Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Σαντορίνη: Νέες εικόνες από το χαλάζι που έριξε στο νησί – «Δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι τέτοιο»

Σαντορίνη: Νέες εικόνες από το χαλάζι που έριξε στο νησί - «Δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι τέτοιο»

Το χαλάζι που έριξε σήμερα Πέμπτη (3.2.2022) στη Σαντορίνη προκάλεσε μια σειρά προβλημάτων στο οδικό δίκτυο του νησιού ενώ οι μαθητές που πήγαν στο σχολείο χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν για να επιστρέψουν ασφαλείς στα σπίτια τους.

Εμφανώς έκπληκτος ο δήμαρχος της Σαντορίνης, Αντώνης Σιγάλας, περιγράφει στο newsit.gr πως το χάος δημιουργήθηκε στο νησί μετά από 50 λεπτά χαλάζι, το οποίο χαρακτήρισε ως «σφοδρό».

«Την βροχή την περιμέναμε, το χαλάζι πώς προέκυψε είναι άλλο μεγάλο ζήτημα. Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έριξε χαλάζι πάνω από 10 πόντους. Και όλα αυτά στην κεντρική Σαντορίνη, στα Φηρά, Μεσσαριά, Καρτεράδο, Έξω γωνιά, Πύργος, Βουρβούλο, Ημεροβίγλι κτλ. Στη νότια Σαντορίνη τα πράγματα ήταν φυσιολογικά. Από τον Πύργο και πάνω είχαμε θέμα».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, από το χαλάζι προέκυψαν προβλήματα στο οδικό δίκτυο, ενώ με απόφαση του ίδιου έκλεισαν τα σχολεία που βρέθηκαν στο «μάτι» της ξαφνικής χαλαζόπτωσης. Ο κος Σιγάλας αναφέρει στο newsit.gr ότι «μέσα σε 50 λεπτά η βροχή και η χαλαζόπτωση ήταν τόσο έντονη που αμέσως έκλεισε το οδικό δίκτυο. Βγάλαμε μηχανήματα. Όλα έγιναν την ώρα που πήγαινε ο κόσμος στη δουλεία του και τα παιδιά στο σχολείο, 7.30 με 8.30 το πρωί. Πολλά παιδιά πήγαν σχολείο αλλά με απόφασή μου έκλεισαν τα σχολεία στις περιοχές που υπήρχαν έντονα καιρικά φαινόμενα. Συνεννοηθήκαμε με τους διευθυντές των σχολείων όπου εντοπίστηκαν τα προβλήματα και δώσαμε εντολή να γίνει σταδιακή απομάκρυνση με ασφάλεια των παιδιών από τα σχολεία».

Επεισοδιακός απεγκλωβισμός μαθητών – Καταστράφηκαν αγροτικές εκτάσεις

Έγινε και «επεισοδιακή απομάκρυνση των μαθητών», περιγράφει στο newsit.gr ο κος. Σιγάλας. «Σε σχολείο της Μεσσαριάς κατά τις 10.30 απεγκλωβίσαμε τους μαθητές από το σχολείο με μηχανήματα του Δήμου. Υπάλληλοι του δήμου μάλιστα έβγαζαν το χαλάζι με τα χέρια για να μπορέσουν να φύγουν τα παιδιά και να φτάσουν στα σπίτια τους».

Καταστράφηκαν και αρκετές αγροτικές εκτάσεις ενώ όσον αφορά στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν από το χαλάζι στους κεντρικούς και όχι μόνο δρόμους του νησιού, ο κος Σιγάλας τονίζει στο newsit.gr. ότι «από την πρώτη στιγμή αντιμετωπίσαμε μαζί με την Αστυνομία και την Δημοτική Αστυνομία το θέμα του οδικού δικτύου στην κεντρική Σαντορίνη, όπου με άμεση παρέμβαση και μηχανήματα κάναμε μία μικρή διάνοιξη γιατί ο δρόμος ήταν απροσπέλαστος και ολισθηρός».

«Δεν έχουμε ξαναδεί τόσο χαλάζι στη Σαντορίνη»

Μάλιστα ο δήμαρχος Θήρας επισήμανε ότι τέτοιο φαινόμενο δεν έχει ξαναζήσει το νησί. «Δεν έχουμε ξαναδεί χαλάζι στην Σαντορίνη που να φτάσει στους 10 πόντους. Μέσα σε 15 ημέρες τα έχουμε δει όλα. Για πρώτη φορά στην Σαντορίνη ρίξαμε αλάτι στους δρόμους που δεν είχε ξαναγίνει στο παρελθόν. Όταν είχαμε τον μεγάλο χιονιά και τον παγετό πριν λίγες μέρες, όλη τη νύχτα ρίχναμε βυτία με «θάλασσα» για να κρατήσουμε το οδόστρωμα της Σαντορίνης ασφαλές».

Και κάτοικος της Σαντορίνης, που μίλησε στο newsit,gr, ανέφερε ότι ξαφνιάστηκαν όλοι με το χαλάζι που έπεσε στο νησί τους.

«Έπεσε πολύ χαλάζι και μεγάλη ποσότητα βροχής ιδιαιτέρως στα χωριά Καρτεράδος και Μεσαριά. Για λίγο ήταν αλλά δημιούργησε προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Τα συνεργεία του Δήμου πάντως βγήκαν κατευθείαν στους δρόμους για να αντιμετωπίσουν άμεσα τα όποια προβλήματα. Τώρα η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη».

Απρόσκοπτη η λειτουργία του αεροδρομίου

«Η έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και τα φερτά υλικά από όμορα ρέματα του οδικού δικτύου με τις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου, εμπόδισαν τη σωστή λειτουργία των υποδομών αποστράγγισης, παρόλο που ήταν σε άριστη κατάσταση.

Η Fraport Greece και τα στελέχη της με υπεράνθρωπες προσπάθειες κατάφεραν να διατηρήσουν την απρόσκοπτη εκτέλεση του πτητικού προγράμματος μέσω της άμεσης ενεργοποίησης του σχεδίου που προβλέπεται σε έκτακτες ανάγκες, ενώ η ομάδα της εταιρείας διαχείρισης είναι επιτόπου ώστε να επέμβει ξανά αν παραστεί ανάγκη», αναφέρει η εταιρεία Fraport σε ανακοίνωσή της.

Ρεπορτάζ: Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις