Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Σεισμός 5,9 Ρίχτερ στη Ρόδο: Συνεχείς οι δονήσεις μετά το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου – Ανησυχία στους κατοίκους

Σεισμός 5,9 Ρίχτερ στη Ρόδο: Συνεχείς οι δονήσεις μετά το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου – Ανησυχία στους κατοίκους

Έντονη δραστηριότητα μετά τον σεισμό στη Ρόδο μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Αλλεπάλληλες μετασεισμικές δονήσεις με πιο δυνατή να είναι αυτή των 3,5 βαθμών στις 4:07 το απόγευμα της Τετάρτης (25.01.2023).

Ο ισχυρός σεισμός των 5,9R προκάλεσε ανησυχία σε Ρόδο και Κάρπαθο, αλλά και σε άλλα κοντινά τους νησιά. Παρότι το εστιακό του βάθος ήταν μεγάλο, 65 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λίνδου – είχε διάρκεια.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο newsit.gr ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας «έχουμε ήδη μερικούς μετασεισμούς, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε», σημειώνοντας, παράλληλα, ότι «μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές».

Οι κάτοικοι της Ρόδου ανησύχησαν αλλά δεν αναφέρθηκαν ζημιές. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, η περιοχή που έδωσε τον σεισμό είναι κοντά στην τάφρο του Στράβωνα που έχει δώσει στο παρελθόν ισχυρούς σεισμούς.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν, ωστόσο, με ιδιαίτερη προσοχή τη σεισμική δραστηριότητα που παραμένει έντονη. Ο διδάκτωρ σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε ότι στην περιοχή που έγινε ο σεισμός, είναι το ανατολικό τμήμα του ελληνικού σεισμικού τόξου, μία περιοχή πολύ δραστήρια στο παρελθόν.

Οι σεισμογράφοι του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχουν καταγράψει, μέχρι στιγμής (4:34 μ.μ.) αρκετές δονήσεις άνω των 3 Ρίχτερ με την πλέον ισχυρή να είναι της τάξης των 3,5 βαθμών.

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις