Τρίτη, 30 Απρ.
19oC Αθήνα

Τέμπη: Έρευνα για μη ταυτοποιημένους νεκρούς – Η ώρα της αλήθειας για την φονική έκρηξη

Τέμπη: Έρευνα για μη ταυτοποιημένους νεκρούς – Η ώρα της αλήθειας για την φονική έκρηξη

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη πλήγωσε τη χώρα, με ειδικούς εμπειρογνώμονες να προσπαθούν να κλείσουν τον φάκελο της δραματικής υπόθεσης. Σε εξέλιξη η νέα μεγάλη έρευνα…

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, ακόμα και εντός της ημέρας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μια σημαντική έρευνα στο σημείο φύλαξης των συντριμμιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, η οποία, έστω και με μεγάλη χρονική καθυστέρηση, θα κλείσει μια σημαντική εκκρεμότητα: η τυχαία εύρεση ανθρωπίνων υπολειμμάτων κατά τη διάρκεια αυτοψίας στο σημείο στις αρχές του καλοκαιριού, αποδεικνύει ότι δυστυχώς τα συντρίμμια των βαγονιών δεν ερευνήθηκαν με τη δέουσα προσοχή πριν από την απομάκρυνσή τους από το σημείο.

Αυτή η παράλειψη (ευθύνη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που φέρεται να διέταξε τη μεταφορά των συντριμμίων πριν την ολοκλήρωση των ερευνών) θα διορθωθεί έστω και μετά από σχεδόν 9 μήνες, αφού με παραγγελία πλέον του Ειδικού Εφέτη Ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση, καλούνται εξειδικευμένα συνεργεία με επιστήμονες και τεχνικούς διαφόρων ειδικοτήτων που με τη βοήθεια και ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων (cadaver dogs) θα σαρώσουν τον χώρο και θα ανοίξουν τις λαμαρίνες στα τσαλακωμένα βαγόνια προκειμένου να εξαντλήσουν κάθε πιθανότητα να υπάρχουν κάπου ανθρώπινα υπολείμματα και ίχνη DNA που δεν εντοπίστηκαν μέχρι τώρα.

Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, από την οποία ενδέχεται να προκύψουν και επιπλέον στοιχεία εφόσον βρεθούν αξιοποιήσιμα τεχνικά ευρήματα στο εσωτερικό των «τσαλακωμένων» βαγονιών, θα είναι πλέον δυνατόν να μεταφερθούν τα συντρίμμια σε άλλο χώρο φύλαξης (πιθανότατα εντός κοντινής στρατιωτικής μονάδας) χωρίς τον κίνδυνο της περαιτέρω αλλοίωσης στοιχείων της διερεύνησης.

Στο μεταξύ, εντός των επόμενων ημερών αναμένονται και οι τεχνικές εκθέσεις της κατασκευάστριας εταιρείας των ηλεκτρομηχανών, η οποία εκλήθη με σχετική εισαγγελική παραγγελία να συνδράμει με λεπτομερείς τεχνικές πληροφορίες σχετικές με το ζήτημα της αρχικής ανάφλεξης και της πυρκαγιάς.

Υπενθυμίζεται ότι η διερεύνηση των ζητημάτων που σχετίζονται με τη φωτιά, αναμένεται να οδηγήσει σε ποινικές διώξεις, αφού πλέον έχει αποδειχθεί και ιατροδικαστικά ότι η φωτιά ήταν μοιραία για κάποια από τα 57 θύματα, τα οποία είχαν επιζήσει της αρχικής σύγκρουσης και δυστυχώς έχασαν τη ζωή τους από τη φωτιά που ακολούθησε.

Όπως δήλωσε στο newsit ο κ. Αντώνης Ψαρόπουλος, δικηγόρος και πατέρας θύματος, «Από το μέχρι σήμερα ανακριτικό υλικό εκτιμώ πως υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις που στοιχειοθετούν την άσκηση ποινικών διώξεων σε πρόσωπα σε θέσεις ευθύνης τόσο της HELLENIC TRAIN  όσο και της ΡΑΣ, όπως  αναμφίβολα  και  του  Υπουργείου.

Ομοίως, υπάρχουν πολλά στοιχεία που δικαιολογούν την  άσκηση ποινικών διώξεων σε εμπλεκόμενα πρόσωπα ακόμη και πολιτικά στο μείζον θέμα της απομάκρυνσης  τεράστιου  όγκου χωμάτων και άλλων αντικειμένων  από τον τόπο του δυστυχήματος των Τεμπών σε άγνωστο μέχρι στιγμής σημείο.

Ωστόσο, για τη σοβαρότητα του τελευταίου θέματος εκτιμώ πως η διαδικασία κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς και απορώ για ποιόν λόγο δεν έχει ακόμη συσχετιστεί με την ανάκριση του δυστυχήματος. Τέλος, νομίζω ότι η σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή για το δυστύχημα, πριν την ολοκλήρωση της δικαστικής  διερεύνησης και την παραπομπή όσων εμπλέκονται σε αυτό, δηλαδή ενδεχομένως και πολιτικών προσώπων, δεν θα προσφέρει τίποτα ουσιαστικό».

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις