Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Εκοιμήθη ο αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Ραπτόπουλος! Η σχέση του με τον Κώστα Πάσσαρη (Βίντεο)

Θεσσαλονίκη: Εκοιμήθη ο αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Ραπτόπουλος! Η σχέση του με τον Κώστα Πάσσαρη (Βίντεο)
ΦΩΤΟ από τηλεόραση ΑΝΤ1

Εκοιμήθη σήμερα το πρωί ο “άγιος των φυλακών”, ο αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Ραπτόπουλος, φωτισμένη μορφή της Ορθόδοξης Εκκλησίας που αγκάλιασε με αγάπη χιλιάδες φυλακισμένους, μεταξύ των οποίων και τον Κώστα Πάσσαρη. Το προσωπικό του σύνθημα ήταν: «Η ζωή μας είναι σύντομη. Ας βιασθούμε να κάνουμε το καλό στον κόσμο».

Ο Γερβάσιος (κατά κόσμον Γεώργιος) Ραπτόπουλος γεννήθηκε το 1931 στον Αιμιλιανό Γρεβενών. Το 1950 πέρασε στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. Έγινε κληρικός και στη συνέχεια χειροτονήθηκε αρχιμανδρίτης. Υπηρέτησε στις Μητροπόλεις Σιδηροκάστρου Σερρών, Θεσσαλονίκης, Σερρών & Νιγρίτης και Κασσανδρείας.

Το 1966 ίδρυσε την Αδελφότητα «Η Οσία Ξένη» και το 1978 συστάθηκε η «Διακονία Αποφυλακίσεως Απόρων Κρατουμένων και Φυγοποίνων». Το έργο του έχει τιμηθεί ήδη δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τού απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος και έχει προταθεί τρεις χρονιές – για το Νόμπελ Ειρήνης, Φιλανθρωπίας και Κοινωνικής Προσφοράς, ανάμεσα σε μεγάλες προσωπικότητες όλου του κόσμου. Το έργο του αναγνώρισε και το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο πατέρας Γεροβάσιος ήταν συγγραφέας 55 βιβλίων.

Ανάμεσα στους  χιλιάδες κρατούμενους που έχει συναντήσει είναι ο Κώστας Πάσσαρης αλλά και μέλη της 17ης Νοέμβρη. «Πρώτη φορά που συνάντησα τον Κώστα Πάσσαρη ήταν το 2007. Έκτοτε τον βλέπω δύο φορές το  χρόνο εκ των οποίων η μία είναι του Αγίου Κωνσταντίνου στην φυλακή υψίστης ασφάλειας στην Τρανσυλβανία της Ρουμανίας. Σήμερα είναι ευλαβέστατος χριστιανός. Δεν θέλει να θυμηθεί το παρελθόν της ζωής του. Έχει σβήσει γι αυτόν. Έχει γίνει αγνώριστος» είχε πει ο πατέρας Γεςροβάσιος.

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις