Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Κουραμπιέδες και μελομακάρονα με αυξήσεις έως και 2 ευρώ το κιλό στα ζαχαροπλαστεία

Θεσσαλονίκη: Κουραμπιέδες και μελομακάρονα με αυξήσεις έως και 2 ευρώ το κιλό στα ζαχαροπλαστεία

Αύξηση έως και 2 ευρώ από την περσινή χρονιά θα δούμε στα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες φέτος την περίοδο των γιορτών…

«Οι τιμές έχουν μικρή αυξητική τάση σε σχέση με την αύξηση των πρώτων υλών και ο λόγος είναι γιατί όλοι οι συνάδελφοι δεν θέλουν να απομακρύνουν τον κόσμο από τις μικρές επιχειρήσεις» τονίζει o πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης, Μάριος Παπαδόπουλος.

Τα πρώτα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες έχουν βγει στους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία. Ωστόσο, ούτε τα χριστουγεννιάτικα γλυκά δεν «γλίτωσαν» από την ακρίβεια, καθώς παρατηρούνται σημαντικές αυξήσεις σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, που φτάνουν και τα 2 ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του grtimes.gr, σε φούρνους του κέντρου της Θεσσαλονίκης, υπάρχουν κουραμπιέδες και μελομακάρονα σχεδόν για κάθε «τσέπη». Οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα κοστίζουν από 7,90 ευρώ ως και 14,80 ευρώ το κιλό, ενώ πέρσι οι τιμές κυμαίνονταν από 6,90 ευρώ ως και 13,90 το κιλό.

«Ανέβηκαν οι πρώτες ύλες, και το ενεργειακό κόστος έχει μεγάλη διαφορά φέτος. Υπολογίζουμε στην ποσότητα για το κέρδος της εκάστοτε εταιρίας. Δηλαδή η παρασκευή των μελομακάρονων, κόστιζε γύρω στο 3,5 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, ενώ φέτος περίπου 4,80 εύρω, χωρίς ΦΠΑ εξίσου.

Πέρσι, ο καταναλωτής το κιλό τα μελομακάρονα το έπαιρνε 9 ευρώ, ενώ φέτος θα το βρει στα 9,90-10 ευρώ. Όσον αφορά, για την παρασκευή των κουραμπιέδων πέρσι μας κόστιζε 5,50 ευρώ η αγορά χωρίς ΦΠΑ ενώ φέτος μας κόστισε στα 6,30 ευρώ.Επομένως ο καταναλωτής φέτος θα βρει τους κουραμπιέδες στους φούρνος γύρω στα 11-12 ευρώ το κιλό. Η διαφορά της αύξησης που μας έχει γίνει σε πρώτες ύλες και ενεργειακό θα είναι μικρότερη στο πελάτη για τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, έτσι ώστε ο καταναλωτής να βγει πιο κερδισμένος από εμάς» ανέφερε o ιδιοκτήτης αρτοζαχαροπλαστείου, Βασίλης Γκόσιος.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις