Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Σεισμός στην Κρήτη: Ένας νεκρός, τραυματίες και εικόνες καταστροφής

Σεισμός στην Κρήτη: Ένας νεκρός,  τραυματίες και εικόνες καταστροφής

Νεκρός ανασύρθηκε από τα σωστικά συνεργεία της ΕΜΑΚ ένας 62χρονος που είχε καταπλακωθεί από τη στέγη που κατέρρευσε μετά τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία έξω από το χωριό Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης.  Άλλος ένας εργάτης που ήταν μαζί του στο εκκλησάκι απομακρύνθηκε σώος.

Σώος απεγκλωβίστηκε επίσης και άλλος ένας πολίτης στο χωριό Πατσίδερος που είχε παγιδευτεί μέσα στο σπίτι του καθώς από τις ζημιές λόγω του σεισμού δεν μπορούσε να ανοίξει την πόρτα.

Πληροφορίες που ανέφεραν ότι μία ηλικιωμένη γυναίκα πιθανόν εγκλωβίστηκε μετά από πτώση τοίχου στο σπίτι της, μέχρι στιγμής, δεν επιβεβαιώνονται από την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική. Ωστόσο, έχουν γίνει πολλά τηλεφωνήματα στο Κέντρο Επιχειρήσεων, κυρίως από πανικόβλητους κατοίκους των περιοχών που χτυπήθηκαν από τον σεισμό, τα οποία ερευνώνται.

Κάποιοι πολίτες για τους οποίους είχε αναφερθεί ότι είχαν παγιδευτεί σε φαρμακείο, απομακρύνθηκαν μόνοι τους με ασφάλεια.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για 11 τραυματίες, και έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

Βίντεο από την ώρα του σεισμού 

Στο κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν αναφερθεί πολλές ζημιές σε εκατοντάδες κτίρια στα χωριά Ρουσσοχώρια, Αρχοντικό και Πατσίδερος. 

Σωστικά συνεργεία με σκύλους και drones μεταβαίνουν στην Κρήτη – Σε γενική επιφυλακή το Πυροσβεστικό Σώμα

Τριάντα πυροσβέστες από την 1η και 2η ΕΜΑΚ με ειδικό διασωστικό εξοπλισμό, διασωστικούς σκύλους, καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) του Πυροσβεστικού Σώματος αναχωρούν με αεροσκάφη C130 και ATR για την Κρήτη, προκειμένου να συμμετάσχουν στις έρευνες για τυχόν εγκλωβισμένους.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του σχεδίου «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» από την Πολιτική Προστασία, με εντολή αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή όλες οι ΕΜΑΚ, καθώς και οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της ΠΕΠΥΔ Κρήτης.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, μετά τη σεισμική δόνηση κινητοποιήθηκαν άμεσα οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, στην ευρύτερη περιοχή που εκδηλώθηκε η σεισμική δόνηση πραγματοποιούνται περιπολίες από πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ από το Πυροσβεστικό Σώμα απευθύνεται έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Σοκάρουν οι εικόνες 

Στο νησί μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ. Αύριο θα μεταβούν στην Κρήτη ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος και ο υφυπουργός υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.

Οι κάτοικοι ούρλιαζαν και έκλαιγαν

Στην ΕΡΤ μίλησε κάτοικος του Αρκαλοχωρίου, η οποία περιέγραψε τις εικόνες που επικράτησαν στην περιοχή, την στιγμή της ισχυρότατης δόνησης. Όπως ανέφερε, «οι κάτοικοι έκλαιγαν και ουρλιάζανε». «Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους, έκλαιγε και ούρλιαζε». Σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία, έπεσαν τζάμια, μάρμαρα και σοβάδες.

Η στιγμή του σεισμού 

«Τρεις εκκλησίες έχουν καταρρεύσει, σε Αρκαλοχώρι. Πατσίδερο και μια προς το δρόμο για Καστέλι.  Έχουμε πολλές ζημιές και σε μαγαζιά ενώ έχουν πέσει και στύλοι της ΔΕΗ. Από τους δύο εγκλωβισμένους που είχαμε ο ένας σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε είναι νεκρός», δήλωσε στο newsit.gr, o δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Εμμανουήλ Φραγκάκης.    

Η στιγμή απεγκλωβισμού τραυματία 

 

 

Την ώρα του σεισμού ο κόσμος πετάχτηκε έντρομος στους δρόμους. Βράχια έπεσαν στον δρόμο, ένα παλιό κτίριο έχει καταρρεύσει ενώ σοβάδες έχουν πέσει στους δρόμους, τζάμια έχουν σπάσει.

 

Κλειστός είναι ο δρόμος προς τον Προφήτη Ηλία, λόγω κατολίσθησης. Αυτοκίνητο καταπλακώθηκε, χωρίς να έχει σημειωθεί σοβαρός τραυματισμός στους δυο επιβαίνοντες. Μεταφέρθηκαν άμεσα στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

 

Δέκα λεπτά αργότερα έγινε μετασεισμός 3,7 ρίχτερ με το ίδιο επίκεντρο και ακολούθησε μετασεισμός 4,5 ρίχτερ αλλά και πολλοί άλλοι ισχυροί μετασεισμοί. Και από εκείνη την ώρα η γη δεν έχει σταματήσει να κουνιέται.  

 

Σημαντικές ζημιές σε δίκτυα ύδρευσης αλλά και κτίσματα καταγράφονται, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αρχανών Αστερουσίων, Μανώλη Κοκοσάλη, στην ευρύτερη περιοχή της διοικητικής περιφέρειάς του. Τα σχολεία έχουν εκκενωθεί, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει έλεγχος για την κατάσταση των κτιρίων των σχολικών μονάδων. 

Κώστας Παπαζάχος στο newsit.gr: Απίθανο να γίνει και άλλος ισχυρός σεισμός

«Είναι ένας σεισμός της τάξης του 6 ο οποίος έγινε πριν λίγη ώρα στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου αν θυμάστε εκεί είχαμε σεισμική δραστηριότητα όλο το καλοκαίρι με μικρούς όμως σεισμούς», δήλωσε στο newsit.gr ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος.

Και συνέχισε: «Αυτός ήταν ένας μεγάλος σεισμός. Είναι πολύ απίθανο τώρα να γίνει και άλλος ισχυρός σεισμός όμως είμαι σίγουρος με τα μέχρι τώρα στοιχεία μιλάμε για έναν δύσκολο σεισμό αν σκεφτεί κανείς ότι ήδη οι μικροί σεισμοί είχαν προκαλέσει βλάβη στην περιοχή  πόσο μάλλον αυτός που είναι ισχυρός. Είναι πολύ σοβαρός ο σεισμός και δεν ξέρω τι επιπτώσεις θα έχουμε. Η προσοχή πρέπει να δοθεί στο τι έχει γίνει στην περιοχή και στα χωριά της περιοχής. Θέλει προσοχή στα κτίρια να μην κατοικηθούν προτού ελεγχθούν και κλείσει η όλη η ιστορία. Τέτοιοι σεισμοί συνήθως έχουν μεγάλες επιπτώσεις. Τέτοιου μεγέθους σεισμός είναι απίθανο να γίνει αλλά μετασεισμούς πολλούς θα έχουμε τις επόμενες ώρες για αυτό πρέπει ο κόσμος να μην μείνει μέσα στα σπίτια».  

Εικόνες από το Αρκαλοχώρι 





 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις