Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Λεπτό προς λεπτό ο εντοπισμός της 11χρονης που είχε εξαφανιστεί

Θεσσαλονίκη: Λεπτό προς λεπτό ο εντοπισμός της 11χρονης που είχε εξαφανιστεί

Χάπι – εντ στο θρίλερ της εξαφάνισης της ανήλικης στη Θεσσαλονίκη. Ο καλός συντονισμός και η άμεση επέμβαση της δημοτικής αστυνομίας έφεραν αίσιο αποτέλεσμα στην περιπέτεια της 11χρονης, που αγνοούνταν την Τρίτη (21.04.2020) για περίπου επτά ώρες.

Οι δυνάμεις της δημοτικής αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη ενημερώθηκαν από την οικογένεια του παιδιού για την εξαφάνισή του, προτού μάλιστα εκδοθεί το Amber Alert. Έστησαν άμεσα επιχείρηση και σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού κατάφεραν να εντοπίσουν το κοριτσάκι μέσα σε λιγότερο από δύο ώρες.

Θεσσαλονίκη: Το χρονικό της ανεύρεσης της 11χρονης

Στις 19.45 της Τρίτης (21.04.2020) η γιαγιά και θεία του παιδιού ενημερώνουν δύο άνδρες της δημοτικής αστυνομίας με φωσφοριζέ γιλέκα που περιπολούν την απαγόρευση κυκλοφορίας στη Νέα Παραλία, στο ύψος του αγάλματος του Κ. Καραμανλή, ότι αναζητούν επί πέντε ώρες την 11χρονη. Με βάση το πρωτόκολλο, οι δημοτικοί αστυνομικοί αντλούν πληροφορίες για το παιδί, ενώ βρίσκουν και φωτογραφία της.

Στις 19.50 ειδοποιείται ο προϊστάμενος της υπηρεσίας, Πέτρος Παπαφίλης, ενώ γίνεται επικοινωνία με τον σύνδεσμο του Χαμόγελου του Παιδιού στη Θεσσαλονίκη. Ο υπεύθυνος της οργάνωσης δε γνώριζε το περιστατικό, αλλά ενημερώνεται γι’ αυτό την ώρα που είναι σε εξέλιξη η τηλεφωνική επικοινωνία. Προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, βγαίνουν στον δρόμο τα κλιμάκια της υπηρεσίας. Ταυτόχρονα, ο προϊστάμενος ενημερώνει τις ομάδες ταχείας επιφυλακής και επέμβασης να συγκεντρωθούν στο δημαρχείο.

Στις 21.05, 22 επιπλέον άτομα της δημοτικής αστυνομίας συγκεντρώνονται στο δημαρχείο, προκειμένου να πάρουν τον αναγκαίο εξοπλισμό, μηχανές, φακούς φωσφοριζέ και χάρτη της περιοχής. Ταυτόχρονα, τους δίνεται ψηφιακή φωτογραφία του κοριτσιού.

Στις 21.10 όλη η δύναμη της δημοτικής αστυνομίας είναι στον δρόμο προς αναζήτηση του παιδιού.

Στις 21.15 το “Χαμόγελο του Παιδιού” ειδοποιεί ότι έχει ενεργοποιήσει τους εθελοντές του και ότι θα βγει Amber Alert, ενώ ενημερώνει την υπηρεσία για την ακριβή διεύθυνση του παιδιού. Άμεσα ενημερώνονται οι ομάδες της δημοτικής αστυνομίας μέσω ασυρμάτου, ώστε να τροποποιηθεί το σημείο και το εύρος της έρευνας. Οι έρευνες περιστρέφονται κυρίως σε πάρκα και πλατείες περιμετρικά του σπιτιού και ακτινωτά.

Στις 21.40 οι δημοτικοί αστυνομικοί Βασίλης Κοντός και Χαράλαμπος Διαμαντίδης δίνουν σήμα ότι έχουν εντοπίσει το παιδί σε πάρκο κοντά στο σπίτι του, στη συμβολή των οδών Θερμοπυλών και Πέτρου Συνδίκα. Ειδοποιείται η αστυνομία και το ΕΚΑΒ, ενώ στην περιοχή σπεύδει και η Κινητή Ιατρική Μονάδα από το Χαμόγελο του Παιδιού. Το παιδί εξετάζεται και εξακριβώνεται ότι είναι καλά στην υγεία του. Συγκινητική η ανταπόκριση του κόσμου

Όπως περιέγραψε ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας η ανταπόκριση του κόσμου στις προσπάθειες εντοπισμού του μικρού κοριτσιού ήταν πολύ μεγάλη. “Παρά το κρύο και τη βροχή, σε όσους περαστικούς δείχναμε τη φωτογραφία όλοι ήταν πρόθυμοι να ψάξουν και να βοηθήσουν”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος περιγράφει κι ένα συγκινητικό περιστατικό που διαδραματίστηκε αμέσως μετά τον εντοπισμό της 11χρονης. “Το παλικάρι που την βρήκε έχει μια κόρη στην ηλικία της, οπότε της μίλησε πιο εύκολα. Του είπε ότι πεινούσε, οπότε είπαμε να της πάρουμε ένα γλυκό. Η κοπέλα που έχει το ζαχαροπλαστείο, μόλις έμαθε τι συνέβη, προθυμοποιήθηκε να μας κεράσει όλους. Της είπαμε όμως να μην το κάνει γιατί ήμασταν… 30 άτομα. Όμως, κέρασε το γλυκό για το παιδί”, αναφέρει.

Θεσσαλονίκη: Τα κρίσιμα πρώτα λεπτά

Καθοριστικό ρόλο στο αίσιο αποτέλεσμα είχαν και οι πληροφορίες που κατάφερε να συλλέξει η δημοτική αστυνομία για το παιδί από τους συγγενείς του. Τις κρίσιμες αυτές πληροφορίες συνέλεξε ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης, ο οποίος είναι εκπαιδευμένος διασώστης και ασχολείται με τα παιδιά εδώ και 25 χρόνια.

“Ήμασταν στην παραλία λόγω της καραντίνας με το περιπολικό στο ύψος του αγάλματος του Καραμανλή. Φορούσα το φωσφοριζέ μπουφάν, που ήταν πολύ σημαντικό. Η γιαγιά μαζί με τη θεία σταμάτησαν με το αμάξι, σπάζοντας την καραντίνα και με πλησίασαν. Ήταν σε πανικό”, περιγράφει.

“Μέσα σε πέντε λεπτά καταφέραμε να κωδικοποιήσαμε την κατάσταση και κατευθείαν έστειλα τη φωτογραφία με τα στοιχεία. Το όνομα το πήραμε από την αστυνομία και ξεκίνησε η αναζήτηση”, ανέφερε ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης.

Θεσσαλονίκη: Η συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού

Η συνεργασία της δημοτικής αστυνομίας με το Χαμόγελο του Παιδιού ξεκίνησε με αφορμή ένα… λανθασμένο σήμα κινδύνου. Πριν από ένα χρόνο ένας δημοτικός αστυνομικός ενημέρωσε την υπηρεσία ότι μία γιαγιά ψάχνει το εγγόνι της. “Αποδείχτηκε ότι ήταν false alarm. Επικοινωνήσαμε, όμως, με το Χαμόγελο του Παιδιού και τους είπαμε ότι, όταν συμβαίνει κάτι, να μας ενημερώνουν, γιατί έχουμε καθημερινά 40 με 50 άτομα στον δρόμο”.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά σεμινάρια από το Χαμόγελο του Παιδιού για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους περιστατικών στο πλαίσιο της ένταξης του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης – απαγωγής ανηλίκων AMBER ALERT HELLAS. Έτσι, κάθε φορά που προκύπτει περιστατικό Amber Alert στη Θεσσαλονίκη, η υπηρεσία ειδοποιείται, προκειμένου να συνδράμει.

πηγή: GRtimes.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις