Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη – Κορονοϊός: Αυτή είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης – «Το τρίτο κύμα είναι εδώ»

Θεσσαλονίκη – Κορονοϊός: Αυτή είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης – «Το τρίτο κύμα είναι εδώ»

Συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν γιατροί και νοσηλευτές των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης για την κατάσταση όσον αφορά τον κορονοϊό στην πόλη, τονίζοντας ωστόσο πως, μολονότι η ασφυκτική πίεση του Νοεμβρίου έχει εξομαλυνθεί, εντούτοις βρίσκονται σε ετοιμότητα για οποιοδήποτε ενδεχόμενο επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας.

«Η κατάσταση μετά τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο που ήταν πράγματι χάλια καλυτέρεψε πολύ τον Ιανουάριο και μετά λίγο λίγο χειροτέρεψε τον Φεβρουάριο. Από τον Φεβρουάριο και μετά όμως δεν αυξήθηκε. Από τότε μέχρι τώρα είμαστε σχετικά σταθεροί. Βάζουμε περίπου 30 αρρώστους, έχουμε μια οριακή αύξηση των κλινών ΜΕΘ. Είναι ελεγχόμενα. Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους. Πρώτον ότι είχαμε το φθινόπωρο μολυνθεί πάρα πολύ στη Θεσσαλονίκη και άρα υπήρξε μια ανοσία αγέλης, όπως λέμε. Και δεύτερον έγιναν εμβόλια στους ηλικιωμένους για αυτό τους είδαμε να ελαττώνονται όσον αφορά τους νοσηλευόμενους. Ενώ παλιότερα υπερτερούσαν οι άνω των 70, τώρα υστερούν. Όσοι έρχονται τώρα είναι νεότεροι, μεταξύ 50 – 70», αναφέρει ο διευθυντής του Πνευμονολογικού Τμήματος και Συντονιστής Διαχείρισης Πανδημίας του ΓΝΘ «Γεώργιος Παπανικολάου», Διαμαντής Χλωρός.

Κατσίμπα: Το τρίτο κύμα είναι εδώ 

Ανάλογη είναι η εικόνα που περιγράφει και η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Δάφνη Κατσίμπα, η οποία ωστόσο δηλώνει πως οι υγειονομικοί βρίσκονται σε επαγρύπνηση καθότι το τρίτο κύμα δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί. «Η κατάσταση είναι διαχειριζόμενη γιατί σε μας από το δίμηνο του Νοέμβρη – Δεκέμβρη δεν ξαναχρησιμοποιήθηκαν κάποιοι χώροι που ήταν για άλλη νοσηρότητα και στους οποίους είχαμε αναπτύξει κρεβάτια ΜΕΘ covid. Αυτά είναι διαθέσιμα και μπορούμε να διακινήσουμε τους ασθενείς. Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο το σύστημα στη Θεσσαλονίκη ξεπέρασε κατά πολύ τα όριά του και ζήσαμε εμπόλεμες καταστάσεις».

Μάλιστα αφήνει αιχμές για την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, υποστηρίζοντας πως το ΕΣΥ δεν έχει ενισχυθεί και το lockdown δεν αποδίδει. «Το τρίτο κύμα είναι εδώ και δεν ξέρουμε τι θα γίνει από ώρα σε ώρα. Δεν έχει ενισχυθεί το σύστημα υγείας, δεν γίνονται οι ιχνηλατήσεις που πρέπει να γίνονται για να ελέγχονται σωστά. Είμαστε μόνο με το lockdown, το οποίο είναι αναποτελεσματικό. Κάθε ενδεχόμενο είναι πιθανό».

Μεταφορά προσωπικού από το Θεαγένειο στο Ιπποκράτειο 

Ο φόβος και ο κίνδυνος δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί, όπως αναφέρει ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Ιπποκράτειο Χρήστος Τζελέπης, ο οποίος μετά το πέρας της σημερινής εφημερίας του νοσοκομείου, σημείωσε πως η γενική εικόνα είναι δύσκολη και πως στις τελευταίες τέσσερις εφημερίες οι εισαγωγές ήταν αυξημένες.

«Όπως πάνε τα πράγματα σήμερα δεν φαίνεται ότι μπορεί να επιστρέψουμε στην κατάσταση του Νοεμβρίου. Δεν είναι όμως και θετικά τα πράγματα. Είναι ανησυχητική η κατάσταση. Λέγαμε με τους συναδέλφους πώς θα γυρίσουμε στην κανονικότητα και πώς σιγά σιγά θα μπούμε σε έναν ρυθμό. Να γυρίσουν οι συνάδελφοι στις μονάδες τους. Όπως φαίνεται θα αργήσει αυτό και όλοι είναι σε μια ανησυχία», είπε.

Και άλλες ασθένειες πέραν του κορονοϊού στο ΑΧΕΠΑ

«Οι μονάδες covid στο ΑΧΕΠΑ έχουν ένα ή δύο κρεβάτια κενά, δηλαδή από τα 32 νομίζω είναι τα 30 γεμάτα. Γύρω στους 150 είναι αυτοί που νοσηλεύονται θετικοί μέσα στο νοσοκομείο. Γενικά το νοσοκομείο δεν έχει την ασφυκτική πίεση που είχε τον Νοέμβριο. Τον Νοέμβριο δεν υπήρχε μονάδα που να μη τη γεμίσουμε, που δεν την είχαμε επιστρατεύσει για την covid. Τώρα οι μονάδες για τον κορωνοϊό είναι οι μισές από αυτές που είχαμε τότε. Και η πίεση που είχαμε από τα περιστατικά καθημερινά, που ήταν 60, 70 ή 100 κάποιες φορές καθημερινά, δεν υπάρχει τώρα. Τα περιστατικά που μπαίνουν τώρα δεν είναι τόσο βαριά όσο τότε. Και παίρνουν εξιτήριο νωρίτερα οπότε μένουν κρεβάτια».

Αυτή την εικόνα περιγράφει στο thesstoday.gr, ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ, Χαράλαμπος Κοροξενός, ο οποίος αναφέρει πως σήμερα το νοσοκομείο λειτουργεί και με άλλες νόσους, πέραν της Covid – 19. «Τον Νοέμβριο τα είχαμε αποκλείσει όλα. Δεν είχαμε τίποτα μέσα στο νοσοκομείο παρά μόνο covid. Ήμασταν τριτοβάθμιο νοσοκομείο για μια νόσο».

Τότε τα νοσοκομεία, όπως και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έφτασαν στα όριά τους. Ο κ. Κοροξενός σημειώνει πως πλέον οι συνάδελφοί του βλέπουν σταδιακή υποχώρηση της νόσου. «Η εμπειρία που πήραν οι εργαζόμενοι από το δεύτερο κύμα είναι τόσο μεγάλη, όπως και η κούραση, που πιστεύω ότι θα τα βγάλουμε πέρα. Αντιλαμβανόμαστε ότι τώρα ξεπερνάμε το τρίτο κύμα. Μάλλον θα υπάρχει σταδιακή υποχώρηση».

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις