Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Δεκαπέντε συλλήψεις στη νέα κατάληψη του ΑΠΘ – Η στιγμή της εκκένωσης

Θεσσαλονίκη: Δεκαπέντε συλλήψεις στη νέα κατάληψη του ΑΠΘ – Η στιγμή της εκκένωσης

Σε δεκαπέντε συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία το πρωί της Τετάρτης (12.1.2022) κατά τη διάρκεια αστυνομική επιχείρησης σε ισόγειο χώρο εργαστηρίου φαρμακολογίας του ΑΠΘ, τον οποίο είχαν καταλάβει αντιεξουσιαστές ως απάντηση στην εκκένωση της κατάληψης στο «Στέκι στο Βιολογικό».

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι καταληψίες προέβαλαν αντίσταση πετώντας πέτρες και τούβλα και «αδειάζοντας» τρεις πυροσβεστήρες πάνω στους αστυνομικούς, ενώ από το σημείο κατασχέθηκαν – όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.- ξύλινα κοντάρια και δύο συσκευές που ήταν συντονισμένες στις συχνότητες της αστυνομίας.

Μετά το πέρας της επιχείρησης, η οποία έγινε παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, ο χώρος παραδόθηκε στις πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ.

Οι συλληφθέντες κρατούνται και αναμένεται να μεταχθούν στον εισαγγελέα, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία φαίνεται ομάδα που βρισκόταν μέσα στο χώρο να ψεκάζει με πυροσβεστήρες τους αστυνομικούς λίγο πριν μπουν στο εργαστήριο.

Γιάννης Οικονόμου για ΑΠΘ

Θέση για τη νέα κατάληψη στο ΑΠΘ πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, με δύο αναρτήσεις του στο Twitter. O κ. Οικονόμου είπε μεταξύ άλλων πως η λογική του «”με το έτσι θέλω”, της βίας & της ανομίας δε χωράει πλέον στα ελληνικά πανεπιστήμια». 

 

Θεοδωρικάκος: Θετικό παράδειγμα η απελευθέρωση του χώρου

«Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, απελευθέρωσαν το χώρο του τμήματος Χημείας που είχε καταληφθεί από άτομα του περιθωριακού χώρου. Είναι ένα θετικό παράδειγμα. Όπου και όταν υπάρχει αυτή η συνεργασία, υπάρχει ασφάλεια και άρα ελευθερία μέσα στο πανεπιστήμιο που είναι η προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του» ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σχετικά με τα όσα έγιναν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, σημείωσε πως πρόκειται για απροκάλυπτη βία που καταδικάζεται απερίφραστα από όλους. «Η Αστυνομία θα κάνει ό,τι μπορεί για να βρει τους ενόχους, άρα θα πρέπει κανείς να εμβαθύνει με αφορμή αυτό το περιστατικό Κάθε πανεπιστήμιο θα πρέπει να έχει σχέδιο ασφαλείας, το οποίο είναι ευθύνη της πρυτανικής αρχής, θα πρέπει να υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος και κάμερες και συνεργασία με την Αστυνομία όταν χρειάζεται», τόνισε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις