Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Επιχείρηση εκκένωσης του ΑΠΘ με εντάσεις, χημικά και προσαγωγές – Βιντεοσκόπηση από την αστυνομία (pics, video)

Θεσσαλονίκη: Επιχείρηση εκκένωσης του ΑΠΘ με εντάσεις, χημικά και προσαγωγές – Βιντεοσκόπηση από την αστυνομία (pics, video)

Η αστυνομία προχώρησε σε επιχείρηση εκκένωσης του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη, με τις κινήσεις να καταγράφονται σε βίντεο. Προσαγωγές και περιορισμένη χρήση χημικών…

Η επιχείρηση εκκένωσης του ΑΠΘ άρχισε στις 06.00 το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες, αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, μπήκαν στο ισόγειο της Πρυτανείας του ιδρύματος και ανακοίνωσαν στους καταληψίες ότι ο χώρος θα εκκενωθεί.

Κάποιοι που βρίσκονταν στη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ αντέδρασαν και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά των αστυνομικών. Αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί ολιγόλεπτη ένταση στο σημείο. Δείτε το βίντεο του seleo.gr…

Παράλληλα αναπτύχθηκαν δυο δακτύλιοι ασφαλείας περιμετρικά του χώρου που εξελισσόταν η επιχείρηση από αστυνομικούς των ΜΑΤ και της Διεύθυνσης Αστυνομίας. Στη συνέχεια αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας σάρωσαν όλους τους ορόφους της Πρυτανείας για να εντοπίσουν κρυμμένα άτομα. 

Λίγο μετά τις 06:30 ξεκίνησε η μεταγωγή των προσαχθέντων στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Κάποια στιγμή οι προσαχθέντες προέβαλαν αντίσταση κατά την απομάκρυνσή τους και έγινε περιορισμένη χρήση χημικών από την πλευρά της Αστυνομίας. Μέχρι αυτή την ώρα έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 33 προσαγωγές. Δείτε τις εικόνες του thesstoday.gr…

Οι Αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν για πρώτη φορά στη βιντεοσκόπηση της επιχείρησης προκειμένου να αποδείξουν το κατά πόσον ασκήθηκε βία ή όχι κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Πρόκειται για ένα ακόμη επικοινωνιακό όπλο που ρίχνει η ΕΛ.ΑΣ. στο φορτισμένο κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία τις τελευταίες μέρες μετά τις αντιδράσεις για τον Κουφοντίνα και τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη. Η Αστυνομία χρησιμοποιεί drone και ελικόπτερο στο πλαίσιο της επιχείρησης…

Όπως έγινε γνωστό 14 από τα 33 άτομα που προσήχθησαν δεν ήταν φοιτητές. Δεν είχαν σχέση με το Πανεπιστήμιο και διαπιστώθηκε πως ήταν αναρχικοί. Οι 19 δήλωσαν φοιτητές. Η εκκένωση έγινε παρουσία εισαγγελέα και η επιχείρηση της αστυνομίας ολοκληρώθηκε ομαλά. Η κατάληψη ήταν στην Πρυτανεία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει καμία διοικητική πράξη στο Πανεπιστήμιο, οι φοιτητές που κάνουν τηλεκπαίδευση να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση στις διοικητικές υπηρεσίες. Τα πανό που είχαν αναρτήσει οι ίδιοι οι καταληψίες, έδειχναν ότι η κατάληψη έγινε με αφορμή τον Κουφοντίνα.
Οι αρχές απαγόρευσαν την είσοδο δημοσιογράφων στο εσωτερικό του ΑΠΘ. Σύμφωνα με το thestival.gr, περιόρισαν συγκεκριμένο χώρο για αυτούς μπροστά από την πύλη εμπορίου της ΔΕΘ.

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις