Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Σαντορίνη: Άγνωστες αλήθειες πίσω από την εντυπωσιακή βιτρίνα – Αγωνίες και φόβοι για το αύριο [pic]

Σαντορίνη: Άγνωστες αλήθειες πίσω από την εντυπωσιακή βιτρίνα – Αγωνίες και φόβοι για το αύριο [pic]

Ο βρετανικός Guardian προσεγγίζει την Σαντορίνη από διαφορετική οπτική γωνία. Τι λένε φορείς και κάτοικοι του νησιού…

Η Σαντορίνη μπορεί κάθε χρόνο να προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες όμως οι μόνιμοι κάτοικοι ανησυχούν για το αύριο και μιλούν στον βρετανικό Guardian για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Μόνο φέτος αναμένεται να επισκεφθούν το κυκλαδίτικο νησί 2.000.000 τουρίστες, οι περισσότεροι (850.000) με κρουαζιερόπλοια αλλά αυτό φέρνει μαζί του και προβλήματα. Φορείς του νησιού εμφανίζονται προβληματισμένοι, καθώς βλέπουν πως η ανάπτυξη στο νησί είναι μια επιτυχία που έχει το δικό της κόστος. «Η επιτυχία έχει φέρει και προβλήματα. Όπως και το χρέος που βρίσκεται στη βάση του συνεχιζόμενου ελληνικού δράματος με την πτώχευση, ο τουρισμός έχει μεγενθύνει τις κοινωνικοοικονομικές εντάσεις και έχει ρίξει αφόρητο βάρος στις δομές του νησιού. Πίσω από τις κουρτίνες οι ντόπιοι αγωνιούν» αναφέρεται στο ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας του Guardian στην Ελλάδα.

«Κάθε χρόνο στη Σαντορίνη γεννιούνται 150 παιδιά, πιθανότατα πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό γεννήσεων στην Ελλάδα. Δεν έχουμε, όμως, αρκετές παιδικές χαρές ή τις απαιτούμενες υποδομές για να ακολουθήσουμε μια τέτοια ανάπτυξη» αρχίζει να εξηγεί ο δήμαρχος Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος.

Όπως σημειώνει το 11% του νησιού είναι πλέον τσιμέντο, υπάρχουν περισσότερα από 1.000 κρεβάτια ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο – περισσότερο από ό,τι νησιά όπως η Κως και η Ρόδος – και σε μια έκταση 76 τετραγωνικών χιλιομέτρων υπάρχουν περισσότερα από 700 εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και φούρνοι. «Η Σαντορίνη έχει πλέον τα προβλήματα μιας πόλης. Μόνο η κατανάλωση νερού έχει αυξηθεί κατά 46%» προσθέτει ο κ. Ζώρζος.

«Φοβάμαι για το αύριο του νησιού, πού θα φτάσουμε. Ο τουρισμός αποτελεί απειλή για την κοινωνική μας συνοχή» δηλώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Σαντορίνης Μανώλης Καραμολέγκος. Αντίθετα ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου του νησιού, Νίκος Νομικός, δηλώνει εμπιστοσύνη στη δύναμη της αγοράς και προσθέτει ότι το μόνο που τον φοβίζει είναι το ηφαίστειο.

Πηγή: theguardian.com

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις