Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Σεισμός στην Τουρκία: Συγκίνηση και λουλούδια για την ΕΜΑΚ στην Θεσσαλονίκη – «Μας αγκάλιασαν, μας έλεγαν αδέρφια»

Σεισμός στην Τουρκία: Συγκίνηση και λουλούδια για την ΕΜΑΚ στην Θεσσαλονίκη – «Μας αγκάλιασαν, μας έλεγαν αδέρφια»

Με λουλούδια στα χέρια και με ανοιχτές αγκαλιές υποδέχτηκαν, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, συνάδελφοι τους, τους 15 της 2ης ΕΜΑΚ και μαζί τους τον γιατρό και τους δύο διασώστες του ΕΚΑΒ, που πήραν μέρος σε διασώσεις σεισμόπληκτων στην Τουρκία.

Μαζί με την 1η ΕΜΑΚ, έσωσαν ζωές στην Τουρκία, με τους πολίτες της γειτονικής χώρας να τους ευγνωμονούν για την προσφορά τους, και να τους αποκαλούν αδέρφια.

«Όλα τα μέλη της ομάδας δούλεψαν με αυταπάρνηση και απέδειξαν το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης τους» δήλωσε ο αξιωματικός επιχειρήσεων της 2ης ΕΜΑΚ, αντιπυραρχος, Μιλτιάδης Καραγεωργιαδης και συνέχισε: «Ήταν μια δύσκολη κατάσταση, μια τεράστια καταστροφή, ισοπεδώθηκαν ολόκληρες περιοχές. Από την πρώτη ώρα που ακούσαμε για το σεισμό όλοι θέλαμε να βρεθούμε εκεί, τελικά βρεθήκαμε, προσπαθήσαμε από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό. Φανταστείτε, ότι ως το πρωί (χθες) επτά μέλη της ομάδας προσπαθούσαν να απεγκλωβίσουν την 24χρονη αθλήτρια που ήταν θαμμένη κάτω από τα ερείπια, δυστυχώς δεν είχε αποτέλεσμα. Ξεκινήσαμε την επιχείρηση χωρίς να έχουμε κάποιο οπτικό, ή ακουστικό σήμα παρόλα αυτά προσπαθήσαμε ως τις επτά το πρωί, αλλά χωρίς αποτελέσματα. Είμαστε χαρούμενοι που είχαμε κάποιους απεγκλωβισμός ζωντανών, μακάρι να βρεθούν κι άλλοι, αν και το χρονικό περιθώριο στενεύει, όσο οι ώρες περνούν και μιλούμε πλέον για θαύματα».

Η ελληνική ομάδα επιχείρησε στην πόλη Χατάι σε αρκετή απόσταση από το επίκεντρο των σεισμών, αλλά κι εκεί η καταστροφή ήταν μεγάλη.

Ο αντιπυραρχος σημείωσε τη θέρμη, με την οποία υποδέχτηκαν την ελληνική αποστολή, Τούρκοι πολίτες.

«Μας αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή. Πολύ συγκινητικό ήταν τώρα που επιστρέφαμε και είχαμε στο διασωστικό όχημα την ελληνική σημαία, μας χαιρετούσαν, μας έλεγαν: «είστε αδέλφια». Πολύ συγκινητικό».

Στο αεροδρόμιο βρέθηκε και η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης Κεντρικής Μακεδονίας Χριστίνα Καραμπελίδου για να υποδεχθεί τους διασώστες που πήραν μέρος στην αποστολή, η οποία δήλωσε πολύ συγκινημένη και υπερήφανη για το υγειονομικό προσωπικό και γενικώς για όλα τα μέλη της αποστολής. «Είχαν μια άψογη συνεργασία» ανέφερε η κ. Καραμπελιδου.

Συγκίνηση στο Ελ. Βενιζέλος

Τα στελέχη της 1ης και της 2ης ΕΜΑΚ έφτασαν στην Ελλάδα γύρω στις 23:00 το βράδυ της Κυριακής, στο Ελ. Βενιζέλος

Στο αεροδρόμιο βρέθηκαν πολιτικοί και κόσμος για να υποδεχθεί τα ηρωικά στελέχη της ΕΜΑΚ, τα οποία στις 6 ημέρες που βρέθηκαν στην Τουρκία, κατάφεραν να σώσουν 5 ανθρώπους ζωντανούς και να ανασύρουν άλλους 5 χωρίς τις αισθήσεις τους από τα συντρίμμια και να συνδράμουν σημαντικά στις περισσότερες επιχειρήσεις διάσωσης μετά τον σεισμό.

«Είμαστε όλοι υγιείς. Κάναμε αυτό που θα κάναμε στην πατρίδα μας. Πολύ μεγάλη καταστροφή, δεν σταματήσαμε, ήμασταν στο πεδίο 24 ώρες το 24ωρο. Πάρα πολλοί εγκλωβισμένοι, ειδικά όταν φτάνεις από τις πρώτες ομάδες, τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και μεγάλα. Κλειστοί δρόμοι, χωρίς επικοινωνίες, αλλά όλα πήγαν καλά», δήλωσε ένα από τα στελέχη της ΕΜΑΚ εν μέσω χειροκροτημάτων.

«Δεν κάναμε τίποτα άλλο από αυτό που κάνει το ΕΚΑΒ κάθε μέρα. Το μόνο που άλλαξε ήταν ο βαθμός δυσκολίας», δήλωσε στέλεχος του κλιμακίου του ΕΚΑΒ που μετέβη στην Τουρκία, τον οποίο χειροκρότησαν οι παρευρισκόμενοι.

«Ο συγκεκριμένος σεισμός και το ρήγμα που δημιουργήθηκε, δεν επηρεάζει τον ελληνικό χώρο», τόνισε ο Ευθύμης Λέκκας. «Πρόκειται για ρήγμα που απέχει 500 χιλιόμετρα, από αυτό που περνάει από την Ελλάδα, οπότε δεν χρειάζεται κάποιος συσχετισμός».

«Ο πληθυσμός που έχει πληγεί ανέρχεται σε περίπου 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι έχουν χάσει τα πάντα», πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

Την αποστολή υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και μέλη του ΕΚΑΒ.

Συγκεκριμένα, στο αεροδρόμιο βρίσκονται μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Γεώργιος Πουρναράς, ο προϊστάμενος κλάδου επιχειρήσεων του αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος Αθανάσιος Μπαλάφας, καθώς και ο διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, Δημήτρης Πύρρος. 

«Είναι μία συγκινητική στιγμή, για όλους μας. Έχουν γυρίσει όλοι ασφαλείς. Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα. Από το πρώτο βράδυ που επιχείρησαν απέδειξαν τον επαγγελματισμό τους και την αυτοθυσία τους» τόνισε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Στυλιανίδης.

Από τη μεριά του, ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι οι άνθρωποι της ομάδας της ΕΜΑΚ «μας έχουν κάνει περήφανους και μας συγκίνησαν με την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά που έδειξαν. Τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μας που μας έκαναν υπερήφανους παντού», είπε ο υπουργός.

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Γεώργιος Πουρναράς, χρησιμοποίησε τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη στις δηλώσεις του ότι «όποιος νιώθει πόνο είναι ζωντανός». Μάλιστα, για τα μέλη της ΕΜΑΚ, του ΕΚΑΒ και όσων πήγαν στην Τουρκία επισήμανε ότι «πρώτα είναι άνθρωποι και μετά επαγγελματίες» και πρόσθεσε: «Τους ευχαριστώ και εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για όσα έκαναν».

Η αποθέωση που γνώρισε η ΕΜΑΚ στην Τουρκία

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, ο διασωστικός κύκλος της αποστολής ολοκληρώθηκε και κατόπιν εισήγησης του επικεφαλής της προς το συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί στην περιοχή δόθηκε το πράσινο φως για αποχώρηση των διασωστών της ΕΜΑΚ από το σημείο.

Στην αποστολή συμμετείχαν συνολικά 36 διασώστες της 1ης και 2ης ΕΜΑΚ, ( 21 από την 1η ΕΜΑΚ και 15 από την 2η ΕΜΑΚ), δύο αξιωματικοί -μηχανικοί του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, 8 γιατροί και διασώστες του ΕΚΑΒ, τρία διασωστικά σκυλιά και τρία ειδικά διασωστικά οχήματα, καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας.

Για τις επεμβάσεις τους γνώρισαν την αποθέωση και τη συγκίνηση των Τούρκων πολιτών και όχι μόνο. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε σήμερα μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια ότι τον «ευχαρίστησα για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του ελληνικού κράτους και του ελληνικού λαού μετά τον καταστροφικό σεισμό».

«Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που προσέφεραν βοήθεια στην Τουρκία. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, ένας γείτονας που τείνει χείρα βοηθείας, είναι ένας πραγματικός γείτονας», πρόσθεσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του έργου τους ήταν το Σάββατο (11.2.2023) προσπαθούσαν επί ώρες να εντοπίσουν την 24χρονη αθλήτρια και ένα 8χρονο αγοράκι. Όταν πια κατάλαβαν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, ετοιμάστηκαν να αποχωρήσουν, όμως όταν οι συγγενείς τους ικέτεψαν να συνεχίσουν, οι ήρωες της ΕΜΑΚ έμειναν στο σημείο για άλλες 8 ώρες, ως το ξημέρωμα, προσπαθώντας να τους βρουν.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις