Παρασκευή, 3 Μαΐ
20oC Αθήνα

Τέμπη: Στελέχη του ΟΣΕ ενώπιον του ανακριτή για την εθνική τραγωδία

Τέμπη: Στελέχη του ΟΣΕ ενώπιον του ανακριτή για την εθνική τραγωδία

Η έρευνα για τη σύγκρουση των δύο τρένων και το δυστύχημα στα Τέμπη που έντυσε τη χώρα στα μαύρα συνεχίζεται…

Ενώπιον του ανακριτή Λάρισας θα βρεθούν σήμερα ο νυν διευθυντής της Διεύθυνσης Συντήρησης Η/Μ Συστημάτων και Ηλεκτροκίνησης και ο γενικός διευθυντής, από τον Μάρτιο του 2017 έως και τον Νοέμβριο του 2019, της Γενικής Διεύθυνσης Δικτύου του ΟΣΕ.

Και οι δύο εμπλέκονται στην υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, με τη δικαστική έρευνα να συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται και άλλες καταθέσεις των διωκόμενων στελεχών του ΟΣΕ.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το πόρισμα των πραγματογνωμόνων, το Γενικό Χημείο του Κράτους πήρε δείγματα από το σημείο της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη μετά από 1 μήνα από το δυστύχημα και ανίχνευσε μεταξύ άλλων την ουσία ξυλόλιο, η οποία δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση.

Η ουσία ξυλόλιο χρησιμοποιείται ως διαλύτης στη χημική βιομηχανία αλλά επειδή τα χαρακτηριστικά του μοιάζουν με της βενζίνης χρησιμοποιείται ακόμα και στη νοθεία καυσίμων. Τέτοια ουσία δεν θα έπρεπε να υπήρχε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά – στοιχεία των τρένων.

Στο πόρισμα τονίζεται και η απουσία του συστήματος τηλεδιοίκησης και του ETCS, τα οποία θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη σύγκρουση αν είχαν εγκατασταθεί. Παράλληλα, επισημαίνει και ότι δεν υπήρχε πλήρης επικοινωνιακή κάλυψη της διαδρομής οποιουδήποτε συρμού.

Μεταξύ άλλων, στο ίδιο πόρισμα αναφέρεται και η απουσία κανονισμών πυρασφάλειας και ότι υπήρχαν μόνο συστάσεις για τα τρένα, με τους ειδικούς να κρούουν τον «κώδωνα» του κινδύνου για άμεση ανάγκη λήψης μέτρων ώστε να εξασφαλίζεται η επικοινωνία στο σύνολο των γραμμών.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις