Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις μετά τις καταγγελίες για βασανιστήρια σε δομή φροντίδας για άτομα με αναπηρία

Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις μετά τις καταγγελίες για βασανιστήρια σε δομή φροντίδας για άτομα με αναπηρία
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται την ώρα που δύο άτομα από τη δομή στη Θεσσαλονίκη, βρίσκονται ήδη με χειροπέδες. Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται μετά από καταγγελία συγγενών, ενός 49χρονου…

Δύο άνδρες ηλικίας 56 και 44 ετών συνελήφθησαν τα ξημερώματα, κατηγορούμενοι για έκθεση και σωματική βλάβη σε βάρος 49χρονου άνδρα με ειδικές ανάγκες ο οποίος φιλοξενείτο σε χώρο που λειτουργούσε ως μονάδα φροντίδας για άτομα με αναπηρία στην περιοχή του Τριλόφου στη Θεσσαλονίκη.

Ο 56χρονος εμφανιζόταν ως υπεύθυνος της μονάδας, ο 44χρονος ως φροντιστής του 49χρονου και σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται, ο τελευταίος έμενε βρώμικος, ακινητοποιημένος με ιμάντες στο κρεβάτι και χωρίς επαρκή σίτιση.

Σύμφωνα με την αστυνομία, συγγενικό πρόσωπο του 49χρονου άνδρα, μετά από επίσκεψη στη δομή, κατήγγειλε ότι  στερούνταν υπηρεσίες ατομικής καθαριότητας και υγιεινής, ενώ και ο χώρος δεν ήταν καθαρός. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, ο 49χρονος δεν σιτιζόταν σωστά, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει κακή υγειονομική κατάσταση.

Μάλιστα, ο 44χρονος φροντιστής του φέρεται να του ασκούσε σωματική βία, ακινητοποιώντας τον συχνά στο κρεβάτι του με ιμάντες, ενώ φαίνεται ότι δεν διέθετε τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για τη παροχή φροντίδας.

Τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε το τμήμα Ασφάλειας Θέρμης. Μάλιστα, διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθεί εάν διαθέτει άδεια λειτουργίας – και τι είδους – η συγκεκριμένη μονάδα.

Ο παθών διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης όπου και νοσηλεύεται. Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος των δύο, θα υποβληθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα και οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις