Κυριακή, 26 Μαΐ
23oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Κάτοικοι στη συνοικίας της Δόξας αναλαμβάνουν δράση για να νιώσουν ξανά τη γειτονιά τους… γειτονιά

Θεσσαλονίκη: Κάτοικοι στη συνοικίας της Δόξας αναλαμβάνουν δράση για να νιώσουν ξανά τη γειτονιά τους… γειτονιά
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Στόχος τους είναι να γίνουν και πάλι γειτονιά. Η συνοικία της Δόξας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και έχει τη δική της ιστορία στο πέρασμα του χρόνου…

Να νιώσουν ξανά τη γειτονιά τους …γειτονιά, να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον και να αναπτύξουν δράσεις για την ανάδειξη και προστασία του περιβάλλοντος γύρω από τον τόπο όπου ζουν, αποφάσισε μια ομάδα ανθρώπων, που με κοινή αφετηρία τη συνοικία της Δόξας, στα νότια του Καυταντζογλείου στη Θεσσαλονίκη, συγκρότησαν πριν από περίπου έναν χρόνο την Πρωτοβουλία Κατοίκων Δόξας.

«Η Πρωτοβουλία Κατοίκων Δόξας είναι μια προσπάθεια των κατοίκων της περιοχής που ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο, την άνοιξη του 2023 με σκοπό την επανα-οικειοποίηση του δημόσιου χώρου» εξηγούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα μέλη της πρωτοβουλίας.

«Όταν ξεκινήσαμε, είχαμε ανάγκη να νιώσουμε ξανά τη γειτονιά, γειτονιά. Είχαμε μεγαλώσει σε ένα μέρος που είχαμε αλάνες, λιγότερες πολυκατοικίες και περισσότερους ανθρώπους. Δυστυχώς αυτό με τον καιρό άλλαξε και μας βρίσκει αντίθετους/ες. Οι άνθρωποι δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, ενώ μένουν κυριολεκτικά δίπλα και ο δήμος δεν ασχολείται με τις γειτονιές. Δεν ασχολείται ούτε σε επίπεδο υλικοτεχνικό π.χ. πεζοδρόμια αλλά ούτε σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο π.χ. συνελεύσεις γειτονιάς με αντιπροσώπους του Δήμου», τονίζουν κι αναρωτιούνται «πώς γίνεται ο δήμος να προχωράει τόσο γρήγορα στην ανέγερση νέων οικοδομών αλλά όσον αφορά χώρους πρασίνων, νηπιαγωγεία, θέσεις πάρκινγκ και μια λίστα που είναι ατελείωτη να μην υπάρχει καμία πρόβλεψη, καμία ανταποδοτικότητα».

Ήταν όλα αυτά τα ερωτήματα που ώθησαν αυτή την ομάδα ανθρώπων στη δημιουργία της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Δόξας πριν από έναν χρόνο καθώς, όπως υποστηρίζουν, δεν υπάρχει καμία ανταποδοτικότητα από τους κρατικούς φορείς και συγκεκριμένα τον δήμο.

«Είναι σαν να παίρνουν τα λεφτά και να μην επιστρέφουν πίσω στην κοινότητα, ποτέ!» τονίζουν κι εξηγούν: «Έχουμε το ρέμα Λύτρα, το οποίο είναι εγκαταλειμμένο ολόκληρες δεκαετίες. Δεν υπάρχει κατάλληλος φωτισμός, υπάρχουν νερά αποχέτευσης που περνάνε δίπλα από το μονοπάτι που διασχίζεις το ρέμα, υπάρχουν ερείπια σπιτιών που αποτελούν πηγές μόλυνσης και φυσικά αρκετά σκουπίδια. Δεν υπάρχει ούτε ένα παγκάκι σε ένα μέρος που θα αποτελούσε πηγή δροσιάς τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. Παράλληλα, κάποτε υπήρχε μια βρύση στην περιοχή, η οποία έχει περιφραχτεί κι έχει σβηστεί από τις μνήμες των κατοίκων». Ζητούν, δε, από τον Δήμο να προασπίζεται αυτά τα αιτήματά τους απέναντι σε κάθε φορέα.

Να έρθουν ξανά κοντά οι άνθρωποι της γειτονιάς

Πέρα από την επανα-οικειοποίηση του δημόσιου χώρου, σε κοινωνικό επίπεδο, η Πρωτοβουλία Κατοίκων Δόξας προσπαθεί να φέρει τους ανθρώπους της γειτονιάς ξανά μαζί. «Έχουμε αποξενωθεί τελείως οι άνθρωποι στα μεγάλα αστικά κέντρα και δεν διεκδικούμε τίποτα. Υπάρχει μόνο ανάθεση ευθυνών και όλα τα άτομα περιμένουν άλλους/ες να τα λύσουν. Προσπαθούμε μέσα από μηνιαίες συνελεύσεις να γνωριστούμε ξανά, να μάθουμε τις ανάγκες μας και να μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας/μία τον/την άλλο/άλλη. Έχουμε πραγματοποιήσει διάφορες δράσεις γειτονιάς, όπως μπαζάρ με βιβλία και σπιτικές συνταγές εδεσμάτων. Θέλουμε να κάνουμε τη γειτονιά ξανά γειτονιά!» λένε τα μέλη της Πρωτοβουλίας.

Την Κυριακή οι γειτονιές της Θεσσαλονίκης συζητούν για τα ρέματα

Στο πλαίσιο των δράσεων που έχει αναπτύξει ήδη η Πρωτοβουλία Κατοίκων Δόξας εντάσσεται και η δράση της ερχόμενης Κυριακής (14 Απριλίου), στο πλαίσιο της οποίας τρεις πρωτοβουλίες Δόξας- Κρυονερίου- Υφανέτ καλούν όλες/ους να συζητήσουν για τα ρέματα της πόλης, να συμμετάσχουν σε δράση καθαρισμού αλλά και να μοιραστούν την παρέα και φαγητό.

«Συνεχίζοντας τις δράσεις μας και προσπαθώντας να αγαπήσουμε ξανά τη γειτονιά μας, θα πραγματοποιήσουμε μια εκδήλωση στις 14 Απριλίου με εθελοντικό καθαρισμό, ομιλία και φαγητό/ποτό. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε δράσεις και προσπάθειες οι άνθρωποι να ξαναέρθουμε κοντά και να διαμορφώσουμε ξανά τη γειτονιά. Ονειρευόμαστε μια συνέλευση που θα αποτελεί σημείο έκφρασης για τους κατοίκους της περιοχής, αγάπης, ηρεμίας, καλής παρέας και φαγητού!» αναφέρουν στο κάλεσμά τους τα μέλη της Πρωτοβουλίας.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις