Τετάρτη, 17 Απρ.
25oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Η κίνηση που έσωσε τη ζωή της 14χρονης με το σύνδρομο «Ραπουνζέλ»

Θεσσαλονίκη: Η κίνηση που έσωσε τη ζωή της 14χρονης με το σύνδρομο «Ραπουνζέλ»

Μία απλή κίνηση και η παρατηρητικότητα μιας γιατρού ήταν αρκετά ώστε να αποκαλυφθεί η συνήθεια ετών ενός παιδιού 14 ετών, το οποίο πάσχει από το σύνδρομο «Ραπουνζέλ» και επί χρόνια έτρωγε τα μαλλιά της.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Mega, η 14χρονη με το σπάνιο σύνδρομο από το Κιλκίς πήγε στα επείγοντα με πόνους στο στομάχι. Την ώρα που οι γιατροί την εξέταζαν, η έφηβη έκανε μια κίνηση με τη μαλλιά της που κίνησε τις υποψίες μιας γιατρού. 

«Θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο, αλλά δεν συνέβη σε αυτή την περίπτωση. Το παιδί ήρθε στα επείγοντα της κλινικής μας με ένα άτυπο κοιλιακό άλγος, δηλαδή δεν σηματοδοτούσε τη σοβαρότητα της διάγνωσης», είπε στο MEGA η Κατερίνα Ραμματά, υπεύθυνη του Παιδοχειρουργικού τμήματος της κλινικής.

«Πρόκειται για ένα παιδί που είχε πλούσια σγουρά μαλλιά. Έκανε την κλασική κίνηση να πιάσει τα μαλλιά της και να τα βάλει στο στόμα. Μόλις την κοίταξα τραβήχτηκε ενοχικά και το σταμάτησε. Για εμένα αυτό ήταν μία μαγική στιγμή, γιατί τέθηκε η υποψία τριχοπιλήματος», συμπλήρωσε.

Χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος οι γιατροί προχώρησαν σε απεικονιστικό έλεγχο, ο οποίος αποκάλυψε πως στο στομάχι της 14χρονης κρυβόταν μία τεράστια μπάλα 700 γρ. από τρίχες, κομμάτια από βαμβάκι, πλαστικό και κλωστές που κατάπινε το παιδί.

Το στομάχι της 14χρονης είχε τρυπήσει, γεγονός το οποίο ήταν επικίνδυνο για την υγεία της.

«Το στομάχι του παιδιού είχε διαταθεί τόσο πολύ για να χωρέσει όλη αυτή τη μάζα. Από την υπερβολική διάταση είχε τρυπήσει, άρα ήταν διπλά επικίνδυνο για το παιδί», είπε η γιατρός.

Τόνισε πως το σύνδρομο της Ραπουνζέλ, όπως ονομάζεται, είναι κάτι σπάνιο. Το χειρουργείο κράτησε τρεις ώρες και η 14χρονη είναι καλά στην υγεία της και δέχεται ψυχολογική υποστήριξη.

Η ίδια έστειλε μέσω του MEGA το δικό της μήνυμα στους γονείς, τονίζοντας πως πρέπει να είναι κοντά στα παιδιά τους με διακριτικό τρόπο.

«Να είμαστε κοντά στα παιδιά μας. Είναι πολλοί γονείς που βρίσκονται προ εκπλήξεως και λένε “μα ήμουν εκεί”. Δεν χρειάζεται να είμαστε μόνο εκεί, πρέπει να είμαστε πολύ διακριτικά και πολύ στενά μαζί τους, με αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο που μπορούν να βρουν μόνο οι γονείς. Όταν βλέπουμε ιδιαιτερότητες να τρέχουμε στον ειδικό. Όχι φοβία ή ανησυχία, αλλά ευαισθητοποίηση προς τα παιδιά μας», δήλωσε.

«Τα τικ των παιδιών κρύβουν ανασφάλεια»

Από την άλλη, ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης αναφέρθηκε στα τικ των παιδιών, τονίζοντας πως αυτά μαρτυρούν κάποια ανασφάλεια που νιώθουν τα παιδιά.

«Οι γονείς πρέπει να είναι παρατηρητικοί, γιατί τα τικ είναι συνηθισμένα τα τελευταία χρόνια. Αυτά τα ψυχοσωματικά, όπως τα λέμε, είναι συνηθισμένα. Αυτό σημαίνει πως συμβαίνει κάτι στο παιδί», είπε.

Ο παιδίατρος τόνισε πως είναι σημαντικό οι γονείς να είναι κοντά στα παιδιά και να είναι παρατηρητικοί, ενώ εξίσου σημαντική είναι και η ψυχολογική υποστήριξη.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις