Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησε η εκκένωση ενόψει της επιχείρησης απομάκρυνσης της βόμβας [pics]

Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησε η εκκένωση ενόψει της επιχείρησης απομάκρυνσης της βόμβας [pics]

Από τις 07:00 το πρωί του Σαββάτου (11.02.217) έχει ξεκινήσει η επιχείρηση της εκκένωσης περιοχών της δυτικής Θεσσαλονίκης, όπου αύριο Κυριακή θα γίνει η επιχείρηση απενεργοποίησης και απομάκρυνσης της βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που εντοπίστηκε στο Κορδελιό. Συνολικά θα απομακρυνθούν από την περιοχή 72.000 άνθρωποι.

Από το πρωί του Σαββάτου, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ απομακρύνουν ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένους και παιδιά, προκειμένου να τους μεταφέρουν στις δομές όπου θα φιλοξενηθούν μέχρι να ολοκληρωθεί η επιχείρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 320 άνθρωποι, ασθενείς σε κατάκλιση, πολίτες με προβλήματα μετακίνησης και 48 παιδιά θα μεταφέρονται με 20 ασθενοφόρα ανά 8ωρο στις δομές φιλοξενίας.

Ήδη από την Παρασκευή (10.02.2017), δύναμη του στρατού έχει δημιουργήσει ανάχωμα με σακιά από άμμο γύρω από το σημείο όπου εντοπίστηκε η βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Κορδελιό. Το ανάχωμα έχει ξεπεράσει σε ύψος το 1,5 μέτρο.

Το έργο της απενεργοποίησης και ασφαλούς μεταφοράς της βόμβας θα αναλάβει η ομάδα ναρκαλιείας 112, που έχει απενεργοποιήσει δεκάδες παρόμοιες βόμβες στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης, κατά μήκος του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ και σε άλλες περιοχές.

Η αστυνομία έχει κινητοποιήσει 1.000 αστυνομικούς και θα τοποθετήσει κορδέλα μήκους 30 χιλιομέτρων στην περιφέρεια της ζώνης εκκένωσης, η οποία θα φτάσει σε μήκος τα 1.900 μέτρα. Τα μέτρα της αστυνομίας θα τεθούν σε ισχύ από τις 06:00 το πρωί της Κυριακής (12.02.2017), ενώ η πρόσβαση στη ζώνη εκκένωσης θα απαγορευτεί από τις 10:00 το πρωί.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης θα γίνει και προσωρινή εκκένωση της δομής φιλοξενίας προσφύγων στο παλιό εργοστάσιο της Softex. Την εκκένωση θα κάνει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με λεωφορεία που θα βρίσκονται εντός της δομής από τις 7 το πρωί της Κυριακής μέχρι το απόγευμα της ίδιας μέρας. Τα λεωφορεία θα μεταφέρουν τους φιλοξενούμενους της δομής στο κέντρο της πόλης.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας συνέστησε σε όλους τους πολίτες που κατοικούν στους Δήμους Κορδελιού – Ευόσμου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Δέλτα, να ενημερωθούν από το τηλεφωνικό κέντρο (2311805300) και την ιστοσελίδα της Περιφέρειας (www.pkm.gov.gr) ώστε να γνωρίζουν αν ανήκουν στη ζώνη απομάκρυνσης ή όχι.

«Η απομάκρυνση των κατοίκων από αυτή τη ζώνη είναι υποχρεωτική για την Κυριακή και θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι τις 10 το πρωί οπότε και θα ξεκινήσει η διαδικασία απενεργοποίησης της βόμβας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου» υπογράμμισε.
Οι μετακινήσεις με τα αστικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ θα γίνονται δωρεάν στα δρομολόγια για τη μετακίνηση των πολιτών της περιοχής, ενώ θα διατεθούν όσα οχήματα απαιτηθούν για τη διαδικασία.

Κλειστός από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι θα παραμείνει την Κυριακή ο σταθμός «Μακεδονία» των ΚΤΕΛ στη Θεσσαλονίκη. Ο ΟΣΕ ενημέρωσε ότι θα απαγορευτεί η κυκλοφορία όλων των τρένων από 9.30 το πρωί της Κυριακής ως το τέλος της επιχείρησης.

Τροποποιήσεις στις γραμμές λεωφορείων του ΟΑΣΘ

Σημαντικές τροποποιήσεις θα γίνουν την Κυριακή στις γραμμές των λεωφορείων του ΟΑΣΘ, λόγω της επιχείρησης εξουδετέρωσης της βόμβας που βρέθηκε στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό, σε ό,τι αφορά τα λεωφορεία που τερματίζουν στο ΚΤΕΛ “Μακεδονία”:

-Τα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών 8, 12, 31, 45 και 78 θα εκτελούνται κανονικά έως τις 9 το πρωί. Μετά, οι λεωφορειακές γραμμές 8, 12, 45 και 78 θα καταλήγουν στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, ενώ η λεωφορειακή γραμμή 31 θα επιστρέφει στη Βούλγαρη από τα Δικαστήρια.
-Τα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών 81, 89Α και 89Β θα εκτελούνται κανονικά έως τις 9 το πρωί. Τα δρομολόγια της λεωφορειακής γραμμής 80, έως τις 8.45 και της λεωφορειακής γραμμής 82, έως τις 8.30 το πρωί. Μετά από τις προαναφερθείσες ώρες, η λειτουργία των λεωφορειακών γραμμών θα διακοπεί και θα επανέλθει μετά την ολοκλήρωση της όλης επιχείρησης.

Από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό τα τελευταία δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών 9, 19, 40, 51, 52 και 54, θα πραγματοποιηθούν στις 8.45 το πρωί. Μετά, η λειτουργία τους θα διακοπεί και θα επανέλθει μετά την ολοκλήρωση της όλης επιχείρησης.

Το τελευταίο δρομολόγιο της λεωφορειακής γραμμής 20, θα πραγματοποιηθεί στις 8.45 το πρωί, από το Σταθμαρχείο Μενεμένης. Μετά, η λειτουργία της λεωφορειακής γραμμής θα διακοπεί και θα επανέλθει μετά την ολοκλήρωση της όλης επιχείρησης.

Τα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών 1 και 18, θα εκτελούνται κανονικά, μέχρι τις 9 το πρωί. Μετά τις 9 το πρωί, οι λεωφορειακές γραμμές 1 και 18, θα τερματίζουν στο Σταθμαρχείο Ευόσμου.

Τα λεωφορεία των ειδικών για την περίσταση λεωφορειακών γραμμών, που θα φέρουν την αρίθμηση 501 μέχρι και 508, θα μετακινούν δωρεάν τους πολίτες, που θα απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, μεταξύ των σημείων επιβίβασης και αποβίβασης, που έχουν υποδείξει οι προαναφερόμενοι δήμοι Κορδελιού – Ευόσμου και Αμπελοκήπων – Μενεμένης.

Επίσης, Θα διατεθούν τα δύο ειδικά λεωφορεία του Ο.Α.Σ.Θ. για την μετακίνηση των ΑμεΑ, για τους πολίτες που θα χρειαστούν την εν λόγω υπηρεσία. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα πρέπει να επικοινωνούν με τους οικείους δήμους για να δηλώσουν τα απαραίτητα στοιχεία. To τηλεφωνικό κέντρο 11085, θα λειτουργεί από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες.

Φωτογραφίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε