Παρασκευή, 3 Μαΐ
18oC Αθήνα

Τέμπη: «Αισθάνομαι τύψεις που έζησα» λέει γυναίκα που επέζησε από το σιδηροδρομικό δυστύχημα

Τέμπη: «Αισθάνομαι τύψεις που έζησα» λέει γυναίκα που επέζησε από το σιδηροδρομικό δυστύχημα

Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και οι εφιαλτικές μνήμες είναι για ορισμένους ακόμα νωπές…

Είναι οι άνθρωποι που επέζησαν. Εκείνοι που κατάφεραν να βγουν από τα φλεγόμενα βαγόνια, μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Άντρες και γυναίκες που παλεύουν να αφήσουν πίσω τα όσα έζησαν εκείνη τη «μαύρη» νύχτα. Οι μαρτυρίες τους, σχεδόν ένα χρόνο μετά, είναι καθηλωτικές. Η Εύη Τσαπαρη περιγράφει στην κάμερα σκέψεις και συναισθήματα. Το πόσο άλλαξε η ζωή της, από την εθνική τραγωδία. Περιμένει και η ίδια, να μάθει αν και ποιοι θα τιμωρηθούν για τα όσα έγιναν.

Συγκλονίζει η επιζήσασα του τραγικού πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη Εύη Τσαπαρη, ένα σχεδόν χρόνο μετά την εθνική τραγωδία. «Αισθάνομαι πάρα πολλές τύψεις γι’ αυτό. Γιατί έζησα. Γιατί δε μπορώ να καταλάβω τι περισσότερο είχα εγώ από τα παιδιά, οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν… Είναι οι τύψεις του επιζώντα… Ένας να πει, φταίω, φταίξαμε…» δήλωσε στον ΑΝΤ1.

Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, έχει κληθεί να καταθέσει ο Κώστας Αγοραστός, πρώην Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο οποίος ελέγχεται για το “μπάζωμα” του χώρου και τη βιαστική μεταφορά των συντριμμίων.

Εδώ, τα πράγματα είναι απλά και αυταπόδεικτα, δεδομένου ότι η ανεύρεση ανθρώπινων υπολειμμάτων στις 30 Μαΐου στα συντρίμμια των βαγονιών (που οδήγησε σε νέα ακόμα πιό αργοπορημένη έρευνα και νέες ανευρέσεις ανθρώπινων υπολειμμάτων στις 15 και 16 Νοεμβρίου σε ήδη γνωστά σημεία των συντριμμίων) αποδεικνύει εκ του αποτελέσματος ότι η απομάκρυνση των βαγονιών ήταν ανεξήγητα βιαστική και η έρευνα ολοφάνερα πλημμελής.

Σε αυτά προστίθενται και τα ζητήματα των καθυστερήσεων στις δειγματοληψίες από το Γενικό Χημείο του Κράτους (έγιναν στις 29 Μαρτίου και οι επαναληπτικές στις 25 Οκτωβρίου) για ανίχνευση χημικών ουσιών στο σημείο της σύγκρουσης και στα συντρίμμια, δειγματοληψίες που θα έπρεπε να έχουν γίνει τις πρώτες 2-3 ημέρες στο αρχικό σημείο της σύγκρουσης πριν ακόμα μετακινηθεί οτιδήποτε από το σημείο.

«Ικανοποιητική απάντηση στα παραπάνω, προφανώς και δεν υπάρχει, οπότε το ζητούμενο πλέον είναι αν ο πρώην Περιφερειάρχης θα επιλέξει να καλύψει τους εντολείς του και να επωμιστεί ο ίδιος ολόκληρη την ευθύνη ή αν θα κατονομάσει αυτούς που έδωσαν τις εντολές για τη μετακίνηση των βαγονιών και την αλλοίωση του χώρου», λένε στο newsit.gr πηγές από την ομάδα νομικής εκπροσώπησης των συγγενών.

Ανατρέχοντας στα πρακτικά των προηγούμενων συνεδριάσεων της Εξεταστικής Επιτροπής, προκύπτει ότι τόσο ο ο Maurizio Capotorto εκ μέρους της Hellenic Train όσο και ο Παναγιώτης Τερεζάκης εκ μέρους του ΟΣΕ, κατέθεσαν ότι η μετακίνηση των βαγονιών έγινε κατόπιν προφορικής εντολής των αστυνομικών αρχών, όμως δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα ποιός ακριβώς έδωσε αυτή την εντολή και με ποιών υπηρεσιακών παραγόντων την γνώση και την έγκριση.

Όλα αυτά είναι ζητήματα που ο Κώστας Αγοραστός θα κληθεί να φωτίσει κατά την κατάθεσή του, δεδομένου ότι μέχρι τώρα είναι ο μοναδικός που κατονομάζεται επισήμως και μάλιστα είναι και κατηγορούμενος από σχετικές μηνύσεις που έχουν κατατεθεί από αρκετές οικογένειες θυμάτων.

Στο μεταξύ, την Τετάρτη αναμένεται να μιλήσει η Μαρία Καρυστιανού σε ειδική επιτροπή της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες, κατόπιν πρόσκλησης του ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. 

Οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής είναι προγραμματισμένες να ολοκληρωθούν την επόμενη Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου με την κατάθεση του πρώην Υπουργού Υγείας Αθ Πλεύρη, αν και σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει θέσει θέματα εξέτασης περαιτέρω μαρτύρων κατηγορώντας την πλειοψηφία για επιλεκτική κλήση μαρτύρων και αποκλεισμό ουσιωδών μαρτύρων που θα είχαν να εισφέρουν στοιχεία και αντικειμενικά δεδομένα για την υπόθεση.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις