Σάββατο, 27 Απρ.
23oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκαν σε 10ετή κάθειρξη δυο Βούλγαροι, που παγίδευαν ΑΤΜ και έκλεβαν κωδικούς καρτών

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκαν σε 10ετή κάθειρξη δυο Βούλγαροι, που παγίδευαν ΑΤΜ και έκλεβαν κωδικούς καρτών

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης επέβαλε ποινή φυλάκισης 10 ετών σε δύο Βούλγαρους, που είχαν παγιδεύσει τέσσερα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών (ATM) και με τη μέθοδο «skimming»… έκλεβαν τους κωδικούς καρτών και σήκωναν λεφτά από τους λογαριασμούς των ανυποψίαστων θυμάτων.

Οι Βούλγαροι είχαν παγιδεύσει τρία μηχανήματα ΑΤΜ στη Θεσσαλονίκη κι ένα στα Γιαννιτσά και είχαν κατορθώσει να υποκλέψουν δεδομένα εκατοντάδων τραπεζικών καρτών ανυποψίαστων ανθρώπων.

Μόνο στις περιπτώσεις των ΑΤΜ στη Θεσσαλονίκη – όπως αναφέρεται στη δικογραφία – υπέκλεψαν τα δεδομένα τουλάχιστον 665 χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, οι οποίες και ακυρώθηκαν εγκαίρως από τα τραπεζικά υποκαταστήματα, με την αποτραπείσα ζημία να ξεπερνάει τις 665.000 ευρώ.

Πως έκλεβαν τους κωδικούς με τη μέθοδο «skimming»

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι φαίνεται ότι είχαν τοποθετήσει μηχανισμούς στον καρτο-υποδοχέα των ΑΤΜ, καθώς κι ένα πλαστικό κάλυμμα, στο οποίο είχε προσαρμοστεί κατάλληλα μικροκύκλωμα και κάμερα που επικολλούσαν στο επάνω πλαστικό περίβλημα των μηχανημάτων για την καταγραφή του μυστικού κωδικού PIN κατά την πληκτρολόγησή του από τον κάτοχο της κάρτας. Πρόκειται για μέθοδο που αποκαλείται διεθνώς «skimming».

Οι μηχανισμοί είχαν τοποθετηθεί σε διάστημα λίγων ημερών μέσα στον προηγούμενο Σεπτέμβρη, αλλά έγιναν αντιληπτοί και αμέσως οι αρμόδιες αρχές προέβησαν στην ακύρωση των τραπεζικών καρτών, πριν δημιουργηθούν κάρτες – «κλώνοι» και αφαιρεθούν χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς.

Στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι αμφισβήτησαν ότι οι ίδιοι είναι για τα πρόσωπα που παγίδευσαν τα επίμαχα ΑΤΜ κι ότι οι ίδιοι δεν βρέθηκαν καν στα συγκεκριμένα σημεία. Δεν έπεισαν όμως τους δικαστές και κρίθηκαν ένοχοι. Μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου επέστρεψαν στις φυλακές.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις