Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Σεισμός στην Κρήτη: Ζημιές, κατολισθήσεις και πανικός από τα 6,3 Ρίχτερ

Σεισμός στην Κρήτη: Ζημιές, κατολισθήσεις και πανικός από τα 6,3 Ρίχτερ

Ο σεισμός «χτύπησε» ξανά στην Κρήτη αλλά αυτή τη φορά όχι στο Αρκαλοχώρι. Ο νέος ισχυρός σεισμός είχε μέγεθος 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ταρακούνησε όλο το νησί (και όχι μόνο), ενώ υπήρξε και προειδοποίηση για τσουνάμι.

Ήταν 12:24 το μεσημέρι της Τρίτης (12.10.2021) όταν σημειώθηκε ο νέος ισχυρός σεισμός, που τελικά ήταν 6,3 Ρίχτερ και έγινε αισθητός σε όλη την ανατολική Κρήτη και τα νησιά του νοτίου Αιγαίου.

Ο ισχυρός σεισμός που αναστάτωσε την Κρήτη και τα νησιά του νοτίου Αιγαίου, όπου έγινε αισθητός, είχε επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο, 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου και εστιακό βάθος 8,2 χιλιόμετρα. Ακολούθησαν δυο μετασεισμοί, κοντά στα 4 Ρίχτερ, ενώ έγινε και σεισμός 4,6 Ρίχτερ στην Κάρπαθο.

Αν και οι σεισμολόγοι φαίνεται να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο νέας δόνησης και γι’ αυτό υπάρχει επαγρύπνηση. Ήδη τα σχολεία άδειασαν από μαθητές, καθώς τόσο οι γονείς έσπευσαν να πάρουν τα παιδιά τους αλλά και οι δάσκαλοι έβγαλαν τα παιδιά από τις τάξεις. Εκκενώθηκαν επίσης δημόσια κτίρια. Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, αναφέρονται μόνο μικρές κατολισθήσεις σε κάποια σημεία του οδικού δικτύου της Σητείας αλλά δεν έχει σημειωθεί κάποιος τραυματισμός.  

Ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ είχε διάρκεια 29 δευτερόλεπτα και διακυμάνσεις, αναστατώνοντας τους κατοίκους, που όπου κι αν βρίσκονταν βγήκαν πανικόβλητοι στο δρόμο.

Τα βίντεο που έχουν καταγράψει τη στιγμή του σεισμού, είναι χαρακτηριστικά.

 

 

Ζημιές υπάρχουν σε κτίρια, ρωγμές κυρίως, ενώ κατέρρευσε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στη Σητεία, στη θέση Φαρμακοκέφαλο, όπου βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος της Ζήρου. Ο σεισμός που έγινε έντονα αισθητός και είχε διάρκεια, προκάλεσε ζημιές σε καταστήματα του Ξηρόκαμπου, καθώς έπεσαν ράφια και προϊόντα, ενώ σύμφωνα με την πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ζήρου Αλεξάνδρα Παπαθανασάκη, έχουν υπάρξει αναφορές για κατολισθήσεις βράχων σε διάφορα σημεία της περιοχής.

Φωτογραφίες από την περιοχή δείχνουν πως έχουν πέσει βράχια σε επαρχιακούς δρόμους και… όλα τα προϊόντα από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

 

Από την πρώτη στιγμή, πολίτες βγήκαν στους δρόμους προκειμένου να βρουν ένα ανοιχτό σημείο για να προστατευθούν.

Εκδόθηκε και προειδοποίηση για μικρό τσουνάμι και γι’ αυτό ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ζήτησε από τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις ακτές.

Κανένα πρόβλημα στο Ρέθυμνο

Ο μεγάλος σεισμός στην Κρήτη έγινε αισθητός και στο Ρέθυμνο, προκαλώντας την αναμενόμενη ανησυχία στους κατοίκους.

Κανένα πρόβλημα δεν έχει αναφερθεί στους αρμόδιους φορείς του Ρεθύμνου, με την πολιτική προστασία και τα συνεργαζόμενα σώματα να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή, υπήρξε άμεση επικοινωνία με τις διευθύνσεις εκπαίδευσης του νομού «…και όπως μας αναφέρθηκε δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Θα ήθελαν όμως να πω στους συμπολίτες μου ότι οφείλουν να παρακολουθούν τις οδηγίες από πλευράς της πολιτικής προστασίας σχετικά με μέτρα προστασίας από τους σεισμούς, τα οποία αφορούν όλη την Κρήτη».

Η κ. Λιονή, ανέφερε πως έχουν γίνει πολλές επισκέψεις σε σχολικές μονάδες και μαζί με τους εκπαιδευτικούς οι μαθητές έχουν παρακολουθήσει μαθήματα αντισεισμικής προστασίας και τα σχετικά με την προσωπική τους ασφάλεια. «Είναι σημαντικό οι πολίτες από μόνοι τους να ελέγξουν τα σπίτια τους, τα μπαλκόνια και τις πυλωτές, ώστε να διαπιστώσουν τυχόν ρωγμές ή άλλα θέματα και προβλήματα που θα έπρεπε να αναφέρουν στις υπηρεσίες».

Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Εγκέλαδος

Με εντολή του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και από την πρώτη στιγμή:

Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν ενεργοποιηθεί άμεσα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ η 3η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, το ίδιο και όλες οι δυνάμεις της Περιφέρειας.

Από την Αστυνομία πραγματοποιούνται περιπολίες από επίγεια και εναέρια μέσα για την επιτήρηση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Κρήτης, ενώ σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα στην παραλιακή ζώνη για την πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις