγελίες γονέα μαθητή Γυμνασίου, ότι ο γιος του, όπως και άλλοι συνομήλικοί του που βρίσκονταν στο πάρκο του Αγίου Αντωνίου, υπέστησαν το βράδυ της Τρίτης 30 Μαρτίου 2021, αστυνομική βία από υπαλλήλους της ΕΛ.ΑΣ. χωρίς διακριτικά, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός 13χρονου μαθητή», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λάρισας και επισημαίνει:

Φαινόμενα αυταρχισμού, αστυνομικής βίας και τρομοκράτησης, εναντίον οποιουδήποτε πολίτη και πολύ περισσότερο εναντίον ανήλικων μαθητών, δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά από την δημοκρατική και προοδευτική κοινωνία της πόλης.

Οι εξηγήσεις που φέρεται μέσω δημοσιευμάτων στον τοπικό τύπο ότι έδωσαν οι αστυνομικοί στον καταγγέλλοντα γονέα δεν πείθουν κανέναν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λάρισας ζητά την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης και την τιμωρία όσων αστυνομικών υπερέβησαν τα όρια, οδηγώντας στην τρομοκράτηση μικρών μαθητών και τον τραυματισμό ενός από αυτούς».

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις