Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

ΣτΕ: Ξεμπλόκαρε το “πάγωμα” της διαδικασίας “εκκαθάρισης εν λειτουργία” του ΟΑΣΘ

ΣτΕ: Ξεμπλόκαρε το “πάγωμα” της διαδικασίας “εκκαθάρισης εν λειτουργία” του ΟΑΣΘ
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Αρχίζει ξανά η διαδικασία της “εκκαθάρισης εν λειτουργία” του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ).

Σήμερα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε τις δύο αιτήσεις αναστολής της διαδικασίας που είχαν καταθέσει επτά παλαιοι μέτοχοι του ΟΑΣΘ, οι οποίοι ζητούσαν να ανασταλεί προσωρινά η επίμαχη υπουργική απόφαση και ο νόμος 4482/2017 αναφορικά με «το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις αστικές συγκοινωνίες στην περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης».

Το ξεμπλοκάρισμα έγινε δύο μέρες πριν εκδικαστεί στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου η αίτηση ακύρωσης 399 πρώην μετόχων του ΟΑΣΘ. Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν τις δύο αιτήσεις αναστολών με το σκεπτικό πως δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη χορήγησή της, αφού δεν παρίσταται προδήλως βάσιμη.

Επιπλέον, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν στις δύο αποφάσεις τους, ότι ως προς την οικονομική ζημιά που επικαλούνται οι πρώην μετόχων δεν είναι αρμοδιότητα του ΣτΕ, αλλά των Πολιτικών δικαστηρίων. Την ίδια στιγμή σημειώνουν ότι την ηθική βλάβη την οποία επικαλούνται οι 7 πρώην μέτοχοι ότι θα υποστούν από την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση, δεν συνιστά λόγο χορήγησης της αιτουμένης αναστολής.

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι 399 πρώην μέτοχοι του ΟΑΣΘ, μεταξύ αυτών ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης και άλλα τρία άτομα του παλαιού Διοικητικού Συμβουλίου, κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής, αίτηση αναστολής και αίτηση ακύρωσης της απόφασης του υπουργού Οικονομικών, αλλά και του νόμου 4482/2017, που μεταξύ των άλλων:
1) Συνιστάται Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ Α.Ε.), που αναμένεται να λειτουργήσει τον Δεκέμβριο του 2019,
2) Λύεται η από 30.4.2001 σύμβαση μεταξύ ΟΑΣΘ και Ελληνικού Δημοσίου και
3) Διαλύεται και εξαγοράζεται ο ΟΑΣΘ και τίθεται σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Μάλιστα, τον περασμένο Αύγουστο ο προεδρεύων του θερινού Τμήματος Διακοπών του Συμβουλίου της Επικρατείας, αντιπρόεδρος Ιωάννης Γράβαρης, με διαταγή του «πάγωσε» προσωρινά τη διαδικασία εκκαθάρισης του Οργανισμού όπως ορίζει το άρθρο 25 του σχετικού νόμου 4482/2017 και τη μεταβίβαση των μετοχών του στη νέα εταιρεία που συστάθηκε.Αντίθετα, ο κ. Γράβαρης απέρριψε το αίτημα των παλαιών μετόχων ως προς την τοποθέτηση νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο οποίο συμμετέχει ο Στέλιος Παππάς.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις