weather-icon °C AΘΗΝΑ

Σύμη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Νέες εικόνες καταστροφής – Ανυπολόγιστες ζημιές από την κακοκαιρία [pics, vids]

Σύμη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Νέες εικόνες καταστροφής – Ανυπολόγιστες ζημιές από την κακοκαιρία [pics, vids]

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχτεί η Σύμη, όπου καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες από τον κρατικό μηχανισμό για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί από τη σφοδρή κακοκαιρία και να επανέλθει η ζωή σε κανονικούς ρυθμούς. Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, μπορεί τα καιρικά φαινόμενα να πέρασαν, άφησαν όμως πίσω τους σοβαρές πληγές στο νησί.

Προτεραιότητα δίνεται στην απομάκρυνση των φερτών υλικών (λάσπες και πέτρες), καθώς και στην άντληση των υδάτων από πλημμυρισμένα υπόγεια καταστημάτων και σπιτιών, αλλά και η αποκατάσταση των προβλημάτων στις υποδομές και κυρίως στο σταθμό της ΔΕΗ που πλημμύρισε. Ήδη έχουν μεταβεί από τη Ρόδο, με πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, συνεργεία της Πυροσβεστικής που κάνουν αντλήσεις υδάτων από τα υπόγεια, βοηθώντας ταυτόχρονα στην απομάκρυνση των φερτών υλικών, που γίνεται κυρίως με μηχανήματα του στρατού.

Νέες εικόνες καταστροφής στη Σύμη

Από το πρωί έχουν γίνει αντλήσεις από έξι υπόγεια, μεταξύ των οποίων του ΟΤΕ και ενός ξενοδοχείου, και οι εντατικές επιχειρήσεις συνεχίζονται.

Συνολικά, από πλευράς Πυροσβεστικής, για την αντιμετώπιση των περιστατικών επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 3 οχήματα, εξοπλισμένα με αντλίες υδάτων, γεννήτριες καθώς και διασωστικά εργαλεία. Επίσης, σε ετοιμότητα παραμένει μία αερομεταφερόμενη ομάδα από την 1η ΕΜΑΚ με τον εξοπλισμό της, για να μεταβεί και αυτή στη Συμη αν χρειαστεί.

Εξειδικευμένο κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) μεταβαίνει στη Σύμη, μετά από εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη,  για να συνδράμει τόσο στην καταγραφή, όσο και στην πρώτη αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί.

Η Σύμη χωρίς ρεύμα με δρόμους βούρκους

Σύμη

«Τεράστιες καταστροφές από τη Θεομηνία»

Για Θεομηνία και τεράστιες καταστροφές κάνει λόγο, ο κύριος Σωτήρης Σωτηράκης που ζει στη Σύμη. «Τώρα που ξημερώνει έχουν φανεί όλα, έχει φανεί τι έχει συμβεί ακριβώς. Μιλάμε για θεομηνία μεγάλη» δήλωσε στο Newsit.gr και συνέχισε…

«Υπάρχουν παντού τεραστιες καταστροφές και σε ιδιωτικές περιουσίες και σε δομές του δήμου και των δρόμων και του νερού και της ΔΕΗ και του φωτισμού. Είναι απόλυτη καταστροφή. Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει ακουστεί κατι για κάποιο ατύχημα ή θύμα ή κάποιος να έχει πάθει κατι, υπάρχουν μόνο υλικές καταστροφές. Ωστόσο είναι νωρίς ακόμα.

Τα τηλέφωνα δεν λειτουργούν από χθες, ούτε τα κινητά, ούτε τα σταθερά όποτε η επικοινωνία είναι ελάχιστη. Ρεύμα δεν υπάρχει, το εργοστάσιο της ΔΕΗ έχει πάθει μια πολυ σοβαρή ζημιά, όπως και το δίκτυο και κάποιες κολώνες. Θα πρέπει να γίνει έλεγχος όλου του δικτύου από την αρχή, μέχρι να αποκατασταθεί το ρεύμα και το εργοστάσιο βέβαια. Θα μας πάρει αρκετές μέρες».

Part 3…..the end.

Geplaatst door Sotirios Sotirakis op maandag 13 november 2017

Part 2

Geplaatst door Sotirios Sotirakis op maandag 13 november 2017

Part 1

Geplaatst door Sotirios Sotirakis op maandag 13 november 2017

«Όλη η Σύμη έχει γίνει ένας χείμαρρος»

Ο Δήμαρχος Σύμης μιλώντας στο newsit.gr «μετέφερε» εικόνες βιβλικής καταστροφής. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «η Σύμη έχει γίνει ένα ποτάμι όλο το νησί». Ανέφερε πως δρόμοι έχουν κλείσει δρόμοι και χιλιάδες τόνοι μπάζων έχουν «κατέβει» από την βροχή, ενώ το νησί είναι χωρίς ρεύμα εδώ και ώρες.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι περίπου 15 αυτοκίνητα έχουν βρεθεί στην θάλασσα και άλλα 30 έχουν παρασυρθεί αλλά είναι στην στεριά. «Τέτοιο καιρικό φαινόμενο δεν έχουμε ξαναδεί» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ελευθέριος Παπακαλοδούκας.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Μιλή, Κώστας Στάμου

#TAGS MM