Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: «Φυλακισμένοι» στα σπίτια τους λόγω ληστών – Δείτε τα μπαλκόνια που μοιάζουν με «φρούρια»

Θεσσαλονίκη: «Φυλακισμένοι» στα σπίτια τους λόγω ληστών – Δείτε τα μπαλκόνια που μοιάζουν με «φρούρια»

Η εγκληματικότητα οργιάζει στη Θεσσαλονίκη και στην περιοχή της Παναγίας Φανερωμένης, ορισμένοι πήραν τα μέτρα τους. Τοποθετούν κάγκελα, ηλεκτροφόρα ρολά, συναγερμούς, κάμερες ακόμη και συρματοπλέγματα στα μπαλκόνια τους…

Σε φρούρια μετατρέπουν κάτοικοι και επαγγελματίες τις περιουσίες τους στην περιοχή της Παναγίας Φανερωμένης, στη δυτική Θεσσαλονίκη, προκειμένου να τις προστατέψουν από τις κλοπές και τις διαρρήξεις, οι οποίες, όπως περιγράφουν έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς τους.

Τοποθετούν κάγκελα, ηλεκτροφόρα ρολά, συναγερμούς, κάμερες ακόμη και συρματοπλέγματα στα μπαλκόνια τους και στις εισόδους των καταστημάτων τους, για να αποτρέψουν τους επίδοξους κακοποιούς να λεηλατήσουν τις περιουσίες τους, ακόμα και για δεύτερη φορά, καθώς αρκετοί έχουν πέσει ήδη θύματα κλοπής ή διάρρηξης.

Θύμα διαρρηκτών περιγράφει τη δυσάρεστη εμπειρία που βίωσε όταν επέστρεψε στο διαμέρισμά του και είδε το εσωτερικό του άνω-κάτω: «Κατοικώ στην περιοχή από το 1960, η κατάσταση έχει γίνει ανεξέλεγκτη, έχουν ανοίξει σχεδόν όλα τα διαμερίσματα στην οικοδομή. Εμένα τις προάλλες μπήκαν μέσα στο διαμέρισμα από το μπαλκόνι. Άνοιξαν τη μπαλκονόπορτα, έψαξαν όλο το σπίτι, βρήκαν λίγα χρήματα και χρυσαφικά που είχε η γυναίκα μου και έφυγαν σαν… κύριοι. Λογικά παρακολουθούσαν τις κινήσεις μας γιατί ήξεραν ότι εκείνη την ώρα λείπαμε από το σπίτι».

Ο Γιάννης, ιδιοκτήτης κρεοπωλείου, αναφέρει: «Έχει γίνει πλέον καθημερινότητα, ή θα κλέβουν αυτοκίνητα ή θα παραβιάζουν τις πόρτες, τα παράθυρα, δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Είμαστε φοβισμένοι, κάθε μέρα θα ακούσεις και ένα καινούργιο περιστατικό. Προσωπικά μού έσπασαν δύο φορές τις πόρτες, μπήκαν στο μαγαζί και πήραν κάτι κέρματα που υπήρχαν στην ταμειακή. Η ζημιά που προκάλεσαν για να μπουν και το κόστος αντικατάστασης για μένα ήταν μεγαλύτερο», τονίζει ο ίδιος και συνεχίζει: «Η αστυνομία κάνει κάποιες περιπολίες, τώρα τελευταία συχνότερα, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει».

Η Ελένη, κάτοικος της περιοχής, αναφέρει ότι η κατάσταση έχει γίνει δύσκολη. «Φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε ειδικά το βράδυ, πρόσφατα άνοιξαν το διαμέρισμα μιας γειτόνισσάς μου, ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο. Αναγκάστηκα να βάλω συναγερμό. Βλέπουμε περιπολίες, ωστόσο φαίνεται πως δεν είναι αρκετές για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση», λέει.


Ο Δημήτρης, φωτογράφος και κάτοικος επί πολλά χρόνια στη γειτονιά, αναγκάστηκε να τοποθετήσει στο μαγαζί του κάμερες, συναγερμό και ηλεκτροφόρο ρολό προκειμένου να προστατέψει την περιουσία του. «Προσπάθησαν ήδη μια φορά να το διαρρήξουν.

Για να ανοίξουν το ρολό ασφαλείας έδεσαν σχοινί, το πέρασαν γύρω από το δέντρο και το τράβηξαν με αυτοκίνητο, δημιούργησαν ένα κενό, έβαλαν λοστό στην πόρτα, αλλά χτύπησε ο συναγερμός και τράπηκαν σε φυγή», λέει στη Voria.gr. «Στην περιοχή μεγάλωσα, εδώ είχε και το κατάστημα ο πατέρας μου, ήταν μια γειτονιά, όλοι γνωριζόμασταν μεταξύ μας. Ο πατέρας μου καθόταν στο μαγαζί μέχρι αργά. Τώρα πηγαίνει 20:30 και κλείνουμε γιατί φοβόμαστε», αναφέρει. Για την αστυνομία λέει ότι «κάνει κάποιες περιπολίες και ελέγχους, όμως εκ του αποτελέσματος δεν αρκούν».

Τη δική του διάσταση δίνει ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου, λέγοντας ότι η περιοχή σε σχέση με άλλες, όπως του κέντρου, όπου «δεν μπορείς να περάσεις», είναι φιλήσυχη. «Σαφώς και υπάρχουν προβλήματα, αλλά αυτό εμπίπτει στην όλη κατάσταση που έχει αλλάξει στην Ελλάδα. Θα ήθελα να υπάρχει καλύτερη αστυνόμευση και μεγαλύτερες ποινές και να μην επικρατεί ατιμωρησία», τονίζει.

Εκτός από τις κλοπές και διαρρήξεις, κάτοικοι καταγγέλλουν και συμπλοκές μεταξύ συμμοριών που λυμαίνονται την περιοχή και κάνουν έκκληση στις αρχές να δώσουν μεγαλύτερη σημασία στη γειτονιά τους.

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις