Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Αναμονή 6 μηνών στα χειρουργεία καρκινοπαθών στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Θεσσαλονίκη: Αναμονή 6 μηνών στα χειρουργεία καρκινοπαθών στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Εκτός από τους ασθενείς με κορονοϊό, το δικό τους Γολγοθά ανεβαίνουν και οι καρκινοπαθείς στη Θεσσαλονίκη. Τα στοιχεία από το νοσοκομείο Παπαγεωργίου είναι αποκαλυπτικά…

Τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας όχι μόνο για όσους μολύνονται από τον κορονοϊό, αλλά και για τους non covid ασθενείς περιέγραψε ο ακτινολόγος, επιμελητής Α’ στο ΓΝΘ «Παπαγεωργίου» Χρήστος Παπαστεργίου μιλώντας το πρωί στον Real Fm 107,1.

Η πίεση στα νοσοκομεία είναι τεράστια και ο χρόνος αναμονής για ένα χειρουργείο ή για μια διαγνωστική εξέταση για τους non Covid ασθενείς σοκάρει, ενώ τραγική είναι η κατάσταση για τους καρκινοπαθείς. Όπως είπε ο κ. Παπαστεργίου, ο χρόνος αναμονής για χειρουργείο ενός καρκινοπαθούς στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» φτάνει στους πέντε με έξι μήνες!

Σε όλη τη χώρα υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς των οποίων ακυρώνονται ή αναβάλλονται τα χειρουργεία ή οι διαγνωστικές εξετάσεις, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως σε αυτή τη «μοίρα» βρίσκονται και οι καρκινοπαθείς οι οποίοι στο παρελθόν περίμεναν λίγες εβδομάδες προκειμένου να χειρουργηθούν και τώρα περιμένουν 5 και 6 μήνες.

Δεν υπάρχει πρόβλεψη αντιμετώπισης αυτών των περιστατικών από τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος συνδράμει μόνο για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών που προσέρχονται στις εφημερίες των νοσοκομείων. Επίσης, τεράστια είναι η αναμονή και για διαγνωστικές εξετάσεις με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ζωτικής σημασίας έγκαιρη διάγνωση σοβαρών παθήσεων όπως, για παράδειγμα, του καρκίνου.

Επίσης, ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στη χθεσινή εφημερία του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» που ολοκληρώθηκε το πρωί της Παρασκευής. Όπως είπε, οι εισαγωγές αναμένεται να ξεπεράσουν τις 550 προσθέτοντας ωστόσο πως η κατάσταση είναι καλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο δεκαπενθήμερο.

Σήμερα το πρωί νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ 22 ασθενείς και 14 εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ενώ σε απλές κλίνες νοσηλεύονταν 140-150 ασθενείς με κορονοίό ανάμεσα τους και έξι παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών. Ο αριθμός των ασθενών covid στο συγκεκριμένο νοσοκομείο περίπου επταπλασιάστηκε σε σχέση με τις αρχές Νοεμβρίου, όταν οι νοσηλείες  ήταν περίπου 20-25 στις απλές κλίνες.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις