Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

“Αντιδημοκρατικός κατήφορος! Δεν προλάβαμε να βγάλουμε τα τρακτέρ και μας έχουν ορίσει δικάσιμο”!

“Αντιδημοκρατικός κατήφορος! Δεν προλάβαμε να βγάλουμε τα τρακτέρ και μας έχουν ορίσει δικάσιμο”!
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Εξοργισμένοι είναι οι αγρότες, μετά την κλήση που έλαβαν χθες 10 από αυτούς, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, για να δικαστούν για παρακώλυση συγκοινωνιών του μπλόκου που έστησαν στον κόμβο της Νίκαιας.

“Είναι αντιδημοκρατικός κατήφορος” λέει στο newsIT.gr ο πρόεδρος ενωτικής ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, που είναι ένας από τους 10 που δέχθηκαν κλήση για να δικαστούν. Και τονίζει ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί “ούτε στα πιο σκοτεινά χρόνια της χώρας”!

Συγκεκριμένα, ο Ρίζος Μρούδας είπε στο newsIT.gr:

“Είναι πρωτοφανές αυτό που έγινε από την πλευρά της κυβέρνησης και είναι αντιδημοκρατικός κατήφορος δεν προλάβαμε να βγάλουμε τα τρακτέρ και μας έχουν ορίσει δικάσιμο, χωρίς καν απολογία αυτό δεν έχει γίνει στα δικαστικά χρονικά, ούτε στα πιο σκοτεινά χρόνια της χώρας, να καλείτε κάποιος χωρίς καν να έχει απολογηθεί, αυτό δείχνει τον πανικό της κυβέρνησης και ότι έχει χάσει την μπάλα, γιατί από την μία μας σέρνει στα δικαστήρια και από την άλλη μας καλεί σε διάλογο”.

Ο πρόεδρος ενωτικής ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Λάρισας πάντως, τονίζει ότι οι αγρότες δεν πρόκειται να κάνουν πίσω.

“Δεν πρόκειται να μας πτοήσει αυτή η τακτική το αντίθετο αποτέλεσμα θα έχει. Εδώ η κυκλοφορία δεν
διεξάγεται γιατί είναι πάρα πολλά τα τρακτέρ και η αστυνομία ορθός έκλεισε τον δρόμο, βεβαίως τα
έκτακτα περιστατικά και οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα,
αυτό που θέλουμε είναι να πιέσουμε την κυβέρνηση. Την Κυριακή το μεσημέρι στη 1 έχουμε πανελλαδική συγκέντρωση εδώ στη Νίκαια για να αποφασίσουμε το επόμενο βήμα”.

Σύμφωνα με τον κύριο Μαρούδα, στο μπλόκο στη Νίκαια της Λάρισας είναι περισσότερα από τα 500 τρακτέρ αυτή την στιγμή. Σήμερα ήρθαν ακόμα 50 και αναμένονται και άλλα.

“Πρέπει να δοθεί λύση στα προβλήματα μας, όπως είναι το κόστος παραγωγής, οι πολύ χαμηλές τιμές στα προϊόντα μας, η μείωση του εισοδήματός μας σύμφωνα και με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ” , κατέληξε ο ίδιος.

Κόκκαλης: Νόμιμη αλλά βεβιασμένη κίνηση

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, πάντως, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, εξέφρασε την άποψη πως η απόφαση της εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισα να καλέσει σε δίκη τους 10 αγρότες είναι «νόμιμη μεν, αλλά βεβιασμένη και αντιβαίνουσα στο τεκμήριο της αθωότητας».

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι κατά την άποψή του, «έπρεπε να τηρηθεί η διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης, για να διερευνηθεί εάν και υπό ποιες συνθήκες πιθανόν τελείται ένα αδίκημα» και συμπλήρωσε πως «ενδεικτικό της άποψης είναι το γεγονός, ότι στα αναγνωστέα έγγραφα ενίσχυσης του κατηγορητηρίου, αναφέρεται δημοσίευμα εφημερίδας πριν τη φερόμενη τέλεση του αδικήματος».

Τέλος, ο κ. Κόκκαλης σημείωσε πως «όλοι οφείλουν να σέβονται το σύνταγμα, όπως και το δικαίωμα στην έκφραση της διαφορετικής άποψης, σταθμίζοντας όλες τις παραμέτρους με σύνεση και ψυχραιμία».

Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης, δήλωσε ανοιχτός στο ενδεχόμενο να συναντηθεί με τους αγρότες, όποτε αυτοί του το ζητήσουν. Η πρόσκληση, είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, έχει κατατεθεί από την πλευρά της πολιτείας. Όλα τα ζητήματα λύνονται με διάλογο τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σημειώνοντας πως «όταν τεθούν τα αιτήματα των αγροτών, συζητηθούν θα δούμε ποια από αυτά θα επιλυθούν ποια βρίσκονται σε τροχιά επίλυσης και, κυρίως, ποια ακόμα αντέχει η ελληνική οικονομία στις σημερινές της συνθήκες».

Θεσσαλία Τελευταίες ειδήσεις