Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Φωτιά στην Εύβοια – Μάχη με τις φλόγες σε 3 μέτωπα – Εκκενώθηκαν χωριά

Φωτιά στην Εύβοια – Μάχη με τις φλόγες σε 3 μέτωπα – Εκκενώθηκαν χωριά
Φωτογραφία eviavima.com.gr

Νύχτα κόλαση από τη φωτιά στην Εύβοια.
Σε τρία μέτωπα η μάχη με τη φωτιά.
Μετά τη φωτιά στα Μανίκια προκλήθηκαν αργά το βράδυ άλλα δυο μέτωπα στο δήμο Κύμης Αλιβερίου.
Έχουν σπεύσει πυροσβέστες από Αττική, Στερεά, Θεσσαλία, Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησο.

Πύρινη κόλαση στην Εύβοια, με ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής να δίνει ολονύχτια μάχη με τη φωτιά. Μετά την πυρκαγιά στα Μανίκια, αργά το βράδυ της Πέμπτης (04.07.2019) ξέσπασαν άλλες δυο εστίες, στις περιοχές Πυργί και Άγιος Γεώργιος, στο δήμο Κύμης – Αλιβερίου.

Και αυτό ενώ μέχρι αργά το βράδυ, υπήρχε μόνο ένα μεγάλο ενεργό μέτωπο πάνω από το χωριό Μακρυχώρι, το οποίο νωρίτερα είχε εκκενωθεί προληπτικά από την Πυροσβεστική.

Η φωτιά σε τρία διαφορετικά σημεία ξέσπασε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα σε δύσβατές και δύσκολα προσεγγίσιμες περιοχές και το έργο των πυροσβεστών είναι δύσκολο. Οι πυρκαγιές εκδηλώθηκαν μέσα σε χαράδρες μεταξύ των περιοχών Άγιος Γεώργιος προς Λοφίσκο Αυλωναρίου και Πυργί προς Οκτωνιά.

Άμεσα στην περιοχή έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και ο επικεφαλής της πυροσβεστικής επιχείρησης εισηγήθηκε την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς: Λοφίσκος, Δάφνη, Νεοχώρι και Γαβαλά η οποία έγινε από το αρμόδιο τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.

Συνολικά, στις τρεις πυρκαγιές επιχειρούν δυνάμεις από τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, και Πελοποννήσου: 175 πυροσβέστες με 78 οχήματα, 60 πυροσβέστες πεζοπόρων τμημάτων, 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.Τ.Π.Ε.), ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν και οι ΟΤΑ με 12 υδροφόρες και 6 μηχανήματα έργου. Με το πρώτο φως επιχειρούν  από αέρος 4 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν πως δεν απειλούνται σπίτια. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, πάντως, πέντε άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο εξαιτίας αναπνευστικών προβλημάτων.

Κατά τη διάρκεια της προληπτικής εκκένωσης άρχισαν να χτυπούν καμπάνες και ζητούνταν από τους κατοίκους να ακολουθήσουν τις οδηγίες. Ηλικιωμένοι και άνθρωποι με κινητικά προβλήματα μεταφέρθηκαν στο κέντρο υγείας Αλιβερίου σύμφωνα με το tvstar.gr.

Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο πως ξέσπασαν τα τρία νέα μέτωπα της φωτιάς. Οι εκτιμήσεις μιλούν για εμπρησμό.

Φωτογραφία eviavima.com.gr

Η φωτιά στα Μανίκια

Η μεγάλη φωτιά ξέσπασε περίπου στις 14:30 το μεσημέρι της Πέμπτης στην Εύβοια στην περιοχή Μανίκια, καίγοντας ξερά χόρτα σε δασική έκταση.

Νωρίτερα το απόγευμα – γύρω στις 17:00 – η πορεία της φωτιάς πήρε δραματική τροπή, όταν άλλαξε η φορά των ανέμων. Τότε ήταν που δόθηκε και η εντολή να εκκενωθούν οι οικισμοί Μακρυχώρι και Θαρρούνια.

Ωστόσο, οι φλόγες δεν έφτασαν στο χωριό και δεν προκλήθηκαν ζημιές σε σπίτια.

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού βρίσκεται ήδη στην περιοχή διερευνώντας τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Η Πυροσβεστική παρακαλεί τους πολίτες και τους κατοίκους της περιοχής όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η φωτιά να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρχών για την ασφάλειά τους και τη διευκόλυνση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Με πληροφορίες και από tvstar.gr, eviazoom.gr

Στερεά Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις