Σάββατο, 27 Απρ.
19oC Αθήνα

Σέρρες: Το «Μακάριο της Παναγίας» στο Σιδηρόκαστρο – Εικόνες από το έθιμο

Σέρρες: Το «Μακάριο της Παναγίας»  στο Σιδηρόκαστρο – Εικόνες από το έθιμο

Το «Μακάριο της Παναγίας» αναβίωσε και φέτος στις Σέρρες. Πιστοί κάθε ηλικίας έσπευσαν στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, στο Σιδηρόκαστρο…

Το «Μακάριο της Παναγίας», ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων και το τηρούσαν με θρησκευτική ευλάβεια οι Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας, αναβίωσε και φέτος ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, με τη φροντίδα του εφημερίου του ναού πατέρα Παύλου Παπαδόπουλου.

Το «Μακάριο της Παναγίας» είναι ένα είδος παραδοσιακού φαγητού, που προσφέρεται σε όλους τους πιστούς αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στην αρχική του μορφή περιείχε σπασμένο σιτάρι και μοσχάρι ή κοτόπουλο που σιγοβράζονταν όλη τη νύχτα.

Στη νέα του εκδοχή το παραδοσιακό αυτό γεύμα παρασκευάζεται από μοσχάρι, χοιρινό και πατάτες που μαγειρεύονται όλα μαζί και προσφέρονται σε μερίδες στους πιστούς.

«Φέτος δόθηκαν περισσότερες από 450 μερίδες που προετοίμασαν με πολλή φροντίδα και αγάπη οι εθελοντές μας, μικροί και μεγάλοι και πολλές κυρίες του Σιδηροκάστρου. Η προετοιμασία ξεκίνησε την παραμονή της μεγάλης γιορτής και συνεχίστηκε το ξημέρωμα του Δεκαπενταύγουστου οπότε και άναψαν οι φωτιές στα καζάνια στον περίβολο της εκκλησίας για να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα. Λίγο πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ευλογούμε το φαγητό και αμέσως μετά το διανέμουμε σε όλους τους πιστούς», δήλωσε ο π. Παύλος στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

«Με την ευλογία και την προτροπή του Σεβασμιότατου ποιμενάρχου μας, μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακάριου είναι η ένατη χρονιά που αναβιώνουμε το έθιμο. Θέλουμε να συνεχίσουμε να το κρατάμε ζωντανό γιατί μέσα από αυτό κρατούνται ζωντανές οι παραδόσεις των προγόνων μας που ήρθαν διωγμένοι από τον Πόντο και την Μικρά Ασία και όταν εγκαταστάθηκαν σε αυτή τη νέα πατρίδα, εδώ ψηλά στο Σιδηρόκαστρο, κοντά στα σύνορα, βρήκαν μια ζεστή αγκαλιά», πρόσθεσε.

Οι φωτιές για την παρασκευή του γεύματος που προσφέρθηκε σε όλους τους πιστούς που παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου άναψαν στις πέντε τα ξημερώματα. ‘Άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, ακόμα και παιδιά, προσέφεραν τη βοήθειά τους. Με πολύ μεράκι και αγάπη κατάφεραν να ετοιμάσουν το παραδοσιακό αυτό γεύμα. Μεγάλα τραπέζια στήθηκαν έξω από τον γραφικό ναό της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται στην είσοδο του Σιδηροκάστρου.

Οι πιστοί κάθισαν κάτω από τα δέντρα, στον μικρό ελαιώνα που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην εκκλησία για να απολαύσουν το παραδοσιακό αυτό φαγητό. Ήταν μια ευκαιρία οι παλαιότεροι να μιλήσουν στους νεότερους για τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις των προγόνων τους.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις