Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Στη Χίο αστυνομικοί της Frontex – Στο Δίκελι τη Δευτέρα οι πρώτοι 200 πρόσφυγες (ΦΩΤΟ)

Στη Χίο αστυνομικοί της Frontex – Στο Δίκελι τη Δευτέρα οι πρώτοι 200 πρόσφυγες (ΦΩΤΟ)

Το πρωί της Δευτέρας, 4 Απριλίου 2016, αρχίζουν – εκτός απροόπτου – από τη Χίο τα δρομολόγια επανεισδοχής προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία και συγκεκριμένα στο Δικελί, με την συνοδεία Ελλήνων αστυνομικών και δυνάμεων της Frontex.

Ήδη, στη Χίο έφτασαν την Κυριακή, 3 Απριλίου 2016, άλλοι 40 αστυνομικοί της Frontex και αναμένεται η άφιξη κι άλλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του astraparis.gr, τα πρώτα δρομολόγια με το καταμαράν της τουρκικής εταιρείας Erturk, που βρίσκεται στο λιμάνι της Χίου, αφορούν περίπου 200 άτομα, καθένα εκ των οποίων θα συνοδεύεται από έναν αστυνομικό, είτε της ΕΛΑΣ, είτε της Frontex.

Το καταμαράν θα εκτελεί το δρομολόγιο προς το Δικελί, όπου φαίνεται ότι υπάρχει σε ετοιμότητα ο χώρος και ο μηχανισμός για την υποδοχή και καταγραφή όσων προσφύγων και μεταναστών θα φτάνουν εκεί από τη Χίο και την Μυτιλήνη.

Οι πρώτες αναχωρήσεις προσφύγων και μεταναστών θα γίνουν από το hot spot της ΒΙΑΛ, όπου το μεσημέρι της Κυριακής ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και άνδρες των ΜΑΤ είχαν αρχίσει  τον εντοπισμό και την καταγραφή όσων θα μπούνε στα πρώτα δρομολόγια.

Με την έναρξη αυτής της διαδικασίας το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει και επιχείρηση – σκούπα, για την συγκέντρωση των εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται – αφού είχαν φύγει από την ΒΙΑΛ – από την Παρασκευή το μεσημέρι, 1η Απριλίου 2016, στο λιμάνι της Χίου, αρνούμενοι να μετακινηθούν στις υπάρχουσες δομές της ΒΙΑΛ και της Σούδας.

Έκτακτη σύσκεψη για το προσφυγικό

Έκτακτη σύσκεψη για να εκτιμηθεί η κατάσταση στο προσφυγικό, όπως διαμορφώνεται στη Χίο, συγκάλεσε για τις 8 το βράδυ της Κυριακής, 3 Απριλίου 2016, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, στα γραφεία της  αντιπεριφέρειας Χίου.


 
Στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι βουλευτές Χίου κκ. Ανδρέας Μιχαηλίδης του ΣΥΡΙΖΑ και Νότης Μηταράκης της Νέας Δημοκρατίας, ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς, ο αστυνομικός διευθυντής Χίου κ. Ανδρέας Δαμίρης, ο λιμενάρχης Χίου κ. Χρήστος Φραγκιάς και ο συντονιστής του hot spot κ. Γιώργος Κασάπης, ενώ θα συμμετάσχει και ο αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης.

Καταθέτουν αιτήσεις παροχής ασύλου οι πρόσφυγες

Ευρύτατη ενημέρωση για τις διαδικασίες παροχής ασύλου βρίσκεται σε εξέλιξη από την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, σε όλα τα σημεία που βρίσκονται συγκεντρωμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στη Χίο.

Από το πρωί της Κυριακής, 3 Απριλίου 2016, ομάδα της ύπατης αρμοστείας μαζί με μεταφραστές της ΜΕΤΑδραση βρίσκονταν στο λιμάνι της Χίου, όπου έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι έφυγαν την περασμένη Παρασκευή από το hot spot της ΒΙΑΛ.

Τους εξηγούσαν όλη την προβλεπόμενη διαδικασία και με βάση τους καταλόγους της καταγραφής, που είχαν στην διάθεσή τους, τους εφοδίαζαν με σημείωμα, προκειμένου να διευκολυνθεί η κατάθεση της αίτησης ασύλου, τόσο για τους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες, όσο και για τις αρμόδιες υπηρεσίες της αστυνομίας και του γραφείου ασύλου, στο hot spot της ΒΙΑΛ.

Η ίδια διαδικασία γίνεται στο hot spot και στον καταυλισμό της Σούδας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο αριθμός των αιτήσεων παροχής ασύλου που έχουν κατατεθεί ανέρχεται σε περίπου 380.

Πηγή: astraparis
 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε